ایران شهرساز

نسخه‌ی کامل: ایرادات مسکن مهر و راه های رفع آن
شما درحال مشاهده‌ی نسخه‌ی متنی این صفحه می‌باشید. مشاهده‌ی نسخه‌ی کامل با قالب‌بندی مناسب.
سلام دوستان
من بشتر موارد مطالبی می خونم در مورد مسکن مهر....البته در مورد ایراداش
اگه دوستان لطف کنن و بیان مسکن مهر رو تحلیل کنن . ایراداش رو بگن با راه های رفع مشکل... مزیت ها رو هم بگن و راه های بهتر شدن این مزیت ها
اصلا شاید با اطلاعات مهندسین بشه یه طرح داد....
به 5 نفر اول 1000امتیاز اهدا خواهد شد:blush:
واقعا هیچکی هیچ نظزی نداره؟؟؟؟؟؟؟؟؟
چرا؟
1- اين طرح بدون توجه به فرايند طرح هاي توسعه شهري و طرح هاي فرادست منطقه اي و ناحيه اي در حال اجراست؟
2- بدون تامين زيرساخت ها ساختمان سازي صورت مي گيره؟
3- اولويت واگذاري محدود به قشر خاصي از جامعه است؟
4- عدم توجه به اصول طرح هاي آماده سازي زمين در اين طرح؟
5- و ...............
با یکی از اساتید کلی روش بحث کردیم.آخر که نه همون اولش به این نتیجه رسیدیم که چیزی به نام مسکن وجود نداره و بیشتر شبیه سرپناه مهر خیلی اگه بخواهیم به سازندگانش بی مهری نکنیم بگیم خانه مهر.دیگه از همین جا میشه تهشو خوند،نه؟؟؟؟؟؟
مجله آبادی شماره 69 موضوعش مسکن اجتماعی با رویکرد مسکن اقشار کم درامده و در مورده مسکن مهر کلی بحث شده.اگه کسی میخواد مطالعه داشته باشه میتونه مراجعه کنه.برخی عناوین مقالات موجود در این شماره از مجله:
نقد و آسیب شناسی سیاست گذاری و برنامه ریزی عملیاتی مسکن مهر در ایران
مسکن مهر همگامی با رشد شهر یا تحمیل گستره های برنامه ریزی نشده به آن
مروری بر طرح مسکن مهر در شهرهای زیر 25000نفر
آسیب شناسی طرح مسکن مهر
....
سلام

از جمله مهمترین مزایای این طرح حذف قیمت زمین از قیمت تمام شده مسکن بود، که در این امر هم موفق بود.
به نظر من در این طرح نسبت به طرح های قبلی دلال بازی کمتر شده است. اگرچه هنوز دلال بازی مسکن وجود دارد اما با توجه به قوی تر شدن سیستم های ثبت نامی و اتصال پایگاه داده های مختلف به هم، میزان دلال بازی کمتر شده است.

اما اشکالات طرح که کم هم نیستند به قرار زیر هست:

عدم جوابگویی به نیاز سالانه مسکن. تا جایی که من اطلاع دارم نیاز به مسکن در هر سال نزدیک به 1200000 است که اگر استهلاک واحدهای مسکونی موجود را به آن اضافه کنید سالانه مقدار زیادی می شود. مسکن مهر نتوانسته است این مقدار واحد مسکونی تولید کند.
عدم توجه کافی به شرایط بومی و ... محل احداث پروژه (مثلا یک نمونه را که خودم دیده ام، در شهره کوچکی که تاکنون ساختمان سه طبقه هم نداشته است به یکباره ساختمان های چندین طبقه ساخته می شود.)
مکانیابی نامناسب این پروژه ها (عدم توجه به همجواری ها، آماده نبودن زیرساخت ها، دسترسی نامناسب به شهر اصلی، نبود کاربری های خدماتی)

و یکی از مهمترین اشکالات این طرح تمرکز بر شهرهای با جمعیت کمتر از 25 هزار نفر است، در حالی که مشکل اصلی مسکن در کلان شهرها است. 800x600
واقعا این که قیمت زمین حذف بشه مزیت،اصلا مگه میشه چنین چیزی.اصلا قیمت زمین صفر.میشه یه زمین به ما بدین خومون توش برای خودمون اونجور که دوست داریم خانه بسازیم،قول میدیم به کسی نفروشیم،خونمونم با کیفیت و ضد زلزله می سازیم،قول میدیم به خدا،معلوم که نمیشه.بیشتر نمیشه بحث و شکافت چون که کاملا سیاسی میشه و اینجا جاش نیست دوستان.
از مزایای این طرح می‌توان به ارزان‌سازی در عین رعایت استانداردهای لازم، ساخت مسکن در تیراژ بالا و پايین آمدن سهم هزینه‌هاي ثابت در هر متر (هزینه‌هايی مثل نقشه‌کشی، نظارت، نیروی انسانی و...)، پرهیز از تجمل گرايی، افزایش امید به خانه دار شدن در اقشار کم درآمد جامعه، عدم مالکیت دائمی زمین، امتیاز استفاده از تسهیلات ارزان قیمت با بوروکراسی بسیار کمتر از تسهیلات قبلی اشاره كرد.اما معایبی هم به این طرح وارد است که مهم‌ترین آن تصدی همزمان سه نهاد در این طرح است به نحوی که متقاضیان در وزارت تعاون ثبت‌نام می‌شوند و سازمان می‌يابند، زمین را وزارت مسکن تخصیص می‌دهد و در نهايت تسهیلات را بانک عامل (که عموما بانک مسکن است) اعطا می‌كند. اینکه این سه نهاد همزمان در این طرح همکاری دارند به خودی خود بد نیست، اما در عمل به‌دلیل تفاوت‌هاي ماهوی ساختاری كه دارند تضارب آرا و آیین‌نامه‌ای بین آنها اتفاق مي‌افتد. به عنوان مثال، وزارت مسکن می‌خواهد با سرعت بالا واحدها را به
بهره برداری برساند، اما بانک ارائه دهنده تسهیلات به‌دلیل نقص مدارک تسهیلات ارائه نمی‌دهد. بنابراين لازم است یک کارگروه با مشارکت نمایندگان این سه نهاد در قالب سازمانی بنام مسکن مهر تشکیل شود. نکته دیگر اینکه زمین‌هاي در نظر گرفته شده براي این طرح به‌خصوص در کلانشهرها، در مناطق کمتر توسعه یافته و حاشیه‌ای قرار دارد که هجوم یکباره جمعیت به آن مناطق باعث بروز ناهنجاری‌هاي اجتماعی می‌شود که این خود می‌تواند عاملی باشد که دارندگان واحد‌هاي مسکونی‌مهر تمایلی به سکونت در آنها را نداشته باشند و این مساله موجب به هدف ننشستن طرح مي‌شود. مساله بعدی عدم پیشروی یکسان امکانات زیرساختی و روبنايی همزمان با ساخت واحد‌هاي مسکونی است. به این منظور که بسیاری از سایت‌های مسکن مهر عملیات ساخت را در حال حاضر به بهترین نحو ممکن به پیش می‌برند و تا شهریور سال 1390 کار ساخت حداقل 500 هزار واحد به اتمام می‌رسد، اما بسیاری از این سایت‌ها هنوز نتوانسته‌اند تعامل سازنده با ارگان‌هاي مربوطه براي انشعابات آب، برق و گاز داشته باشند یا براي ایجاد مراکز آموزشی، بهداشتی، مذهبی و... بسیاری از این سایت‌ها با مشکل جدی روبه‌رو می‌باشند که این مورد، بهره‌برداری از واحدهایی که کار ساخت آنها به اتمام رسیده را می‌تواند به تاخیر بیندازد. البته موارد و مسائل دیگری نیز در این طرح مشاهده شده که با توجه به بزرگی مقیاس طرح، چندان غیرعادی به نظر نمی‌رسد، اما مسائل فوق بسیار جدی است و باعث دیده نشدن مزایای طرح مي‌شود. به نظر مي‌رسد اگر به مرور اصلاحاتی بر روی کلیات طرح مسكن‌مهر انجام شود، روزی خواهد رسيد که دغدغه مسکن به حداقل برسد و امید مي‌رود که مسوولان از مشورت با صاحبنظران دریغ نكنند.
با تشکر از دوستانی که در بحث شرکت کردند.

علاوه بر مشکلاتی که دوستان ذکر کردند این مساکن از لحاظ سازه ای هم ایراد دارند. البته این ایرادات در شهرستان ها بیشتر نمود پیدا می کنه و نظارتی بر ساختمان ها صورت نمی گیرد.
با توجه به این که کشور ما روی خط زلزله قرار داره باید تاکید بیشتری بر ایمن بودن ساختمان ها داشته باشند.

دوستان یه سوال واسه من پیش اومده7

من بارها خونده ام که میشه از بافت فرسوده برای مسکن مهر استفاده کرد...
حای دیگه ای هم خوندم واسه بهسازی و یا باسازی بافت فرسوده باید سعی شود از ساختمان هایی تقریبا با همان تراکم و ظرفیت استفاده کرد (به خاطر زیر ساخت هایی که واسه اونا تعریف شده بود) الان به نظر شما مشکلی پیش نمیاد اگه بخوایم مسکن مهر رو جایگرین بافت فرسوده کنیم؟؟