امتیاز موضوع:
  • 22 رأی - میانگین امتیازات: 2.86
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
تهران را چنارستان نکنیم
#1
تهران را چنارستان نکنیم
تهران سال هاست چنارستان است، اما چنار برای شهری به این اندازه آلوده می تواند بدترین انتخاب باشد. گونه های منتخب و برتر درختان فضای سبز هر منطقه ای باید براساس تجربیات عینی و عملکرد گیاهان در شرایط زیست محیطی همان منطقه ارزیابی شوند. برای همین است که از دید پژوهشگران فضای سبز تجربه ۲۰ سال اخیر پایتخت نشان داده که چنار مردودترین گزینه و درختانی چون توت کاکوزا(بدون)، صنوبر، اکالیپتوس، شال زیتون، پسته و درخت عرعر به خاطر ویژگی های منحصر به فردشان بهترین گزینه برای پایتخت هستند.
کاشت مجدد درخت چنار اشتباه محض است چون این درخت به خاطر برگ های کرکی اش، غبار و آلاینده ها را بشدت جذب می کند و در نتیجه برگ هایش دچار خفگی می شوند. به همین علت در فصل تابستان دچار خزان می شوند و نقش کمی در تولید سایه و خنک کردن فضا ایفا می کنند. این در حالی است که کرک برگ های این درخت باعث تشدید بیماری های ریوی و چشمی نیز می شود. ضمن این که تجربه سال ها حضور چنار در تهران نشان داده که این گونه گیاهی نسبت به آلودگی ها و آلاینده های آبی و خاکی بویژه شوری خاک هم حساس است و در شرایط کم آبی مقاومتش را خیلی زود از دست می دهد. در مقابل توت کاکوزا به واسطه داشتن برگ های چرمی (صاف و براق) می تواند یکی از برگزیده ترین درختان برای فضای سبز تهران باشد زیرا اثبات شده که این درختان حتی در میانه بلوارها و بزرگراه هایی که مورد هجوم آلاینده ها قرار دارند نیز نقش شان را بخوبی ایفا می کنند.
توت کاکوزا در مقابل کم آبی هم بسیار مقاوم است همان طور که در مقابل آلودگی های آبی و خاکی و شوری خاک مقاومت دارد. رشد سریع درخت توت بدون میوه هم از بابت تولید سایه ویژگی قابل توجهی است. این در حالی است که این گونه نسبت به درخت چنار یک ماه دیرتر خزان می کند و در نتیجه فیلترهای پاکساز درخت یک ماه بیشتر نسبت به چنارها وظیفه خود را انجام می دهند ضمن این که خزان زردرنگ و بسیار زیبای درخت توت هم به زیبایی فضاهای شهری خواهد افزود. صنوبر هم گزینه بسیار خوبی است. یکی از بارزترین ویژگی های این درخت، دیرخزان بودن آن است که با توجه به این که ماه های مهر و آبان و آذر آلوده ترین ماه های سال است عملا فیلترهای این درخت تا اواسط دی ماه وظیفه پالایش را بخوبی انجام می دهند.
صنوبر در مقابل آلاینده های آبی و خاکی و شوری خاک نیز بسیار مقاوم است و رشدش نسبت به درخت چنار ۲۰ درصد بیشتر است. روی کاشت درخت اکالیپتوس در تهران نیز باید فکر کرد. این درخت همچون صنوبر بسیار سریع رشد می کند و گسترش حجم پرتراکمی دارد. ضمن آن که اکالیپتوس همچون صنوبر در ما ه های آلوده سال نقش خود در تصفیه هوا را بخوبی انجام می دهد. صنوبر در مقابل کم آبی نیز تاب می آورد و تنها گونه ای است که با متصاعد کردن رایحه مطبوع از خود ناراحتی های تنفسی را از بین می برد و باعث التیام ناراحتی های ریوی می شود.
کاشت درخت شال زیتون (سنجد تلخ، شال سنجد) هم گزینه عاقلانه ای برای تهران است. این گونه بهترین جایگزین درخت زبان گنجشک (ون) و اقاقیای نارون است و رشد سریع آن (۳۰ درصد بیشتر از ون و ۲۰ درصد بیشتر از چنار) از مزایای بارز آن است. شال زیتون پرتراکم ترین گونه در میان سایر درختان نیز هست و تراکم بالای برگ ها و شاخه های آن منجر به فتوسنتز فوق العاده ای می شود. سایه اندازی فوق العاده این درخت هم بیش از هرگونه دیگری نمود دارد ضمن این که جذابیت گل های بنفش خوشه ای و میوه های زیبای خوشه ای آن از مزیت های منحصر به فرد آن است. این در حالی است که مقاومت شال زیتون در مقابل کم آبی و آلودگی های آب و خاک نیز از دیگر مزایای آن به شمار می رود. تهران می تواند پذیرای درختان پسته هم باشد هر چند خیلی ها چنین انتخابی را باور ندارند.
درخت پسته ضروری ترین درخت برای شهرهای آلوده ای همچون تهران است زیرا تنها درختی است که به خاک شور نیاز دارد و خاک های شور تهران بویژه خاک های حاشیه جاده ها و بزرگراه ها که در اثر پرتاب برف های آغشته به نمک در زمستان ها دچار شوری و مسمومیت شده اند این نیاز را بخوبی برآورده می کنند. در تهران باید برای کاشت درخت زیتون و عرعر هم برنامه ریزی کرد. درخت زیتون همچون اکالیپتوس در ماه های آلوده سال به عنوان بهترین فیلتر عمل می کند و ضمن مقاوم بودن در مقابل کم آبی، آلودگی و شوری خاک، پرتراکم بودن برگ هایش نیز سبب فتوسنتز بالایی می شود. این در حالی است که بارزترین ویژگی درخت عرعر نیز خودتکثیر بودن آن است که چه از طریق ریشه های رونده تا ۱۰ متر و چه از طریق بذرهای فراوانش براحتی درخت جدیدی به وجود می آورد. همین ویژگی های ممتاز است که سبب می شود محققان فضای سبز و آنهایی که مشاهدات عینی شان را ملاک قضاوت درباره گونه های گیاهی قرار می دهند مصرانه تاکید کنند که چنار برای تهران بدترین انتخاب و اصرار بر تداوم کاشت آن تصمیمی زیانبار برای این شهر است.
[تصویر:  break.gif]






آخرین ارسال های من :
پاسخ


موضوع‌های مشابه…
موضوع نویسنده پاسخ بازدید آخرین ارسال
  [خبر شهرسازی] آخوندي:وزارت راه و شهرسازي سه محور اصلي را در سال 94 پيگيري مي كند Brightness 0 973 ۱۳۹۴-۱-۲۰، ۰۹:۱۵ صبح
آخرین ارسال: Brightness
Photo این شهر زیباترین پاییز دنیا را دارد..... Brightness 1 2,319 ۱۳۹۳-۷-۴، ۰۶:۲۴ عصر
آخرین ارسال: haydariyan
  افتتاحیه و نمایشگاه نقاشی‌های کیان وطن عنوان تهران/ مقدمه موضوع تهران و هویت تاریخی sara0111 0 2,009 ۱۳۹۲-۹-۱، ۰۴:۳۸ عصر
آخرین ارسال: sara0111
  جدید ترین آمار مسکن خالی در تهران ماراویا 0 1,780 ۱۳۹۱-۱۱-۲۷، ۱۱:۰۷ صبح
آخرین ارسال: ماراویا
  دومینوی تهران فرو ریخت!!! ماراویا 2 2,913 ۱۳۹۱-۱۱-۲۵، ۱۰:۰۶ عصر
آخرین ارسال: rezvan87
  طراحی شهری میدان امام حسین (ع) تهران Mohsenurbanism 0 3,421 ۱۳۹۱-۶-۱۸، ۰۵:۲۱ صبح
آخرین ارسال: Mohsenurbanism
  زلزله آذربایجان حتی ثانیه اول زلزله تهران هم نیست Mohsenurbanism 0 1,851 ۱۳۹۱-۶-۲، ۰۹:۳۴ عصر
آخرین ارسال: Mohsenurbanism
  سفارش دیجیتال سازی «پایان نامه های دانشگاه تهران» ویژه عید فطر ایلیا 0 2,292 ۱۳۹۱-۶-۱، ۰۹:۲۶ عصر
آخرین ارسال: ایلیا
  عکسی باور نكردني از شهر تهران ! قاصدک 0 1,780 ۱۳۹۱-۵-۱۱، ۰۱:۴۰ عصر
آخرین ارسال: قاصدک
  زني 6 نسل بعد از خود را دید+ عکس aramo 0 1,150 ۱۳۹۱-۲-۲۶، ۰۳:۵۳ عصر
آخرین ارسال: aramo

پرش به انجمن:


کاربرانِ درحال بازدید از این موضوع: 1 مهمان