ایران شهرساز

نسخه‌ی کامل: چه پیشنهاد و راه حلی برای جلوگیری از آلودگی رودخانه شهرمان دارید؟
شما درحال مشاهده‌ی نسخه‌ی متنی این صفحه می‌باشید. مشاهده‌ی نسخه‌ی کامل با قالب‌بندی مناسب.
چه پیشنهاد و راه حلی برای جلوگیری از آلودگی رودخانه شهرمان دارید؟

با عرض سلام و احترام خدمت دوستان گرامی

بابلرود نام رودخانه ایست که از وسط شهرستان بابلسر عبور کرده و شهر را به دو نیمه شرقی و غربی تقسیم کرده و به دریای کاسپین می ریزد.
این رودخانه خانه ای بزرگ برای انواع ماهیانی مانند کفال ، کولی ، کپور ، سفید و غیره می باشد.

بهره برداری از این رودخانه بسیار قابل توجه بوده و از آن برای آبیاری زمین های کشاورزی و صنعت گردشگری و جذب توریسم مورد استفاده قرار گرفته است .

در دو سمت حاشیه رود دو خیابان واقع شده که برای زیباسازی و بالابردن چشم انداز بصری شهر توجه خاصی به آن شده و با تزئینات معمول و رایج مانند کاشت درختان و گل و گیاه به این حواشی توجه ای شده است.

اما آنچه که بیشتر از همه گویا فراموش شده است و توجه ای به آن نمی شود خود رودخانه است که سالها مورد بی توجهی قرار گرفته و برای آن اقدامی صورت نمی گیرد .
البته تنها اقدامی که ما در دهه ی 70 شاهد آن بودیم لایروبی قسمتی از رودخانه که به دریا متصل می شود بود ، که با عمیق کردن مسیر تردد لنج های صیادی که برای صید ماهیان کیلکا عازم دریا می شوند بود تا بتوانند در طول مسیر براحتی عبور و تردد کنند و به گل ننشینند. و همچنین در قسمت های دیگر رودخانه نیز گاها در سالهای پیشین باز هم عملیات لایروبی انجام گرفته که از مقاصد این لایروبی ها بی اطلاعم که به چه منظوری این کار صورت پذیرفت.

تصویر امروز بابلرود تصویریست که نشانی از زلالیت و شفافیت در رنگ و روی آب آن به چشم نمیخورد ، آبی تیره و گل آلود شده که حتی اگر بقدر کاسه ای از این آب را برداریم بازهم اثری از زلالی آب را در آن نخواهیم دید.

تصویری که در لابلای انبوه نیزارهای حاشیه رودخانه بابلرود شهرستان بابلسر سالهاست که مستتر شده و از چشم عموم اهالی شهر و هموطنان گرامی ما پنهان شده ، تصویر کانال های هدایت کننده انواع آلودگی های صنعتی و خانگی و شهری که مستقیما بطور یکنواخت در طول سالها این آلودگی ها را به درون یکی از نامدارترین رودخانه های استان مازندران که متصل به نامدارترین و مشهورترین دریاچه بزرگ جهان است می ریزد.

این تصویر تنها تصویر کانال های آلوده شهری نیست ، بلکه تعداد این کانالها که تصویرشان را در اختیار ندارم بیشتر از یکی است و در چند محل از حاشیه رودخانه قرار دارند و همچنین از تعداد دقیقشان نیز آمار دقیقی ندارم که به عرض برسانم ، اما آنچه که مسلم است این کانالها به هر تعدادی که باشند نقش بسیار خطرناکی در آلایندگی محیط و بستر رودخانه ای و دریایی دارند ، و این تهدید و خطر بزرگی است برای موجودات آبزی و نادری که فقط در این آبها از مجموع آبهای سطح کره زمین یافت می شوند و زندگی می کنند و نظیر این آبزیان را در هیچ نقطه ای دیگر از جهان نخواهیم یافت.

ما از نسلی هستیم که به چشم خود ندیده ایم ، اما از بزرگتران خود شنیده ایم که روزی آنها از آب رودخانه بابلرود برای انواع کارهای خود استفاده میکردند و شفافیت و زلالیت آب بقدری بود که بی مهابا از آن برای انواع مصارف آشامیدنی خود نیز استفاده می کردند.

رودخانه ای که بدست ما انسانها به این حال افتاده و شادابی و سرزندگی و طراوت را از چهره ی زیبایش گرفته ایم و در طی سالها بی توجهی به این شریان حیاتی شهر اکنون رنجور و بیمار گشته ،‌ آنچه که در چهره ی او می بینیم از او نیست ، بلکه از ماست که او را دچارش کرده ایم .

چگونه می شود بابلرود را دوباره احیا کرد و از ادامه ریزش آبهای آلوده در بستر رود جلوگیری کرد ، تا دوباره با فرصت دادن به آن ، طبیعت بتواند کارش را انجام دهد و بطور طبیعی خود را بازسازی و مرمت نماید ، طبیعت نیز به فرصت نیاز دارد و این امکان در صورتی برایش مقدور است که از ادامه نفوذ مواد آلاینده جلوگیری شود.

نویسنده : حسن ابراهیمی

تصویری که از یکی از این کانال ها در اینجا به نمایش گذاشتم برگرفته از تصویریست که در نشانی اینترنتی زیر می توانید تصویر اصلی آن را مشاهده نمائید.

http://graphic.ir/site-gallery/%D8%B9%DA...50#joomimg

http://graphic.ir/view.php?file=http://g...907133.jpg

[تصویر:  attachment.php?aid=17482]