ایران شهرساز

نسخه‌ی کامل: حکمت تماس با طبیعت در شهرهای مسلمین
شما درحال مشاهده‌ی نسخه‌ی متنی این صفحه می‌باشید. مشاهده‌ی نسخه‌ی کامل با قالب‌بندی مناسب.
چکیده: مطالعه مبانی نظری و مختصات کالبدی شهرهای مسلمین در زمینه های گوناگون قابل بررسی، تجزیه و تحلیل است که این مهم می تواند در مورد تک تک عناصر و فضاها و مجموعه ها و یا در مورد کل شهر انجام می پذیرد. یکی از مقولاتی که در طراحی و برنامه ریزیهای شهری حایز اهمیت ویژه است، نقش طبیعت در شهر است که این نقش را می توان در بررسی ویژگی های عناصر طبیعی، مطالعه قوانین حاکم بر طبیعت، تحقیق در رابطه با انسان و طبیعت، و شناسائی تآثیر طبیعت بر محیط مصنوع و اثرات متقابل آنها بر یکدیگر جستجو نمود. این نوشتار با تمرکز بر "باغ" به تاثیر عناصر طبیعی، در شهرسازی اسلامی می پردازد.
با این محدودیت که باغ به مجموعه واحدی اطلاق می گردد که تلفیقی است از عناصر طبیعی و اجزاء ساخته انسان، که عناصر طبیعی موجود در آن توسط انسان انتخاب شده به ترتیبی خاص در کنارو ارتباط با یکدیگر، و با دست ساخته های انسان قرار گرفته اند. بنابر این حیاط های مسکونی و عمومی را درصورتی که ویژگی های مذکور را دارا باشند، باغهای عمومی شهرها، فضای حاوی عناصر طبیعی احاطه کننده ابنیه عمومی و همچنین فضاهای سبز محصور شهری در این تقسیم بندی جای می گیرند.
به طور کلی ویژگی های طبیعت، عناصر آن و اثرات آن بر زندگی انسان در دو زمینه قابل بررسی است. زمینه اول که در همه جوامع عمومیت دارد غالباً جنبه ها و منافع مادی و حیاتی طبیعت را مدنظر داشته است و زمینه دوم به معانی نمادین طبیعت و عناصر آن و چگونگی پاسخگویی آنها به برخی نیازهای روحی و معنوی انسان توجه دارد. باعنایت به موضوع انتخاب شده برای این نوشتار، زمینه دوم موضوع اصلی بحث خواهد بود.
دریافت متن کامل مقاله [ دریافت فایل ]