امتیاز موضوع:
  • 9 رأی - میانگین امتیازات: 2.56
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
تکنیک place making
#1
سلام دوستان. میخواستم بپرسم کسی اطلاعاتی در مورد تکنیک  place making داره؟ممنون میشم راهنمایی کنید.
آخرین ارسال های من :

بی شک جهان را به عشق کسی آفریده اند ،

چون من که آفریده ام از عشق

جهانی برای تو !
پاسخ
 سپاس شده توسط alireza
#2
واژه Placemaking در سالهای اخیر در بسیاری از متون و مقاله های شهرسازی بکار برده می شود. گرچه معادل فارسی آنرا من تاکون ندیده ام، اما می شود به ایجاد ، ساخت و بهبود مکانهای عمومی نظیر خیابان ها، پیاده رو ها، پارک ها، ساختمان ها و دیگر فضاهای عمومی که مورد استفاده همگانی قرار می گیرد، نسبت داد. در چند دهه گذشته شهرهای زیادی در دنیا در پی ایجاد و بهبود این فضاها برآمده و شناسایی این مکانها از طرف مردم و درخواست آنها از مدیریت شهری موضوعی است که بسیاری از سازمانهای غیر انتفاعی نظیر”پروژه برای فضای عمومی"[1]     از طریق مردم آنرا دنبال می کنند .

Placemaking به اعتقاد شورای برنامه ریزی متروپولیتن شیکاگو " یک ایده فراگیر و یک ابزار برای بهبود یک محله، شهر و یا منطقه می باشد. این پتانسیل را دارد که به یکی از ایده های تحول این قرن تبدیل شود".

فضا یک مکان ساده نیست. (Placemaking) قانون ایجاد مکان های بزرگ است. مکان های بزرگ  با به اشتراک گذاشتن چهار ویژگی امنیت ، دسترسی آسان ، تمیزی و جذابیت و مملو از فعالیت های سرگرم کننده به عنوان مکانی برای جذب مردم بویژه پیادگان که به عنوان یک محرک توسعه اقتصادی عمل می کنند. بشمار می آیند. این مکانها تاثیر زیادی بر افزایش کیفیت زندگی شهروندان داشته و به عنوان یک مکان که حافظه جمعی مردم را بدنبال خود داشته، موجب افتخار جامعه و شهر می باشد.

مفاهیم پشت Placemaking سرچشمه گرفته از متفکرینی نظیر جین جیکوبز و ویلیام وایت در دهه 1960 است که با ارائه ایده های نو در مورد طراحی شهر و و ایجاد مکانهای مهم ارائه شد.  چشم اندازها اغلب نقش مهمی را در فرایند طراحی  شهری ایفاء می کند این مکانها تنها برای خرید یا حرکت اتومبیل ها نبوده بلکه کار خود را بر اهمیت محله های پر جنب و جوش و دعوت مردم برای حضور در فضاهای عمومی متمرکز نموده اند. ایده معروفمالکیت شهروندان برخیابان ها و "چشمان ناظردر خیابان" جین جیکوبز و تاکید بر عناصر ضروری برای ایجاد زندگی اجتماعی در فضاهای عمومی ویلیام وایت دو نمونه بارز از این طرز تلقی می باشد.  بدین ترتیب واژه Placemaking از سال 1970میلادی توسط معماران و برنامه ریزان برای توصیف فرایند ایجاد میدانها، پلازاها، پارکها، خیابانها ، پیاده روها و آبنما که مردم به خصوص پیادگان را جذب میکند و برایشان لذت بخش یا جالب است، بکار می رود. Placemaking  را می توان همچنین به منظور بهبود همه فضاهای که شامل مکان های حضور و جمع شدن آنها در جامعه نظیر خیابان ها، پیاده رو ها، پارک ها، ساختمان ها، و دیگر فضاهای عمومی که مورد استفاده همگانی قرار می گیرد،  بشمار آورد.  فضاهایی که تعامل بیشتری میان مردم برای دعوت و پرورش سالم، اجتماعی، و اقتصادی قابل دوام جوامع بوجود می اورد.

Placemaking  سرمایه و دارایی یک جامعه محلی، الهام بخش و بالقوه جهت ایجاد فضاهای عمومی است که سلامت ، شادی و رفاه اقتصادی مردم شهر را تامین می کند. اما Placemaking نه فقط عمل ایجاد یا تثبیت یک فضا است، بلکه فرایندی است که به ایجادو ترویج حیاتی مقاصد عمومی از مکان هاییکه در آن مردم احساس قوی در جوامع خود و تعهد به ساختن چیزهای بهتر دارند، کمک می کند.  بنابراین می توان Placemaking را رویکردی مردم محور ( مشارکتی ) برای برنامه ریزی، طراحی و مدیریت فضاهای عمومی به حساب آورد تا با مشارکت مردم برای کشف نیازها و آرمانهای آنها به یک فضای خاص برنامه ریزی گردد. به عبارت ساده این فرایند شامل نگاه کردن،  گوش دادن  و پرسش از مردمی است که در جاییکه زندگی ،کار یا تفریح می کنند، می باشد. سپس این اطلاعات مورد استفاده برنامه ریزان و طراحان شهری قرار می گیرد تا برای ایجاد یک چشم انداز مشترک برای آن محل مورد استفاده قرار گیرد.  چشم انداز تکامل را در پیاده سازی استراتژی می تواند به سرعت، شروع  و با پیشرفت در مقیاس کوچک انجام شود و بلافاصله می تواند منافع آنرا به فضاهای عمومی و افرادی که از آنها استفاده می کنند، توسعه یابد.


[1] -Project for Public Spaces  )PPS)
آخرین ارسال های من :

[img=0x282]http://pic.photo-aks.com/photo/nature/rain/large/girl_rain_forest_road.jpg[/img]
Follow your dreams  and  never  never never give up










پاسخ
 سپاس شده توسط alireza ، Brightness ، mah.sa
#3
مکان سازی چیست؟

"مکان سازی یک فرایند طراحی شهری است که هدف آن آفرینش جوامعی است که یک ویژگی بارز و مشخص، یک حس اجتماع قوی، یک زمینه و بستر برای انواع شیوه های زندگی سالم و یک کیفیت بالای زندگی را عرضه می کند"

شرکت سهامی شهر لندن انتاریو

----------

"مکان سازی هم یک ایده جامع و هم به کارگیری ابزاری برای ارتقای یک همسایگی، شهر و یا یک ناحیه است؛ مکان سازی این ظرفیت و توان را دارد که به یکی از دگرگون کننده ترین ایده های این قرن بدل شود"

شورای برنامه ریزی کلان شهر شیکاگو

----------

"اهمیت مکان ها، بسیار بیش تر از تک ساختمان ها و یا جابجایی وسایل نقلیه می باشد. در حال حاضر نشانه های ظهور یک رویکرد نو در معماری و شهرسازی به چشم می خورد؛ یک تغییر بنیادی در شیوه برخورد با معماری و شهرسازی مدرنیستی و نقد آن. در این رویکرد، ساختمان ها و سایر مصنوعات فیزیکی مهم ترین موضوعات نخواهند بود و دیگر آن ها به وسیله بزرگ راه ها و یا زمین های بزرگ (عرصه های عمومی) از همسایگی های خود جدا نمی شوند. امروز مکان ها می توانند به استفاده کنندگان خود، کیفیت ها و تجربه های گوناگون را ارایه دهند. آن ها شکلی واحد ندارند، بلکه با تمایز از همدیگر بر ویژگی های منحصر تاریخی، فرهنگی و جغرافیایی خود تاکید خواهند داشت"

Tibbalds, 1992

----------

تعریف

عبارت مکان سازی (Placemaking)، معمولا به فرایندهای اشاره دارد که توسط آن ها یک فضا هم مفید و قابل استفاده می شود و هم معنادار. این فرایندها ممکن است فیزیکی باشد؛ مانند دستکاری محیط و منظر، توسعه زمین و ساخت ساختمان ها و یا به صورت ذهنی روی دهد؛ مانند الصاق معانی و ایجاد احساسات مختلف انسانی در مکان ها که درهرصورت، همه آن ها از خلال یا به واسطه تفاهم مشترک بین ذی نفعان در آن فضا شکل می گیرد. این تفاهم ها (Shared understandings)، همواره دو قطب مشخص دارد؛ دریک سوی این طیف کاربران و ساکنان اصلی فضا قرار دارند و در آن سو، سایر افرادی هستند که به گونه ای با آن مکان و رودیدادهایش در تعامل می باشند.



ریشه های تاریخی مکان سازی

ایده ها و مفاهیمی که مکان سازی بر آن ها استوار شده است ریشه در افکار دهه 1960 دارند. زمانی که متفکرانی چون جین جیکوبز، ویلیام هولی وایت، و بعدها کوین لینچ، کریستوفرالکساندر، فراسیس تیبالدز و یان گل ایده های نو، خلاقانه و مردمی را درباره طراحی شهرها و فضاهای عمومی بیان کردند. در این رویکردها عموما به مردم و کاربران پیاده توجه ویژه ای می شد تا ماشین ها و مراکز خردید. کار آن ها روی اهمیت همسایگی های سرزنده و مرتبط و فضاهای عمومی امن، دعوت کننده، اجتماع پذیر، رویدادپذیر و معنادار تمرکز دارد. جیکوبز از مالکیت شهروندی بر خیابان ها دفاع می کرد؛ ایده ای که امروز به " چشم های نظاره گر بر خیابان" (Eyes on the Streets) معروف است، وایت هم روی المان ها، عناصر ضروری، رفتارها و فعالیت های اصلی برای خلق زندگی اجتماعی در فضاهای عمومی تاکید ویژه ای دارد. لینچ به ذهنیت ها و تصاویر ذهنی کاربران پرداخت، الکساندر روی ویژگی های منحصر به فرد جوامع تاکید دارد و گل هم به رفتار و فعالیت های ویژه افراد پیاده و دوچرخه سوار تمرکز دارد. این فعالیت ها در کنار موسساتی چون پروژه فضاهای عمومی (PPS: Project for Public Spaces)، مکان سازی شیکاگو (Placemaking Chicago)، شبکه مجازی رودی (RUDI.net)، مجله اینترنتی پلیسز دزاین اوبزرور (places.designobserver) در ساختن فضاهای عمومی بهتر و تغییر نگرش جزم اندیشانه طراحان به ویزه معماران بسیار موثر بوده اند. همچنین مطالعات علمی و شبه علمی در حوزه روان شناسی محیط و مدل های ارایه شده در خصوص مکان، قلمروپایی، دلبستگی های مکانی و بحث های هویتی، مکان سازی را به موضوعی زنده، کارآمد و بینارشته ای با روش تحقیقی عموما میدانی، مبتنی بر مشاهده و حضور فعال در میدان تحقیق بدل کرده است.

مکان سازی چارچوبی برای طراحی و برگرفته از قلب جوامع

مکان سازی رویکردی چندوجهی (با درنظر داشتن بیشتر نظرها) و عمومی (با امکان مشارکت غالب کاربران) به برنامه ریزی، طراحی و مدیریت فضاهای عمومی دارد. به زبان ساده، شامل "نگاه کردن به"، " گوش دادن به" و " پرسش از" افرادی است که در مکان های مشخصی از یک جامعه زندگی، کار و بازی می کنند؛ به این اعتبار، مکان سازی کشف نیازهای مردم، منابع الهام و باورهای آن ها می باشد (Needs, Aspirations & Meanings) که درنهایت (پس از جمع آوری آن ها، تجزیه، تحلیل و تفسیر مستدل) موجب خلق و ایجاد بینشی عمومی و پنداره ای همگانی درجهت ارتقای کیفیت فضایی- کالبدی آن خواهند شد. این بینش (Vision)، می تواند سریعا به استراتژی اجرایی (Implementation Strategy) شود به طوریکه به وسیله آن می توان در کوتاه ترین زمان، سود، منفعت و یا کیفیتی ملموس و تحقق پذیر را برای فضاهای عمومی کوچک مقیاس و کاربران شان به همراه داشته باشد. مکان سازی روی داشته های فیزیکی و نمایان جامعه محلی (مکان های موجود و فعالیت های جاری)، باورها و ارزش های کاربران آن سرمایه گذاری می کند و در نهایت می تواند با این مبنا فضاهای عمومی خوب، واقعی و عملی را برای بالا بردن سلامت مردم، شادی آن ها و ایجاد احساس های خوب در ایشان خلق کند. وقتی طراحان روی اجزای سازنده مکان ( فعالیت ها و الگوهای رفتاری، کالبد و معماری موجود و در نهایت تصورات، باورها و معناهای ذهنی کاربران) متمرکز می شوند، آن وقت می توانند همه چیز را به شیوه ای متفاوت از پروژه های مجله ای (آثاری از گهری، حدید، هیمل بلاو، کولهاوس و ...) انجام دهند؛ در این صورت مکان سازی درخود هم فرایند خلق یک مکان را به عنوان یک امر جمعی، مشارکتی و جدلی دربردارد و هم به فلسفه روزمرگی و توجه به زندگی واقعی و حقوق توده های کم قدرت یعنی زنان، سالمندان و کودکان عنایت دارد.

البته نباید فراموش کرد که این مفاهیم و کنش ها زمانی محقق می شوند که جامعه بتواند آزادانه و در فرایندهایی جمعی با هدایت متخصصین و طراحان، تمایلات و نیازهای خود را در مورد مکان های زندگی شان بیان کنند، حتی هنگامیکه آنان برنامه ای تعریف شده، روشن و عملی در ذهن خود ندارند. در واقع طراحان می توانند مردم یک جامعه را حول یک بینش وسیع تر به سازمان دهی فضا، در طراحی، سازمان دهی، اجرا و مدیریت فضاهای عمومی با هم متحد کنند. در این راستا باید تیم طراح تدابیری اندیشه کنند تا مردم به این امر واقف شوند که چگونه بینش عمومی و پنداره همگانی (که در جلسات عمومی گفت و شنود حاصل می شود) به آن ها این امکان را می دهد که با نگاهی تازه به پتانسیل های موجود در پارک ها، مراکزشهر، آب کنارها، پلازاها، همسایگی ها، خیابان ها، بازارها، پردیس های دانشگاهی و ساختمان های عمومی بنگرند.



فرصت ها و تهدیدهای مکان سازی

متاسفانه امروزه غالب روش هایی که براساس آن ها، جوامع طراحی و ساخته می شوند به گونه ای است که برنامه ریزان، متولیان، طراحان و سرمایه گذاران به ندرت این شانس را دارند و یا اصولا این تمایل را دارند که ایده ها، منابع الهام، باورها و ارزش های فرهنگی مردم را درباره طراحی، مدیریت و اجرای مکان های عمومی و شهری بشنوند. آموزه ها، روش های تحقیق و تحلیل های منتج از مکان سازی می تواند به برنامه ریزان، طراحان و مهندسان این نکته را نشان دهد که چگونه با فراتر رفتن از شیوه های معمول نگرش آن ها به جوامع و نیز ورای اهداف و روش های صلب آموخته شده در حرفه شان، می توانند این فاصله را بین خود و مردم از بین ببرند و خود را صرفا نماینده کارفرما یا سرمایه گذار ندانند. از دیدگاه مکان ساز، خبره ترین افراد در فرایند طراحی فضاهای عمومی افرادی هستند که در آن جا زندگی، پرسه زنی، کار و بازی می کنند.

موسسه پی. پی. اس (PPS)، این هشدار را می دهد که مکان سازی می تواند توسط دسته ای قابل توجه از برنامه ریزان زمین و توسعه گران املاک تبدیل به یک براند شیک، مدروز و آبکی شود؛ چراکه مشاهدات چنین نشان می دهند که اعتبار، کیفیت و کارآمدی پروژه های آنان به اندازه وعده هایی که به مکان سازی نسبت می دهند، نیست. در این پروژه ها، استفاده از چنین عباراتی بیشتر شبیه یاوه گویی های مدروز است و دراصل برچسب زدن به فرایندهایی است که واقعا روی مشارکت عمومی، سرزندگی اجتماعی و نیازهای واقعی جوامع تمرکز ندارند و دراصل به دنبال تامین منافع زودگذر و هوس بازی ها و قدرت طلبی های گروه خاصی از جامعه (سرمایه گذاران، طراحان و متولیان دولتی) می باشند.





Sources

http://www.places.designobserver.com

http://www.london.ca

http://www.rudi.net

http://www.pps.org

http://www.placemakingchicago.com

Hutchison, R. (ed.) (2010) " Encyclopedia of urban Studies", California: SAGE Publications.

RUDI (2011) " PLACEmaking 2010/11: Celebrating Quality and Innovation in Urban Life", Retrieved from: www.rudi.net

پاسخ
 سپاس شده توسط Brightness ، alireza ، mah.sa
#4
تغيير پارادايم ها در اصول طراحي شهري؛ از مؤلفه هاي كالبدي و اجتماعي و ادراکی به رهیافت مکان سازی


فایل‌(های) پیوست شده
.pdf   تغيير پارادايمها در اصول طراحي شهري؛ از مؤلف ههاي كالبدي و اجتماعي و ادراکی به رهیافت مکان سازی.pdf (اندازه: 541.24 KB / تعداد دفعات دریافت: 181)

پاسخ
 سپاس شده توسط Brightness ، alireza ، mah.sa
#5
ممنون عزیزم

پاسخ
 سپاس شده توسط haydariyan ، alireza
#6
(۱۳۹۴-۲-۱۳، ۰۹:۳۹ عصر)haydariyan نوشته است: تغيير پارادايم ها در اصول طراحي شهري؛ از مؤلفه هاي كالبدي و اجتماعي و ادراکی به رهیافت مکان سازی

دوست عزیز من میخواستم روی place making کار و مطالعه داشته باشم . دنبال مقالات و مطالب در این مورد هستم . ممنون میشم کمکم کنید 

آخرین ارسال های من :
پاسخ
 سپاس شده توسط Brightness
#7
یه نگاهی به کتاب تولید فضای لوفور هم بندازین شاید بدردتون بخوره

کتاب لاتین http://s5.picofile.com/file/8125814050/l...e.pdf.html

میتونین کتاب ترجمه شدش رو هم تهیه کنین

آخرین ارسال های من :
    پاسخ
     سپاس شده توسط alireza ، haydariyan ، Brightness ، آریودخت
    #8
    (۱۳۹۴-۲-۱۶، ۰۵:۳۴ عصر)2v017 نوشته است: یه نگاهی به کتاب تولید فضای لوفور هم بندازین شاید بدردتون بخوره

    کتاب لاتین http://s5.picofile.com/file/8125814050/l...e.pdf.html

    میتونین کتاب ترجمه شدش رو هم تهیه کنین

    سپاس دوست عزیز 4xvim2p

    پاسخ
     سپاس شده توسط khansa ، mah.sa


    موضوع‌های مشابه…
    موضوع نویسنده پاسخ بازدید آخرین ارسال
      تکنیک های نوین مدیریت ترافیک mohndes89 0 1,108 ۱۳۹۱-۹-۲۰، ۱۱:۳۹ عصر
    آخرین ارسال: mohndes89

    پرش به انجمن:


    کاربرانِ درحال بازدید از این موضوع: 1 مهمان