امتیاز موضوع:
  • 3 رأی - میانگین امتیازات: 3.67
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
تصویرسازی در معماری اسلامی
#1
در معماری اسلامی بناهای اسلامی و غیر اسلامی رویکردی از معنویت به نمایش گذاشته می شود که هنرمندان مسلمان با هدف قرب الهی به تصویرسازی در بخشهای مختلف این اماکن می پرداختند.
هنگامی که خداوند انسان را به بهترین وجه خلق کرد، به او عقل و علم داد تا به واسطه آن راز هستی را کشف کند و این هدف تمدن به شمار می رود، یعنی تمدن در پی کشف مستمر اسرار هستی است و رابطه انسان با هستی رابطه ای معرفتی است که از ارتباط انسان با خدا که ارتباط دوستی و عبادی است، ناشی می شود. اندیشه اسلامی در همه هنرهای اسلامی اعم از معماری و تصویر سازی تحرک و جنبشی تازه به وجود آورد که علم زیبایی شناسی اسلامی در ذیل تفکر هنری اسلامی تکامل یافت.
می توان گفت که هدف هنرمند خلق نیست، بلکه ابداع و نو آوری است که از این راه نمی‌خواهد خدا را به تصویر کشد و یا تشبیه کند که این کار برای مردم بدترین عذابها را در پی دارد، بلکه سعی دارد تا رویکردی از معنویت را به نمایش گذارد که این مسئله در دوره های مختلف اسلامی از زمان خلفای راشدین توسعه و ترویج یافت و در قصرهای پادشاهان و دیوارها نمادی از حیوانات و پرندگان به تصویر در آمده بود و اینک باقی مانده آنها در موزه های مختلف دیده می شود.

هنگامی که هنر اسلامی پدید آمد تصویرسازی در عمارتهای دینی نیز جلوه گری کرد و در اکثر بناهای اسلامی و دینی هنرمندان مسلمان با هدف قرب الهی به تصویر سازی در بخشهای مختلف این اماکن اعم از قبه ها و گلدسته ها پرداختند. در این تصویرسازی هنرمند از هر تصویری که عبادت، وحدانیت، جلوه های دینی را نشان دهد، بهره می گرفت و مناظری از گیاهان، درختان و شکوفه های بهشتی را به تصویر در می آورد. حتی در خانه ها نیز طرحی از بهشت موعود که با درختان، شکوفه ها و فضای کلی بهشت تصویر سازی می شد.

هنرمندان مسلمان سعی می کردند واقعیتهای زندگی خود را با تصویری دقیق و با رعایت قوانین ریاضی بیاورند که بعد روحانی هنر و اینکه همه هستی سرچشمه خداوندی دارد را نشان دهند. هنرهای اسلامی ویژگیهای تمدنی دینی واضحی دارند که در شهرهای اسلامی مورد استفاده قرار می گرفت. این جلوه ها در مساجد جامع در مراکز شهر بسیار بود و حتی در معماری مدارس، بیمارستانها و کتابخانه ها نیز وجود داشت.

از دیگر ویژگیهای معماری اسلامی این بود که ساختمانهای شهر به سوی قبله ساخته می شد و به این مسئله که خانه ها و ساختمانها از گلدسته ها و قبه های مساجد مرتفع تر نباشد، اهمیت بسیاری می دادند که اهتمام معماری به اسلام و اعتقادات دینی را نشان می دهد. بنابراین می توان اذعان داشت که با اشاعه هنر معماری اسلامی زمینه‌ای فراهم شد تا رویکرد معنوی برای تصویرسازی وحدانیت خداوند و نمادهای دینی چون بهشت موعود با هدف قرب الهی اتخاذ شود، در این شیوه هنرمندان واقعیتهای زندگی را با تصویر دقیق و با بهره گیری از ابعاد روحانی ارائه کردند.

آخرین ارسال های من :
پاسخ
 سپاس شده توسط Ƒanos ، dely_sh ، mahsa.aezzi


موضوع‌های مشابه…
موضوع نویسنده پاسخ بازدید آخرین ارسال
Photo کنگره بین المللی عمران ، معماری و شهرسازی معاصر جهان امارات - دبی alireza.gh 0 925 ۱۳۹۵-۳-۲۶، ۱۲:۵۵ عصر
آخرین ارسال: alireza.gh
  بازسازی یک میدان باستانی در کرواسی sara515 0 765 ۱۳۹۵-۱-۸، ۱۰:۰۹ عصر
آخرین ارسال: sara515
  فراخوان اولین کنگره بین المللی افق های جدید در معماری و شهرسازی - دی 93 haydariyan 14 5,890 ۱۳۹۳-۲-۱۹، ۱۱:۳۳ عصر
آخرین ارسال: haydariyan
  دومین همایش ملی شهرسازی و معماری در گذر زمان always alone 2 2,560 ۱۳۹۲-۱۱-۱۵، ۰۹:۵۱ صبح
آخرین ارسال: haydariyan
  همایش ملی عمران، معماری و توسعه نوین شهری ( در مرحله پذیرش مقاله) lofra 0 1,625 ۱۳۹۲-۱۱-۱۱، ۰۴:۱۴ عصر
آخرین ارسال: lofra
  نخستین کنفرانس زن،معماری وشهر - اسفند 92 haydariyan 0 1,396 ۱۳۹۲-۱۱-۱۰، ۰۴:۱۵ عصر
آخرین ارسال: haydariyan
  اصول و معیارهای طراحی توقفگاه های عمومی در شهرهای امریکا haniye_s 0 1,189 ۱۳۹۲-۱۰-۱۶، ۱۰:۱۷ عصر
آخرین ارسال: haniye_s
  چهارمین نمایشگاه بین المللی معماری ایران haniye_s 0 1,070 ۱۳۹۲-۱۰-۱۶، ۱۱:۵۸ صبح
آخرین ارسال: haniye_s
  یکصد و یازدهمین گفتمان هنر و معماری haniye_s 0 1,249 ۱۳۹۲-۱۰-۱۵، ۱۲:۱۶ صبح
آخرین ارسال: haniye_s
  نشست تخصصی مدیریت محله در تهران: بیم ها و امیدها haniye_s 0 1,215 ۱۳۹۲-۱۰-۱۴، ۱۱:۵۵ عصر
آخرین ارسال: haniye_s

پرش به انجمن:


کاربرانِ درحال بازدید از این موضوع: 1 مهمان