ایران شهرساز
احیای معماری ایرانی در ساخت بازار و مدارس - نسخه‌ی قابل چاپ

+- ایران شهرساز (https://www.iranshahrsaz.com)
+-- انجمن: چیدمان جدید ایران شهرساز (https://www.iranshahrsaz.com/forumdisplay.php?fid=1592)
+--- انجمن: اخبار (رایگان) (https://www.iranshahrsaz.com/forumdisplay.php?fid=1598)
+---- انجمن: مطالب خواندنی معماری (https://www.iranshahrsaz.com/forumdisplay.php?fid=535)
+---- موضوع: احیای معماری ایرانی در ساخت بازار و مدارس (/showthread.php?tid=2912)



احیای معماری ایرانی در ساخت بازار و مدارس - reza1366 - ۱۳۹۰-۲-۲۵

رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس از ساخت اولین بازار اسلامی ایرانی در شهر جدید اندیشه خبر داد و گفت: چرا ما باید امروز فروشگاه هایی به سبک دبی و کشورهای اروپایی بسازیم در حالی که که بازار در کشورهای اسلامی یکی از عناصر جدایی ناپذیر معماری ایرانی و اسلامی است.

غلامعلی حدادعادل در پنجمین همایش مدرسه ایرانی، معماری ایرانی که در سالن آمفی تئاتر علامه امینی دانشگاه تهران با حضور وزیر آموزش و پرورش برگزار شد افزود: ساخت بازار ایرانی اسلامی در شهرهای جدید از حدود پنج سال پیش مطرح شده بود که سرانجام نتیجه داد و قرار است اولین بازار با معماری اسلامی ایرانی در شهر جدید اندیشه که بین شهریار و کرج قرار دارد احداث شود.
نماینده مردم تهران در مجلس با بیان اینکه مقاوم سازی باید به صورت یک فرهنگ در بیاید و بناهایی که ضرورت تخریب به شکل کامل را ندارد باید بدین شکل در برابر زلزله مصون شوند، گفت:‌ همچنین موضوع دیگری که باید در مدارس پیگیری شود طراحی معماری ایرانی است که هم اکنون در شهرسازی‌های کشور ما وجود ندارد و اگر کسی به منظره عمومی شهرهای ایران نگاه کند مشخص نیست که این شهرها متعلق به چه کشوری و با چه فرهنگی است.
وی معماری شهرهای ایران را آشفته و خالی از هرگونه هویت ایرانی دانست و افزود: یکی از عناصری که می‌تواند معماری ایرانی را در کشور معرفی کند مدارس است چرا که فراوان‌ترین ساختمان‌های دولتی را شامل می‌شود.
حدادعادل با بیان اینکه در 30 سال گذشته ده‌ها هزار مدرسه در کشور ساخته شده‌ است، افزود: اگر در همان ابتدای انقلاب می‌دانستیم که معماری ایرانی چیست قطعاً آن را در ساخت مدارس اعمال می‌کردیم تا امروز چندین هزار معماری ایرانی پیش چشم مردم باشد تا آنها را در بناهای خود تکرار کنند اما متاسفانه چنین اتفاقی نیفتاده است. به همین دلیل ما تلاش داریم با شعار "مدرسه ایرانی، معماری ایرانی" این امر را محقق کنیم گرچه تا کنون این تلاش‌ها محقق نشده است و نمی دانیم معماری ایرانی در مدارس ایرانی باید چگونه باشد.
وی تصریح کرد: طرح‌هایی که هر سال برگزیده می‌شوند اگرچه محسناتی دارند اما منظور ما از مدارس ایرانی چیز دیگری است و می‌خواهیم مدارسی که طراحی می‌شوند به گونه‌ای باشد که هر وقت فردی به آنها نگاه می‌کند یاد معماری ایرانی بیافتد که انصافاً در این زمینه هنوز طراحی خاصی نداریم.
رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس ادامه داد: واقعا نمی دانم که مشکل از کجاست که نمی توانیم معماری گذشته خود را به امروز منتقل کنیم. شما معماران باید این سئوال را پاسخ دهید که "اگر بخواهیم مدرسه ای با معماری ایرانی داشته باشیم باید این مدرسه چه خصوصیاتی داشته باشد؟ و آیا می توانیم مدرسه ای همچون دبیرستان چهارباغ اصفهان که با حیاط مرکزی و حوض و کاشی کاری بنا شده است را نیز هم اکنون بسازیم، و چرا این نمونه ها را تکرار نمی کنید؟"
حداد عادل افزود: در بین این چند هزار مدرسه ای که هم اکنون در حال ساخت است باید یک مدرسه شبیه مدارس قدیم خودمان همچون مدرسه چهار باغ اصفهان ساخت و بنده فکر می کنم برای ساخت این مدارس باید مهندسانی را داشته باشیم که قبل از اینکه مهندس باشند ایرانی مسلمان بوده و در فضای فرهنگی ایران اسلامی زندگی کرده باشند و با عناصر فرهنگی خودمان انس بگیرند چون در این صورت خود به خود معماری ایرانی به وجود می آید. وی با بیان اینکه هیچیک از معماران قدیمی در دانشگاههای ونیز و فلورانس تحصیل نکرده بودند و حتی شاید سواد هم نداشته اند، گفت: اما آنها با فرهنگ ایرانی آشنا بوده و در معماری های خود نیز آن را بروز می دادند. به همین دلیل بنده معتقدم که باید در این زمینه از ریشه شروع کنیم.
رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس با بیان اینکه در زمینه معماری ساخت بازار در شهرهای ایران از پنج سال گذشته مطرح شده است، گفت: بنده در آن زمان از وزیر مسکن پرسیدم که چرا در شهرهای جدیدی که می سازید بازار با معماری ایرانی را لحاظ نمی کنید چرا که بازار در کشورهای اسلامی یکی از عناصر جدایی ناپذیر معماری ایرانی و اسلامی است که همه توریستها از آن بازدید می کنند. چرا ما باید امروز فروشگاههایی به سبک آنچه در دبی و کشورهای اروپایی است بسازیم.
حداد عادل ادامه داد: خوشبختانه این طرح طی چند سال گذشته پیگیری و حتی از نمونه بازارهای اصیل همچون بازار تهران و شیراز بازدید شد و هفته گذشته کلنگ اولین بازار ایرانی اسلامی در شهر جدید اندیشه زده شد.