امتیاز موضوع:
  • 8 رأی - میانگین امتیازات: 3.13
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ساختمان سفارت ایران ،طرحی براساس هندسه باغ ایرانی
#1
ساختمان های نمایندگی جمهوری اسلامی ایران (ساختمان سفارت، اقامتگاه سفیر، مدرسه) در شهر دوشنبه، پایتخت تاجیکستان، در سال 1380 توسط حسین شیخ زین الدین طراحی و اجرا شده است.
[تصویر:  4739_634444666354218750_l.jpg]
ایده ی اصلی طراحی سفارت براساس هندسه و جانمایی عناصر باغ ایرانی و الگوی حیاط مرکزی شکل گرفته است و عناصر طراحی آن یادآور طرح میهمانسرای حافظیه ی تهران است.

جانمایی حجم اصلی براساس محورهای موجود در سایت انتخاب شده است، به این معنا که دسترسی مستقیم به دو خیابان شمالی و شرقی برای دو کارکردی که مراجعان دارند فراهم شده و سطح باغ به فضای خصوصی سفارت اختصاص یافته است. آنچه که اندیشه های به کار رفته در طرح را برجسته می کند، برخورد نوآورانه با مفاهیم سنتی است، بطوریکه در طراحی ساختمان سفارت که به عنوان کوشک طراحی شده، فضاسازی، نوردهی و سبک کردن حجم، نه از سطوح پیرامونی به درون، بلکه از درون به بیرون صورت گرفته است.

[تصویر:  sefarat%2001.jpg]

در این بنا با شکستن مکعب در امتداد دو محور، نور به درون راه یافته و سازمان فضایی جدیدی حاصل آمده که ترکیب سه ایوانی بناهای سنتی ایران را یادآور می شود. طرح هندسه ی باغ، هرچند تقارن کلاسیک ندارد، اما محور آن با شکاف طولی کوشک هم امتداد شده و با الهام از باغ فین کاشان، منبع آب در کانون فضای خالی داخلی شکل گرفته، به بیرون جوشیده، در دو محور متقاطع جاری شده و در طول محور اصلی باغ ادامه یافته است.

[تصویر:  sefarat%2002.jpg]
[تصویر:  sefarat%2003.jpg]
[تصویر:  sefarat%2004.jpg]
[تصویر:  sefarat%2005.jpg]

از طرفی در طرح اقامتگاه سفیر، از ایده ی طرح الگوی خانه های ایرانی الهام گرفته شده است و با قرار دادن حیاط به عنوان مرکز تقسیم فضاهای داخلی طراحی شده است. ساختمان اقامتگاه سفیر از دو حجم برونگرا به شکل ساختمانی کشیده در امتداد شرقی-غربی در بخش فوقانی و حجم درونگرا در پیرامون یک حیاط مرکزی در بخش پایینی زمین سازمان یافته است. چرخش ساختمان اصلی نسبت به محور زمین، دو فضای باز قابل استفاده را به وجود آورده که فضای شمال شرقی به عنوان حیاط حصوصی تعریف شده است. مفصل میان ساختمان برونگرا و حیاط درونگرا حجمی مکعب شکل است که خود از فضای پر سالن پذیرایی اصلی و فضای خالی ایوان فوقانی ترکیب شده است.

ساختمان مدرسه در مجاورت زمین سفارت طراحی شده و ساختار اصلی آن از یک ساختمان چهار طبقه و یک بنای دو طبقه دور حیاط مرکزی تشکیل شده است. محوطه ی باز مدرسه از سه حیاط ورودی، حیاط پیرامون ساختمان اصلی و حیاط مرکزی-گودال باغچه- تشکیل شده که تراز همکف و گودال باغچه با سکوهایی پلکانی به هم مرتبط می شوند و فضاهایی را برای بازی، استراحت و ارتباط میان ساختمان ها به وجود می آورند.

آنچه در این طرح خود را نمایان می سازد، حجمی مکعب مستطیل شکل است که کلاس ها را در بر گرفته و با فرم حیاط ایرانی ترکیب شده است. هرچند المان های طرح یادآور معماری سنتی است، اما مداخله و حضور حجم اصلی در ساختار به زبانی نوتر ساخته و پرداخته شده است.

منبع: سایت خبری / تحلیلی معماری نیوز
آخرین ارسال های من :

[تصویر:  31525927568614034969.gif]
پاسخ
 سپاس شده توسط dely_sh ، atelieahjam


موضوع‌های مشابه…
موضوع نویسنده پاسخ بازدید آخرین ارسال
  تاریخ نقاشی و رنگ در معماری ایران reza1366 1 2,313 ۱۳۹۴-۱-۱۴، ۰۸:۰۹ عصر
آخرین ارسال: atelieahjam
  داستان باغ 10 هزار متری تجریش که در روز روشن تخریب شد + تصاویر leila 1 1,444 ۱۳۹۳-۴-۲۱، ۰۵:۱۱ عصر
آخرین ارسال: haydariyan
  ساختمان والدن leila 0 900 ۱۳۹۳-۴-۱۹، ۰۴:۴۶ عصر
آخرین ارسال: leila
  اقلیم در معماری ایرانی و خانه های قدیمی leila 0 1,275 ۱۳۹۳-۴-۱۷، ۱۰:۴۷ عصر
آخرین ارسال: leila
  چطور از پالت‌های چوبی در خانه‌باغ استفاده کنیم؟ Ƒanos 1 1,959 ۱۳۹۱-۹-۲، ۰۳:۳۴ عصر
آخرین ارسال: dely_sh
  الگوی شهرهای ایران؛ دوبی یا استانبول؟ MHAKBARI 0 1,385 ۱۳۹۱-۷-۴، ۱۲:۲۲ عصر
آخرین ارسال: MHAKBARI
  پاویون ایران در اکسپوی 1967 مونترال Ƒanos 0 2,644 ۱۳۹۱-۶-۲۴، ۱۲:۳۷ عصر
آخرین ارسال: Ƒanos
  سقف نشیمن سه‌كاره، چشم‌انداز ساختمان‌های كپنهاگ Ƒanos 0 1,301 ۱۳۹۱-۶-۲۲، ۱۱:۰۴ صبح
آخرین ارسال: Ƒanos
  فضاهای اقلیمی در معماری ایرانی Ƒanos 0 1,690 ۱۳۹۱-۶-۲۱، ۰۴:۴۴ عصر
آخرین ارسال: Ƒanos
  تختStarLit طرحی از Baldessari e Baldessari Ƒanos 0 916 ۱۳۹۱-۶-۱۵، ۱۰:۵۵ صبح
آخرین ارسال: Ƒanos

پرش به انجمن:


کاربرانِ درحال بازدید از این موضوع: 1 مهمان