ایران شهرساز

نسخه‌ی کامل: معماری
شما درحال مشاهده‌ی نسخه‌ی متنی این صفحه می‌باشید. مشاهده‌ی نسخه‌ی کامل با قالب‌بندی مناسب.
هر جا که نیاز به طراحی موجودیت یا سیستمی باشد که ابعاد یا پیچیدگی آن از یک واحد معین فراتر رفته، یا نیازمندیهای خاصی را تحمیل نماید، نگرشی ویژه و همه جانبه را لازم خواهد داشت که در اصطلاح به آن ( معماری) گفته میشود.
معماری ترکیبی است از علم، هنر و تجربه که در رشته هایی نظیر ساختمان دارای قدمتی چند هزار ساله است. معماری یعنی ارائه توصیفی فنی از یک سیستم که نشان دهندة ساختار اجزاء آن، ارتباط بین آنها و اصول و قواعد حاکم بر طراحی و تکامل آنها در گذر زمان باشد.آنطور که برونو زوی، «شکستن جعبه» را از اصول معماری مدرن می داند و این شکستن را به عملکرد نیز که دلمشغولی معمار مدرن است مربوط میکند، سایر پیش آهنگان معماری مدرن نیز کیفیات تندیس گرایانه منتج از این دیدگاه را کاملا وقع نهاده اند.
ویژگی بیانی یا کانسپچوال معماری علی الخصوص در عصر حاضر در مواری حتی با افراط ـ مورد توجه بوده، و به عنوان عرصه تبدیل ایده به حجم در مفهوم رسانه ای معماری مورد چالش واقع میگردد
آثار معماری، جدای از کارکردهای فیزیکی می توانند از منظر دیگری مورد ارزیابی و توجه قرار گیرند که این منظر به قابلیت ها و کارکردهای پیامی آنها اشاره دارد.
آثار معماری گذشته از تعریف معماری؛«ظرفی برای زندگی»، ویژگیهای دیگری هم دارند که برای مخاطبانی که با نگاه اندیشه ورز به آنها می نگرند حاوی پیام هایی با محتوای فرهنگی و اجتماعی است.
آثار معماری به «رسانه ای» قابل تشبیهند که با زبان «عناصر فضایی» با مخاطب سخن می گویند .با حضور در یک فضا و مکان تمام ابعاد وجودی ما، چه به لحاظ فیزیکی و چه به لحاظ ذهنی، مخاطب پیام اثر معماری قرار می گیرد. به تعبیر دیگر، اثر معماری همچون رسانه ای است که پیامش با زبان فضا به مخاطب عرضه می شود..
اگر کمی در چیستی و ماهیت این پیام تامل کنیم می توانیم بگوییم «پیام» آثار معماری همچون «پیام» رسانه های جمعی پیش گفته، مقطعی و کوتاه مدت نیست. معماری پدیده ای فرهنگی و اجتماعیست. پیام اثر معماری نیز همواره بازتابی از روح زمان است. معماری — همچون یک رسانه — نقشی را ایفا می کند که می توان از آن با تعبیر ایجاد تداوم و پیوستگی فرهنگی در بافت فکری مردم و اجتماع یاد کرد.تعاریف مختلفی که تاکنون از معماری ارائه شده است، اغلب به گونه ای بر اهمیت فضا در معماری تاکید میکنند، بطوریکه وجه مشترک بسیاری از این تعاریف، در تعریف معماری به عنوان فن سازماندهی فضا است معماری به عنوان اجتماعیترین هنر بشری با فضای اطراف انسان مرتبط است. در مقام تعریف معماری باید به چند نکته زیر توجه کنیم معماری نوعی عمل خلاقانه است مقصود آن شکل دادن به فضای زیست انسان درتمامیتش می‎باشد گستردة آن از جوابگویی به نیازهای انسانی در پیوند با محیط و طبیعت تا بیان عواطف و اعتقادات او طیف وسیعی را در برمی‎گیرد.