ایران شهرساز

نسخه‌ی کامل: هویت و توسعه‌ی پایدار محله‌ای در شهر شیراز
شما درحال مشاهده‌ی نسخه‌ی متنی این صفحه می‌باشید. مشاهده‌ی نسخه‌ی کامل با قالب‌بندی مناسب.
ام مقاله :
هویت و توسعه‌ی پایدار محله‌ای در شهر شیراز
(موردپژوهی : محله‌ی فخرآباد)

پدیدآورندگان :
مسعود صفایی‌پور ، حبیبه روزبه

چکیده :
امروزه جنبه‌های اجتماعی شهرها مورد توجه برنامه‌ریزان شهری قرار گرفته و از اهمیت فراوانی برخوردار است؛ چرا که با نگاهی به تاریخ برنامه‌ریزی شهری می‌توان شاهد ارتقای برنامه‌ریزی شهری از نگاه صرفِ کالبدی به نگاهی چندبُعدی بود، که همه‌ی ابعاد را دربرمی‌گیرد. از سوی دیگر، محله نیز به‌عنوان یکی از ابزارهای برنامه‌ریزی شهری در طول سده‌ی بیستم برای چیره آمدن بر گرفتاری‌های شهری مطرح بوده و از دیدگاه‌های گوناگون به آن توجه شده است. در حقیقت، محله‌ها بیش‌تر از آن که واحدهای جغرافیایی و کالبدی باشند، واحدهای اجتماعی و فرهنگی هستند و از این رو، واحدهای معتبرتری برای برنامه‌ریزی به شمار می‌آیند.
در این پژوهش، با توجه به اهمیت ابعاد اجتماعی در برنامه­ریزی شهری، به بررسی عامل هویت در محله‌ها پرداخته شده و تأثیر عوامل اثرگذار بر هویت‌بخشی به محله‌های مسکونی بررسی شده است. چرا که این عوامل یکی از منابع بالقوه مهم فراهم­سازی مقدماتِ توسعه‌ی پایدار و تضمین ماندگاریِ شاخص­های توسعه‌اند. بر این اساس، با استناد به روش توصیفی ـ تحلیلی و بر پایه‌ی بررسی‌های میدانی، عامل هویت در محله‌ی فخرآباد شیراز بررسی شده است.
تجزیه‌وتحلیل داده ها با به‌کارگیریِ نرم‌افزار SPSS، با آزمون کای‌اسکوئر، ضریب فی و کرامر و ضریب لاندا انجام گرفته است. دستاوردهای بررسی نشان می‌دهند که متغیّرهای اجتماعی ـ فرهنگی با شدت هم‌بستگی نیرومند و کاهش خطای بالا، ارتباط بیش‌تری با عامل هویت دارند و محله‌ی فخرآباد در برآورده ساختن نیازهای ساکنانش از لحاظ اصول تضمین‌کننده‌ی پایداریِ محله، موفقیتی نسبی به دست آورده است.
و معنا، محصول شهر
کلیدواژه‌ها :
هویت ، توسعه‌ی پایدار ، محله‌ی مسکونی ، تعلق‌خاطر.