ایران شهرساز
ضرورت و اهمیت ایجاد باشگاه ورزشی خانگی در محیط های مسکونی آپارتمانی و مجتمعی - نسخه‌ی قابل چاپ

+- ایران شهرساز (https://www.iranshahrsaz.com)
+-- انجمن: چیدمان جدید ایران شهرساز (https://www.iranshahrsaz.com/forumdisplay.php?fid=1592)
+--- انجمن: گفتگوها (رایگان) (https://www.iranshahrsaz.com/forumdisplay.php?fid=1600)
+---- انجمن: میز گرد (https://www.iranshahrsaz.com/forumdisplay.php?fid=1642)
+---- موضوع: ضرورت و اهمیت ایجاد باشگاه ورزشی خانگی در محیط های مسکونی آپارتمانی و مجتمعی (/showthread.php?tid=23294)



ضرورت و اهمیت ایجاد باشگاه ورزشی خانگی در محیط های مسکونی آپارتمانی و مجتمعی - atelieahjam - ۱۳۹۳-۵-۱۲

ضرورت و اهمیت ایجاد باشگاه ورزشی خانگی در محیط های مسکونی آپارتمانی و مجتمعی
 
مقدمه :
در شرح این مقاله می خواهیم به ضرورت و اهمیت ایجاد فضایی ورزشی در محیط های مسکونی بپردازیم. نقش ورزش در زندگی و فواید و تاثیر آن بر سلامت جامعه دارای اهمیت بسزایی است . ورزش تضمین کننده سلامت در زندگی فردی و اجتماعی است . در محیط شهری و یا روستایی امکانات ورزشی یا به حد لزوم و یا به حد ناکافی در اختیار عموم قرار دارد ، اما همگان به دلایلی یا به آن دسترسی ندارند و یا فرصت لازم برای استفاده از این امکانات را ندارند و فقط افراد خاصی که بطور اکید علاقمند به ورزش هستند و یا فرصت کافی و زمینه لازم برای استفاده از باشگاه های ورزشی را دارند از این امکانات استفاده می کنند.
برای بهره مندی هرچه بیشتر از ورود تحرک به محیط خانوادگی و ترغیب و تشویق اعضای خانواده به روی آوری به ورزش باید در فضای خانه سرانه ای را به ورزش خانگی اختصاص داد تا هر عضوی از خانواده که امکانی برای استفاده از باشگاه های مخصوص ورزشی شهری را ندارد در خانه بتواند دقایقی و ساعاتی را با ورزش نمودن سپری نماید و شادابی و سرزندگی را همواره احساس نماید. سلامت جسمانی و روانی تنها در شاد بودن و رفاه در زندگی خلاصه نمی شود ، برای تندرست زیستن و برخورداری از سلامت جسمی باید به قدر کافی در طول روز فعالیت و تحرک جسمی داشت ، بسیاری از افراد خانواده که بیشتر در محیط خانه هستند و شرایط لازم برای انجام فعالیت های ورزشی ندارند ، باید مانند سایر افراد که به ورزش می پردازند در محیط خانه و زندگی خود امکان انجام فعالیت های ورزشی را داشته باشند.
مجتمع های مسکونی را فقط به لحاظ سکونت نباید احداث نمود ، محل سکونت محلی برای آسایش افراد خانواده است و برای فراهم آوری آسایش باید امکانات مورد نیاز آن نیز در مجتمع های مسکونی تعبیه گردد . هر فردی لااقل بیش از نیمی از ساعات شبانه روز را در خانه می گذراند و قسمتی از این ساعات را برای فعالیت های روزانه و شغلی خود در خارج از محیط خانه می گذراند ، در نتیجه محیط مسکونی باید طبق ضروریاتی که به آن نیاز است طرح ریزی گردد و ضروریات را باید در اولویت های طرح قرار داد و نسبت به آن نیز باید مطالعات جامعی صورت گیرد.
 
ضرورت انجام فعالیت های ورزشی :
امروزه با روند ماشینی شدن زندگی انسان ها و پی آمدهای این نوع از زندگی که موجب کم تحرکی شده ، و زندگی در شرایطی که دور از هرگونه هوای پاک و سالمی است را تجربه می کنیم ، شرایطی بسیار بحرانی برای یک زندگی سالم در پیش روی ماست و بیماری ها منتظر فرصتی هستند تا راه نفوذ خود را پیدا کنند.
 
تغذیه نامناسب و پرخوری : خوردن و آشامیدن انواع مواد غذایی غیرطبیعی و غیرارگانیک که حداقل هر روز سه وعده تکرار می گردد ، این نوع از تغذیه موجب انباشتگی چربی ها و سموم در بدن می شود و عدم دفع مناسب آن از بدن در اثر کم تحرکی روزمره باعث بروز عواقبی ناگوار می شود.
 
کم تحرکی و اضافه وزن : از پی آمدهای کم تحرکی ، اضافه وزن و چاقی می باشد که در خیلی از افراد شایع است و این خود مبنایی است برای بروز انواع بیماری ها ، خصوصا بیماری هایی که در سنین بالا افراد را دچار خود می کند ، تنها استفاده از دارو راه حل مناسب و قطعی برای درمان نیست ، بیماری ها در کمین هستند ، باید جسمی سالم و توانمند داشت و از بروز آن جلوگیری کرد . چه بسیار کسانی که در اثر بروز یک بیماری سالها تحت مداوا و مراقبت های پزشکی هستند و به نتیجه مطلوب نمی رسند.
 
عوامل شایعی که در کم تحرکی نقش مستقیم دارند :
کم تحرکی بانوان خانه دار در اثر گذراندن بیشتر اوقات خود در خانه.
کم تحرکی کودکان و نوجوانان در اثر استفاده بیش از حد از بازی های کامپیوتری و دیجیتالی.
کم تحرکی دانش آموزان در اثر عدم پیاده روی و استفاده از سرویس های ویژه حمل و نقل در مسیر خانه تا مدرسه.
کم تحرکی آقایان و بانوان صاحب مشاغل در اثر استفاده از خودروهای شخصی و تک سرنشین در مسیر خانه تا محل کار.
کم تحرکی و کم شدن پیاده روی و استفاده از خودروهای شخصی و عمومی شهری بخاطر هرچه سریعتر به مقصد رسیدن.
کم تحرکی و کم شدن کار و فعالیت روزمره به دلیل فراوان شدن برخی از مشاغلی که فعالیت های جسمی در طول روز ندارند.
کم تحرکی در اثر حذف ورزش و نرمش صبحگاهی بخاطر دیر خوابیدن در هنگام شب و دیرتر بیدار شدن در هنگام صبح و دیر نرسیدن به محل کار یا محل تحصیل.
 
ضرورت وجود فضایی ورزشی در محل سکونت :
ممکن است با طرح دلایلی لزوم وجود چنین فضایی در محیط مسکونی را رد کرد ، و ورزش را صرفاً متعلق به محیط های ورزشی دانست و خانه را جایی برای سکونت دانست ، و بخاطر نوع کاربری هایشان این دو را از هم جدا دانسته و پیوندی بین آنها پیدا نکرد.
ضمن بررسی در نوع سکونت و خانه های مسکونی در طول تاریخ مشخص می گردد که خانه ها و منازل مسکونی همواره در حال تغییر و تحول بوده اند و از ابتدایی ترین شکل آن به پیشرفته ترین شکل امروزی خود رسیده است ، این تغییرات براساس نیازها و احتیاجات در هر دوره ای شکل می گرفته ، بطوریکه با طرح مثالی درباره فضای استحمام و ساخت حمام در خانه ها می شود روند این تغییرات را بیان نمود. حاصل تغییرات روند تکاملی و پیشرفت محیط های مسکونی به صورت تدریجی است.
در گذشته اغلب خانه ها که به شکل سنتی و معمولی بنا می شدند صرفاً جهت سکونت بودند و اتاق بندی و طرح پلان خانه ها مطابق با شرایط خاص همان دوران با در نظر گرفتن احتیاجات و ضروریات احداث می شدند. خانه ها که معمولاً شامل اتاق های خواب و مطبخ و پذیرایی و سرویس بهداشتی بودند ؛ محل مناسبی برای زندگی افراد خانواده بود ، اما این خانه ها فاقد حمام بودند و اهل خانه برای استحمام به گرمابه ها و حمام های محلی می رفتند . هنوز ضرورت داشتن یک حمام در منزل شخصی دیده نمی شد و اگر چنین ضرورتی نیز دیده می شد امکان ساخت و راه اندازی حمام برایشان مقدور نبود و با مشکلات خاصی نیز روبرو بودند ، از جمله اینکه خانه ها دارای سیستم لوله کشی هدایت آب نبودند و برای تامین آب مصرفی خود از چاه خانگی و یا چاه ها و چشمه های موجود در محله استفاده می کردند. همچنین گرم کردن آب و تامین سوخت حمام از دیگر مشکلات بوده که در نتیجه بهترین راه حل همان استفاده از گرمابه ها و حمام های محلی بود.
ضمن پیشرفت در زمینه های علمی و مهندسی امکان ساخت و احداث حمام های خانگی در هر خانه ای میسر شد ، و امروزه نیز مدرن ترین امکانات و تجهیزات برای حمام های خانگی طراحی و اجرا می شوند . ضرورت وجود حمام در هر طرح و نقشه ای دیده می شود و این ضرورت ناشی از احتیاج به استحمام و پاکیزگی در نتیجه ی پیشرفت و تکامل تدریجی بناهای مسکونی است.
ضرورت وجود فضایی ورزشی در محل سکونت باعث برطرف شدن نیازهای ورزشی ساکنین آن می گردد و درعین حال نوعی امنیت ورزشی را نیز به دنبال خواهد داشت ، و بزرگان خانواده نظارت مستقیم بر ورزش اهل خانه خواهند داشت.
در برخی از بناهای ویلایی بخاطر در اختیار داشتن مساحت لازم و از روی سلیقه و علاقمندی به ورزش ؛ فضایی را نیز برای ورزش اختصاص می دهند ، این ویژگی مطلوب را باید به سایر مجتمع های زیستی و مسکونی نیز منتقل نمود.
 
صرفه اقتصادی طرح احداث :
هرگونه هزینه ای که در جهت سلامت زیستن انجام پذیرد توجیه اقتصادی داشته ، و سرمایه گذاری در این طرح بعنوان هزینه های مضاعف نمی باشد.
اگر مجموع ساکنین یک مجتمع مسکونی در باشگاه های ورزشی غیرخانگی شرکت نمایند ، مجموع هزینه ها رقم قابل توجه ای خواهد بود ، در نتیجه میزان هزینه های اجرایی این بخش در قیاس با هزینه های پرداختی به جهت استفاده از امکانات ورزشی غیرخانگی کاملاً توجیه اقتصادی در طولانی مدت را خواهد داشت.
 
تجهیزات و لوازم ورزشی :
تجهیزات لازم و ضروری که می تواند حداقل فضای ممکن را اشغال نماید ، و همچنین دارای چند کاربرد نیز باشد ، و بتوان با آنها امکانی را برای فعالیت جسمانی در یک محیط نه چندان بزرگ خانگی را فراهم آورد.

محل احداث فضای ورزشی :
سالن ورزشی خانگی می تواند با در نظر گرفتن حداقل مساحت مورد نیاز برای جای دادن تعدادی دستگاه ورزشی در آن و مساحتی مناسب برای دویدن و نرمش های قبل از شروع ورزش باشد ، از اینرو بنابر موقعیت هر ساختمانی می توان محلی مناسب را نیز برای آن در نظر گرفت . در ساختمان هایی که دارای پارکینگ طبقاتی هستند ؛ طبقه همکف محل مناسبی است و یا در بیشتر ساختمان هایی که پشت بامی کاملا مسطح و غیراستفاده دارند با در نظر داشتن کف سازی مناسب و عدم سرایت آلودگی صوتی به طبقات پائینی می توان محل مناسبی را برای احداث در نظر گرفت . همچنین علاوه بر این محل ها در خارج از سطح اشغال بنا در فضای حیاط خانه که بدون استفاده قرار می گیرد نیز می شود محلی مناسب برای ساخت فضای ورزشی در نظر گرفت.
در مجتمع های مسکونی که بصورت شهرک های کوچکی که دارای چند بلوک آپارتمانی و یا ویلایی هستند و به قدر کافی زمین در اختیار است ، می توان فضایی از مساحت شهرک را به ساخت سالن های ورزشی اختصاص داد و نیازی نیست که برای هر بلوک آپارتمان بطور جداگانه چنین فضایی را احداث نمود ، می شود با در نظر گرفتن تعداد ساکنین و تعیین سرانه ای مناسب مساحتی از زمین مجتمع را به ساخت فضای ورزشی اختصاص داد. این سالن ورزشی می تواند به عنوان یکی از المان های کاربری شهرک مانند سایر کاربری ها (فروشگاهی و تفریحی و پارک بازی کودکان و غیره ...) در شهرک مسکونی احداث گردد.
 
تفاوت ورزش حرفه ای با خانگی :
بسیاری از ورزشهای حرفه ای (رزمی و غیررزمی) بنابر شرایطی که دارند نیازمند به مربی می باشند ، و همچنین فضاهای مناسب و تجهیزات لازمی دارند که می بایست در محل باشگاه های ورزشی که تامین کننده و پوشش دهنده نیازهای مربوطه هستند انجام گیرد . این نوع ورزش ها علاوه بر برخورداری از تجهیزات و تامین نیازهای لازم و حرفه ای شامل حال تمامی افراد جامعه نمی تواند باشد و فقط عده ای خاص از افراد می توانند از این باشگاه های ورزشی استفاده نمایند ، و سایر افراد جامعه به دلایل مختلفی نمی توانند از این امکان استفاده نمایند و یا بصورت حرفه ای هم پا و همراه سایر ورزشکاران حرفه ای به ورزشی حرفه ای بپردازند ، بنابراین برای هر شخصی باید متناسب به شرایط جسمی و سنی و سایر شرایطی که دارد امکانی را برای فعالیت های جسمی او فراهم آورد که بهترین گزینه برای این افراد پرداختن به ورزش های خانگی است.
پرداختن به ورزش خانگی به جهت رسیدن به سلامتی است و هدف از آن تعقیب یک ورزش حرفه ای نیست که با حضور مربی واجد شرایط انجام پذیرد ، هر کسی با توانایی فردی خود می تواند بدون حضور مربی تمرینات نرمشی و ورزشی خود را انجام دهد.
در برخی از نقاط شهری مثل پارک ها لوازم و تجهیزات ورزشی برای استفاده عموم گنجانده شده که معمولاً ساکنین نزدیک به این پارک ها می توانند از این امکانات استفاده نمایند و افراد بطور دسته جمعی یا انفرادی در هنگام صبح به ورزش صبحگاهی در پارک ها می پردازند ، اما سایر افرادی که دسترسی به اینگونه پارک ها را ندارند از پرداختن به چنین ورزش هایی باز می مانند.
 
همکاری شهرداری ها :
معمولاً در یک آپارتمان مسکونی ایجاد انباری به تعداد واحدهای مسکونی از ضروریات طرح است ، تامین پارکینگ برای توقف خودروها ، ایجاد آسانسور برای رفاه حال ساکنین ، سیستم اطفاء حریق و غیره ... وجود هریک از این امکانات در محیط مسکونی برای آسایش و رفاه بیشتر ساکنین می باشد و با نبود هر یک از آنها در ساختمان زندگی کمی دشوارتر و احساس به بودن آنها کاملاً مشخص می گردد.
همکاری شهرداری ها با کارفرمایان و مدیران اجرایی احداث کنندگان بناهای مسکونی در تعیین سطح اشغال و تراکم مجاز ساختمانی ، در کنار احداث انباری و پارکینگ خودرو و غیره ... در طرح و نقشه ؛ امکانی را برای احداث فضایی ورزشی در نظر بگیرند و مجریانی که قصد احداث چنین فضایی را دارند با دریافت مجوز از شهرداری در میزان سطح اشغال مطلوب بتوانند این فضای ورزشی را احداث نمایند.   
 
نتیجه گیری :
با آمدن فضایی ورزشی در محیط های مسکونی می توان سلامتی و تندرستی را برای همگان به ارمغان آورد ، همه ی اهل خانه ورزش خواهند کرد و صمیمیت ها و ارتباط اجتماعی همسایگان و ساکنین یک مجموعه مسکونی به توسط ورزش بیشتر خواهد شد ، ورزش خانگی می تواند آغازی باشد برای کسانی که به ورزش علاقمند می شوند و سپس به جمع ورزشکاران حرفه ای می پیوندند ، احداث سالن ورزشی خانگی مستلزم حمایت ها و هم یاری های مسئولین محترم با دست اندرکاران بخش اجرایی است . برای رسیدن به هر هدفی تلاش لازم است و برای احداث سالن ورزشی خانگی نیز باید تلاش کرد.
 
نویسنده : حسن ابراهیمی
با تشکر از مدیر ارشد وب سایت ایران شهرساز در ویرایش و بازنویسی مقاله

 1393/05/12


 


RE: ضرورت و اهمیت ایجاد باشگاه ورزشی خانگی در محیط های مسکونی آپارتمانی و مجتمعی - atelieahjam - ۱۳۹۳-۵-۱۳

با عرض سلام

با تشکر از شما دوستان گرامی که این مقاله را مطالعه می نمائید ، در صورت مفید بودن موضوع و محتوای مقاله پذیرای دریافت نظرات و پیشنهادات و انتقادات دوستان گرامی جهت تکمیل تر شدن محتوای مقاله هستیم .

با تشکر و موفق باشید


RE: ضرورت و اهمیت ایجاد باشگاه ورزشی خانگی در محیط های مسکونی آپارتمانی و مجتمعی - atelieahjam - ۱۳۹۳-۵-۱۴

با سلام مجدد

امروز طی جستجویی مقاله ای در مورد "پیوند شهر و ورزش (با نگاهی به شهرسازی قدیم ایران و جنبش نو-شهرسازی)" پیدا کردم که برای مطالعه در اینجا به اشتراک می گذارم ، حتما مطالعه بفرمائید.

 


RE: ضرورت و اهمیت ایجاد باشگاه ورزشی خانگی در محیط های مسکونی آپارتمانی و مجتمعی - Diniyar - ۱۳۹۳-۵-۱۶

ممنون از مقالتون..اجازه بدین مطالعه کنم، حتما در بحث شرکت میکنم