امتیاز موضوع:
  • 22 رأی - میانگین امتیازات: 3.23
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
طرح جديد جنجالي براي پركردن اوقات فراغت زنان
#1
سردار اسماعيل احمدي مقدم با انتقاد از خبر راه اندازي قهوه‌خانه‌هاي ويژه زنان گفت:«نمی‌دانم راه‌اندازی قهوه خانه زنان پاسخ به کدام مطالبه مردم است زیرا مدل‌های جدید قهوه خانه به محلی برای بی‌بند و باری، کشیدن قلیان و سیگار تبدیل شده است.»

زماني كه «قانون جامع كنترل و مبارزه ملي با دخانيات» در سال 85 تصويب شد، هيچ كس فكرش را هم نمي كرد كه ممكن است طرح مبارزه با قليان و فعاليت قهوه‌خانه‌ها با دستور رئيس جمهور منتفي شود و قهوه خانه ها و كافي شاپ ها مثل قارچ در شهر رشد كنند و روز به روز به تعداد مشتريانشان اضافه شود. هر چند كه به نظر مي‌رسد اين قانون از ابتدا دچار اشكال بود و بايد همان موقع فكري هم به حال سرمايه قهوه‌خانه‌داران مي‌شد، اما در هر صورت قهوه‌خانه ها جان تازه گرفتند، تا جايي كه طبق آمار نيروي انتظامي طي دو سال گذشته بيش از 1800 قهوه‌خانه جديد در كشور راه‌اندازي شده كه اين موضوع به شدت نگران كننده است. در تازه‌ترين ابتكار هم رئيس اتحاديه قهوه‌خانه‌داران از تلاش براي بازگشايي قهوه‌خانه هاي ويژه بانوان خبر مي دهد. استدلال او براي راه اندازي اين اماكن نيز در نوع خود جالب توجه است: «گرايش مردم به قهوه‌خانه‌ها مدت زيادي است كه زياد شده و اين نشان مي‌دهد كه مردم سنت خود را دوست دارند و گذشتگان خود را هميشه به خوبي ياد مي‌كنند.» اين در حالي است كه به گفته عضو کمیته کشوری مبارزه با دخانیات، مصرف دخانيات در ميان بانوان در چند سال اخير افزايش 3 برابري داشته است. تهران امروز از برخي كارشناسان سلامت و جامعه شناسان در اين باره نظر سنجي كرده است.



مشكلات مادر و فرزند

دكتر غلامرضا حيدري، رئیس مركز تحقیقات كنترل دخانیات دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی نيز با انتقاد از راه اندازي قهوه خانه ويژه بانوان مي گويد:« تاسيس اين قهوه خانه ها عرضه قليان رادر جامعه افزايش مي دهد و در صورت تحقق اين موضوع در آینده نزدیك بیماری‌های مرتبط با مصرف قلیان در زنان افزایش می‌یابد و مخاطراتی را برای مادر و جنین در دوران بارداری و پس از آن به همراه دارد.» خبر راه اندازي قهوه خانه ويژه بانوان در حالي رسانه اي مي شود كه با وجود ممنوعيت عرضه قليان به زنان در قهوه خانه ها، زنان به طور آزاد اين ماده دخاني را مصرف مي كنند. اين درحالي است كه به عقيده كارشناسان، هر نوبت استعمال قليان معادل با استعمال 100 نخ سیگار است و پس از استفاده از این ماده دخانی دود زیادی در راه‌های تنفسی شخص باقي مي ماند.



واكنش پلیس به قهوه‌خانه‌های زنانه

بلاتكليفي پليس در برخورد با قهوه خانه كم بود كه ناگهان خبر راه‌اندازي قهوه‌خانه‌هاي مختص بانوان بر روي خبرگزاري ها قرار گرفت! راه‌اندازي اين قهوه خانه هاي زنانه صداي فرمانده نيروي انتظامي را درآورد. سردار اسماعيل احمدي مقدم با انتقاد از خبر راه اندازي قهوه خانه هاي ويژه زنان از مخالفت شديد پليس با راه اندازي اين قهوه خانه ها خبر داده و مي گويد:« نمی‌دانم راه‌اندازی قهوه خانه زنان پاسخ به کدام مطالبه مردم است. زیرا مدل‌های جدید قهوه خانه به محلی برای بی‌بند‌و‌باری و کشیدن قلیان و سیگار تبدیل شده است.» وي با اشاره به درخواست هاي زيادي كه براي تاسيس قهوه خانه به پليس ارائه مي شود مي گويد:« هر کجا برای بازدید می‌روم، درخواست‌های مجوز به من داده می‌شود اما یک دانه از آن را هم تایید نکرده ام. برخی ناهنجاری‌ها در قالب قهوه خانه‌ها ترویج می‌شود.»



قليان هاي شكسته، زنده مي شوند

دكتر امان الله قرايي مقدم، جامعه شناس نيز با اشاره به اين نكته كه راه اندازي قهوه خانه ويژه بانوان به معني عقبگرد به 150 سال گذشته است، به تهران امروز مي گويد:‌« مسئولان سال ها تلاش كرده اند تا استعمال قليان و دخانيات در جامعه كم شود اما راه اندازي اين محل ها به معني بازگشت به 150 سال گذشته ودوراني است كه زنان به وفور از قليان استفاده مي كردند.

با اين كار بسياري از دختران جوان براي استفاده از قليان و امتحان كردن اين ماده دخاني، به اين محل ها مي روند و اين موضوع باعث ترويج استعمال قليان در نسل جوان مي شود. »

وي با اشاره به اين نكته كه با ايجاد اين قهوه خانه ها به استعمال قليان در ميان دختران و زنان رسميت داده ايم مي‌گويد:‌« با رسميت دادن به استعمال قليان توسط بانوان در واقع به گرايش به اعتياد در اين قشر دامن زده ايم و آن را به رسميت شناخته ايم چرا كه اعتياد به قليان از اعتياد به سيگار نيز بدتر و باعث شيوع اعتياد درميان زنان و دختران مي شود.»



كليد سلامت در دست بانوان است

کاظم ندافی، رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت نيز از مخالفت جدی متولی سلامت ایران با اصل قلیان خبر داده و مي گويد: «وزارت بهداشت با اساس قهوه‌خانه‌هایی که قلیان عرضه می‌کنند مخالف است. در بحث این که قهوه‌خانه‌ها اختصاصا برای بانوان ایجاد شود به صورت مضاعف مخالفیم؛ چرا که کلید سلامت نسل آینده در دست زنان است.»

وي تاكيد مي كند:«با انجام چنین اقداماتی علاوه بر سلامت زنان به عنوان نیمی از جمعیت کشور، سلامت نسل آینده نیز دچار مشکل می‌شود و با انواع و اقسام بیماری‌ها مواجه خواهیم شد. بنابراین ضمن این‌که به شدت با راه‌اندازی قهوه‌خانه‌‌های ویژه زنان مخالفیم، اگر این طرح در کمیسیونی‌یا مراجع قانونی مطرح شود مخالفت خود را با ذکر دلایل علمی و منطقی اعلام می کنیم.»



افزايش 3 برابري استعمال دخانيات در ميان زنان

حسن آذري، عضو کمیته کشوری مبارزه با دخانیات نيز در خصوص شيوع مصرف دخانيات در بين زنان مي گويد: « شیوع مصرف مواد دخانی بین زنان طی سالهای اخیر از ۱.۴ درصد به حدود ۴ درصد افزایش یافته است.»وي مي‌گويد: « سن شروع مصرف دخانیات بین افراد نیز در کشور ما از چند سال گذشته بین 15 تا 19 سال ارزیابی می‌شود.اين‌در حالي است كه به علت اینکه کشور ما هم در مرحله‌گذار و تغییرات اجتماعی است شاهد افزایش مصرف دخانیات بین زنان هستیم، به طوری که شیوع مصرف دخانیات بین زنان بالای 15 سال از حدود 1.4 درصد در سال 78 به حدود 4 درصد رسیده است.»

عضو کمیته کشوری مبارزه با دخانیات همچنین با ابراز نگرانی از رواج مصرف قلیان در بین خانواده‌ها مي گويد: « متأسفانه به علت یک باور غلط فرهنگی برخی خانواده تصور می‌کنند که چون دود قلیان از آب عبور می‌کند خطری ندارد و به همین علت شاهد افزایش محسوس مصرف قلیان در کشور و بین خانواده‌ها هستیم در حالی که خطر قلیان به مراتب از سیگار بیشتر است.»



سرطان همزاد قليان

دكتر كاظم آملي، فوق تخصص ريه ديگر كارشناسي است كه با اين موضوع مخالف است. وي در گفت و گو با تهران امروز با اشاره به اين نكته كه مصرف قلیان موجب بروز سرطان‌های مختلف به ویژه ریه و بیماری‌های قلبی و تنفسی می‌شود، مي گويد:« استعمال قليان علاوه بر سرطان باعث اعتیاد به نیكوتین‌ در مقایسه با دیگر مواد دخانی و مصرف بیشتر آن باعث اعتیاد بیشتر می‌شود.‌»

به گفته وي: «استفاده مشترك ازقسمت دهانی قلیان هم موجب انتقال بیماری‌های واگیرداری چون سل و هپاتیت است . اميدواريم موضوع قهوه‌خانه بانوان منتفي شود، چرا كه در اين صورت بايد منتظر موجي از بيماري‌هاي زنانه در جامعه باشيم.»



قانوني كه روي زمين ماند

تا چند دهه گذشته، كشيدن قليان در انحصار افراد مسن و بازنشسته بود و قهوه خانه‌ها ميزبان پيرمردهايي بودند كه عصرهاي تابستان را براي در كنار هم گذراندن انتخاب مي كردند و همزمان با نوشیدن چای، پکی هم به قلیان می زدند و مشغول گپ‌زدن با دیگران می شدند. امروزه كشيدن قليان به تفريحي روزمره براي جوانان شايع شده است. داستان قهوه خانه هاي سنتي كه پاي ثابت همه آنها قليان و جوانان شده‌اند، اما طولاني است.

رشد قارچ گونه اين قهوه خانه ها به حدي است كه بيشتر از يك هزار و 883 قهوه خانه جديد طي دو سال گذشته در كشور راه اندازي شده و روز به روز بر تعداد آنها نيز افزوده مي شود و به عنوان محلي براي تفريح جوانان شناخته شده اند، تفريحي كه آخرين خانه آن مرگ دردناكي است كه در اثر انواع بيماري هاي منسوب به استعمال دخانيات و قليان به وجود آمده است.

اگر چه يكي از وظايف وزارت بهداشت مبارزه با توليد و عرضه انواع مواد دخاني است كه قليان نيز يكي از اين مواد به حساب مي آيد اما ظاهرا مصلحت هايي در كار بوده تا دود قليان از زمره مواد دخاني خارج شود و به موضوعي كم اهميت در سلامت شهروندان تبديل شود.

نگاهي به خيابان ها و تعداد مغازه‌هايي كه تغيير كاربري داده و به فروش انواع و اقسام قليان ها و ابزار و ادوات كشيدن قليان تبديل شده ، كافي است تا متوجه شويم كه بعد از يك بار بستن قهوه خانه ها و دوباره باز شدن آنها ، چه حجم وسيعي از اين دست مغازه ها و قهوه خانه ها در سطح شهر راه اندازي شده است. به عبارت بهتر، جلوگيري از استعمال قليان بدون استفاده از نظرات كارشناسان و آزاد كردن دوباره آن باعث حريص تر شدن هر چه بيشتر جوانان به روي آوردن به اين ماده دخاني شده است. اگر چه اين سختگيري اوليه موجب شد تا سفره خانه‌هاي سنتي به صورت علني اقدام به عرضه قليان نكنند و قهوه خانه ها نيز از ورود بانوان به اين محل ها جلوگيري كنند، اما ظاهرا اين قانون به رستوران ها و قهوه خانه هاي بين راهي نرسيده و ناظران وزارت بهداشت نيز به علت بعد مسافت نيازي به نظارت بر اين مكان ها ندارند! اين در حالي است كه بر اساس ماده 7 آيين نامه اجرايي قانون جامع کنترل و مبارزه ملي با دخانيات و به منظور حفظ سلامت عمومي به ويژه محافظت در مقابل استنشاق تحميلي دود محصولات دخاني، استعمال اين مواد در اماکن عمومي ممنوع اعلام شد اما با توجه به خروج قهوه خانه ها از شمول اين آيين نامه، ‌استعمال مواد دخاني و قليان در قهوه خانه ها مجاز شناخته شده است و دولت به پیشنهاد وزارت بهداشت، قهوه‌خانه‌ها را از شمول اماکن عمومی مستثنا دانسته و بر اساس اين مصوبه، قهوه خانه‌ها مجاز به ارائه قلیان چه «با اسانس» و چه «بی‌اسانس» شده اند.

تاکید بر اسانس‌دار بودن یا نبودن قلیان از آنجا نشات گرفته بود که وزیر کشور در سال 86 در نامه‌اي به نیروی انتظامی متذکر شده بود که استفاده از قلیان در قهوه‎خانه‎ها مجاز است و فرماندهی انتظامی فقط از ارائه قلیان با تنباکو‌های اسانس‌دار در قهوه‌خانه‌ها جلوگیری کند. اما دیوان عدالت اداری سال گذشته نامه وزير كشور را ابطال و تاكيد كرد كه قهوه‎خانه‎ها در زمره اماکن عمومی قلمداد شده و در قانون و آیین‎نامه اجرایی هم بین توتون و تنباکوی اسانس‌دار و فاقد اسانس تفاوت و تفکیکی لحاظ نشده است، لذا عرضه قلیان در قهوه‌خانه‌ها ممنوع اعلام مي‌شود.

با اين حال هنوز بر سر اين موضوع بين دولت و ديوان عدالت اداري اختلاف وجود دارد، دولت از ناجا مي‌خواهد قليان جمع نشود و بر عكس، ديوان عدالت اداري دستور جمع آوري مي‌دهد. اين رويكردهاي متناقض صداي فرمانده نيروي انتظامي را درآورده تا جايي كه احمدي مقدم با انتقاد از اين سياست مي گويد: « دستوري در مورد برخورد با قليان به ناجا داده نشده است واتفاق خوبي نيست كه هر سازماني كم‌كاري و مشكلات خود را به گردن پليس بيندازد.»
آخرین ارسال های من :

[تصویر:  7t5vft1gcxenjxsyw7b6.png]
پاسخ
 سپاس شده توسط shahryar ، alireza ، .Utopia ، aramo


موضوع‌های مشابه…
موضوع نویسنده پاسخ بازدید آخرین ارسال
  نامه تعلیق طرح‌تفصیلی تهران aramo 0 1,202 ۱۳۹۱-۳-۴، ۰۴:۰۷ عصر
آخرین ارسال: aramo

پرش به انجمن:


کاربرانِ درحال بازدید از این موضوع: 1 مهمان