ایران شهرساز
مردم در طراحی نمای ساختمان، به دنبال زیبایی هستند - نسخه‌ی قابل چاپ

+- ایران شهرساز (https://www.iranshahrsaz.com)
+-- انجمن: آرشیو ایران شهرساز (رایگان) (https://www.iranshahrsaz.com/forumdisplay.php?fid=1806)
+--- انجمن: اخبار (رایگان) (https://www.iranshahrsaz.com/forumdisplay.php?fid=1807)
+---- انجمن: اخبار طراحی شهری (https://www.iranshahrsaz.com/forumdisplay.php?fid=71)
+---- موضوع: مردم در طراحی نمای ساختمان، به دنبال زیبایی هستند (/showthread.php?tid=7685)



مردم در طراحی نمای ساختمان، به دنبال زیبایی هستند - FaTyJo0oN - ۱۳۹۰-۱۱-۱۳

خیلی‌ها می‌گویند نمی‌شود ضوابط مشخصی را در رابطه با طرح نمای ساختمان‌ها به مردم ابلاغ و مردم را ملزم به رعایت آن طرح نمود. ولی من معتقدم اگر نما را با سلیقة مردم هماهنگ کنیم، مطمئناً می‌توانیم برایش ضابطه ایجاد کنیم.

به گزارش بنانیوز (*****) مدیر کل معماری و ساختمان حوزه معاونت شهرسازی و معماری شهرداری تهران در رابطه با برگزاری مسابقه برج هزاره سوم، گفت:« حدود 20 سال است که بحث نما و سیمای شهری کلان شهر تهران در ارگان‌های دولتی و مجامع علمی، مطرح است. از طرفی، بر اساس ماده 169 برنامه 5 ساله، وزارت راه و شهرسازی موظف شده که اصول و ضوابط مربوط به نما را تدوین کرده و برای اجرا به شهرداری‌ها ابلاغ نماید. اداره کل معماری و توسعه شهرسازی تهران هم اقدام به تدوین دستورالعمل‌هایی در خصوص بحث نما کرده است.»

او ادامه داد:« یکی از این موارد، دستورالعمل بناهای شاخص است که در سال 1387 به همة مناطق 22 گانه ابلاغ شد. در این بخشنامه ذکر شده است که برای بناهای 12طبقه یا بیش از 20 هزار مترمربع متراژ، برای تصویب نمای نهایی، باید به معاونت معماری و شهرسازی مراجعه شود و طرح‌ها توسط هیئت داورانی که در این اداره کل تشکیل می‌شود، تصویب شوند. اما نمی‌شد که تصمیم‌گیری در مورد بنای شاخصی مثل برج هزارة سوم فقط در مجموعه¬ای مثل اداره کل شهرسازی مورد بررسی قرار گیرد. بنابراین یکی از کارهایی که به نظر اداره کل معماری و شهرسازی رسید، این بود که با کارفرما صحبت کند تا طراحی این برج را به مسابقه بگذارند.»

مهندس جواد کریمیان اقبال درباره‌ی اهداف برگزاری مسابقه برج هزاره سوم گفت:« این کار به دو دلیل بود؛ اول این که اجرای سازه‌ی برج ده سال طول کشیده است و در ذهن مردم به یک خاطره تبدیل شده؛ دوم این که بنا از نظر اندازه، شاخص است و مثل برج میلاد در تهران، از زوایای بسیاری قابل رویت است. بنابراین در آینده می‌تواند به عنوان یک نمونة خوب یا بد مطرح شود. این حساسیت باعث شد که پیشنهاد برگزاری مسابقه با حضور اساتید به¬نام، ارائه شود. پس کار مسابقه عملیاتی شد و عموم معماران، مشاوران و افرادی که در بخش معماری و شهرسازی صاحب نظر بودند، ‌توانستند در این مسابقه شرکت کنند. این مسابقه می‌تواند آزمایشی برای تدوین ضوابط و مقررات باشد و در ضمن می‌توان سلیقة مردم و معماران را از نظر طراحی و نوع متریال مورد ارزیابی قرار دهد.»

کریمیان اقبال در پاسخ به این سوال که آیا باید برای طراحی نمای ساختمان‌ها ضوابط خاصی وجود داشته باشد، گفت:« خیلی‌ها می‌گویند نمی‌شود ضوابط را به صورت یک امر ثابت به مردم ابلاغ کنید و مردم ملزم به رعایت‌شان باشند. ولی من معتقدم اگر نما را با سلیقة مردم هماهنگ کنیم، مطمئناً می‌توانیم برایش ضابطه ایجاد کنیم. تجربیات ما در اصفهان یا منطقه 22 تهران نشان می‌دهند که مردم ما به دنبال زیبایی هستند. پس باید ضوابط را متناسب با اصول معماری ایرانی اسلامی و سلیقه مردم طراحی کنیم که این گام را اکنون در اداره کل معماری و ساختمان برداشته‌ایم. یعنی سعی کرده‌ایم به مردم بگوییم که به نما فکر کنند. به مالکین بگوییم، ما کمک می‌کنیم که به نمای‌تان فکر کنید.»

به گفته‌ی این مسئول شهری، ویژگی معماری هزارة سوم این است که همة محاسن معماری گذشتة ما را در بر دارد ولی به زبان امروز با مخاطبانش ارتباط برقرار ‌کند. نباید از معماری هزارة سوم در دیگر کشورها تقلید کرد. می‌توانیم مصالح، ترکیب و طراحی جدیدی استفاده کنیم و حتی با تعریف مبانی جدید کار کنیم. باید این ویژگی‌ها را کنار هم بگذاریم و معماری جدیدی را خلق کنیم.

مهندس جواد کریمیان اقبال در ادامه، خاطر نشان کرد:« ابتدا که پروژه‌ی برج‌ هزاره سوم آمده بود، بحث این بود که یک گروه معماری، نما را طراحی کنند و هیئت داوران هم بررسی کنند. اما اکنون، از آنجایی که این پروژه، یک کار ملی است، می‌توانیم یک سری ضوابط و مقررات را از درون این ویژگی‌ها استخراج کنیم. این ضوابط و مقررات می‌توانند به عنوان ضوابطی برای پروژه‌ها و نماهای خاص مطرح شوند. این پروژه می‌تواند یک سری مصالح جدید، ایده‌های خاص و حتی مبانی خاصی را در بحث معماری مطرح کند. به عبارتی، تاثیرگذاری این پروژه فرامنطقه‌ای است و می‌تواند در سطح کلان شهر یا حتی کلان‌شهرهای دیگر، تاثیرگذار باشد. البته به شرط این که خوب طراحی شود، مسابقه خوب برگزار شود و خوب هم قضاوت شود. یعنی قضاوت براساس ویژگی‌های معماری ایرانی و اسلامی و ویزگی‌های شهر تهران باشد. در این صورت مردم هم تشویق می‌شوند که نماهایشان را به قضاوت بگذارند.»

در ادامه ابراز امیدواری کرد طرح‌هایی که معماران شرکت‌کننده در مسابقه‌ی برج هزاره سوم، ارائه کرده‌اند با توجه به معماری گذشته، با در نظر گرفتن تناسبات معماری امروز تهران و معماری ایرانی باشند و در انتها طرحی با قابلیت اجرا و به عنوان اثری ماندگار برای شهر تهران داشته باشیم.

گفتنی است مسابقه طراحی نمای برج‌های هزاره سوم توسط مرکز مطالعات و تحقیقات شهرسازی و معماری ایران به همراه معاونت شهرسازی و معماری شهرداری تهران و تعاونی مسکن آشیانه هلی کوپتر برگزار شده است. طی این مسابقه از معماران و علاقه‌مندان و صاحب‌نظران خواسته شده تا طرحی را برای نمای سازه‌های فلزی ساخته شده‌ی این برج که در بزرگراه همت جنب خیابان شیخ بهایی واقع شده، ارائه دهند. نتایج نهایی این مسابقه پس از دو مرحله داوری، طی مراسمی در پایان بهمن‌ماه 90 توسط هیئت داوران اعلام خواهد شد. و به سه طرح برگزیده جوایز ارزنده‌ی تعلق خواهد گرفت. در ضمن علاقمندان برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانند به سایت http://tmts.icae.ir مراجعه کنند.