امتیاز موضوع:
  • 37 رأی - میانگین امتیازات: 2.68
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
مقاله:نكات لازم براي طراحي پارك هاي شهري وجنگلي(بخش اول)
#1
عملا ميليونها انسان با وجود خستگي شديد كاري، به علت نداشتن امكانات محكومند كه خود را در قفس مسكن به اصطلاح مدرن خود زنداني نمايند، ولي فشار روحي كه در اين صورت به آنها وارد مي آيد، اثرات شديدي روي اعصاب مردم باقي گذاشته و آنان را عصيان زده و ناراحت مي سازد وآثار اين خستگي به صورت كم كاري، بي توجهي، دلسردي از زندگي و غيره در مردم پديد مي آيد و مردم براي رهايي از اين عوارض سخت بايد چاره انديشي نمايند
يك طراح پارك بايد در كار خود از افكار و فرهنگ و خواسته هاي عمومي مردم الهام بگيرد تا كار او موفق و جالب باشد. به هر حال يك مهندس طراح ضمن استفاده از ذوق و سليقه خود بايد نظرات و خواسته هاي بازديد كنندگان را از نظر سني، علاقه، ذوق، چگونگي آرامش اعصاب و مسائل ديگر اقتصادي و اجتماعي در نظر بگيرد، به طوري كه پس از پياده شدن طرح رضايت همه تامين شود .
در مهندسي و طراحي پاركها نيز اولين پديده اي كه انگيزه ساخت پارك را ديكته مي كند هدف از ايجاد پارك مي باشد
با گسترش شهرها و افزايش جمعيت شهرهاي بزرگ و اجبار مردم به آپارتمان نشيني و مسائلي مانند آن و از طرف ديگر با تراكم صنايع، وسائط نقليه و آلودگي هواي حاصل از آنها هر روز بيش از پيش عرصه را براي زندگي انسانها تنگ تر مي كند، خستگي و فرسودگي كه از زندگي تكنيكي جهاني پيشرفته حاصل مي شود و استراحت و آرامش و رفع خستگي بيشتري را مي طلبد، لزوم ايجاد پارك ها و فضاي سبز براي هيچ كسي ترديدي باقي نمي گذارد. اكثر افراد جامعه به وسيله رسانه هاي گروهي از اهميت و لزوم ايجاد چنين پاركها و فضاهاي سبز آگاهي يافته اند .
در اثر مشكلاتي كه با رشد جمعيت پيش مي آيد، مانند ايجاد شبكه هاي آبرساني، برق، گاز، ارتباطات تلفني و غيره مردم كشورها كه زماني اكثرا در خانه هاي بزرگ ويلايي، مستقل، داراي حياط، باغچه و باغ زندگي مي كردند، رفته رفته ناچار به زندگي در آپارتمانها و آسمان خراش هاي بلند با فضاي سبز كمتر تن در مي دهند . يعني شهرها به جاي رشد افقي، در جهت عمودي رشد مي كنند و مردم از خانه نشيني به آپارتمان نشيني روي مي آورند .
انسانها به طور طبيعي و غريزي عاشق طبيعت و لذت بردن از پديده هاي طبيعي از جمله زيبايي گياهان و گلها هستند؛ ولي پديده آپارتمان نشيني اين فرصت را از شهر نشينان گرفته و امكان توليد و پرورش گل وگياه را به آنان نمي دهد. گرچه عملا ميليونها انسان با وجود خستگي شديد كاري، به علت نداشتن امكانات محكومند كه خود را در قفس مسكن به اصطلاح مدرن خود زنداني نمايند، ولي فشار روحي كه در اين صورت به آنها وارد مي آيد، اثرات شديدي روي اعصاب مردم باقي گذاشته و آنان را عصيان زده و ناراحت مي سازد وآثار اين خستگي به صورت كم كاري، بي توجهي، دلسردي از زندگي و غيره در مردم پديد مي آيد و مردم براي رهايي از اين عوارض سخت بايد چاره انديشي نمايند. براي اين مردم مشتاق ونيازمند استراحت وبه منظور پوشش نياز آنان بايد پاركها و استراحتگاه هاي مناسب عمودي ايجاد گردد.
در كشورهاي پيشرفته، اين نياز مدتها است كه احساس شده و به تناسب رشد شهرها، پاركها و فضاي سبز وسيع و مناسب و كافي به وجود آمده است .
در كشورما نيز ايجاد باغها و پارك هاي شهري و فضاي سبز براي استفاده عموم قدمت تاريخي چندانی ندارد و آنچه تا اكنون به وجود آمده است، معيار و پايه استاندارد نداشته است . چنانچه امروزه ملاحظه مي كنيم، پارك هاي شهري و جنگلي كشور، داراي نيازها، نواقص و كمبودهاي بسيار است كه بايد به تدريج به دست و همت كارشناسان طراح مرتفع شود.
مطالب بسياري درباره پارك سازي مطرح مي شود و درباره آنها كتاب هاي كوچك و بزرگ بسيارنوشته شده است، ولي هدف اين نشريه يادآوري نكات مهمي مي باشد كه در طراحي پارك ها شهري و جنگلي بايد به آنها توجه كرد.
مسئله استاندارد طراحي پاركها و فضاي سبز
اكثر كارشناسان براي هماهنگ كردن فعاليتها كوشش دارند در مورد بسياري از مسائل و كالاها به ويژه كالاهاي صنعتي، به يك نوع استاندارد و چهارچوب محدودي دست يابند و صحبت از استاندارد كردن به ميان مي آورند .
ولي بايد دانست كه ايجاد پارك و فضاي سبز نوعي كالاي صنعتي نيست كه بتوان با تغيير ابعاد ماشين هاي سازنده، آن كالارا استاندارد نمود. بلكه تاسيس پارك و فضاي سبز اولا محصول تراوش فكر، خلاقيت، ابتكار، ذوق و سليقه غير قابل كنترل طراح است كه لزومي هم ندارد، محدود شده ودر چهارچوب پيش ساخته اي فشرده شود. چون در اين صورت قدرت تخيل وپيشرفت و ابتكار از طراح سلب خواهد شد. ثانيا در اين كار عوامل بسياري مانند پديده هاي اكولوژيكي و بيولوژيكي كه اكثرا در اختيار ما نيستند به شرح زير دخالت دارند :
1. شرايط محيط زيست به طور كلي، از جمله شرايط آب وهوايي، شرايط مربوط به خاك، شرايط مربوط به برجستگي ها و عوارض زمين، شيب، جهت و غيره كه ما فقط درحد معيني مي توانيم در آنها دخالت كرد و اصلاح به عمل آوريم .
2. گياهان و گلها كه گروه بزرگ موجودات جاندار پاركها را تشكيل مي دهند، علاوه بر اين كه متاثر از شرايط ارثي و ژنتيكي هستند، شكل و ويژگي ها ي فيزيولوژيكي آنها با هم فرق دارد، از نظر اكولوژيكي نيز هر يك از آنها نسبت به پديده هاي محيط زيست داراي دامنه بردباري معين و گاهي محدود مي باشند. مثلا گياهان خشكي پسند يا مقاوم به خشكي، رطوبت پسند، آب دوست، آهك پسند آهك گريز، شوره پسند، شوره گريز، اسيدپسند، اسيد گريز، قليا پسند، روشنايي پسند، سايه پسند و غيره وجود دارد كه براي ايجاد پارك در هر نقطه اي، كارشناسان طراح بايد با شناخت گونه هاي گياهان و نياز اكولوژيكي آنها، فنولوژي گياهان و دامنه بردباري گياهان فقط عده اي از اين گياهان را براي پارك و فضاهاي سبز خود انتخاب نمايند.
روي هم رفته ذوق و استعداد طراح قابل فرموله كردن نيست، او مي تواند خلاقيت داشته و از امكانات موجود آثار و پديده هاي متفاوت و جالبي بيافريند كه ممكن است، مورد پسند و رضايت بازديدكنندگان و استفاده كنندگان قرار بگيرد يا نگيرد . اينجا است كه هنر طراح پارك جلوه گر مي شود.
نكته جالب اين است كه طرح پارك بايد قطعا تراوش فكر يك طراح باشد و نظر دهي ، شور و مشارکت عده اي را كه ذوقها و عقايد و تواناييهاي متفاوت دارند را در برابر هم قرار ندهند؛ چون بحث هاي پايان ناپذيري را پيش مي آورد، جايز نيست . به اين معني كه اگر صلاحيت و توانايي و سابقه يك طراح پارك شناخته شده و مورد تاييد قرار گرفته است ، بايد امكان داده شود كه بتواند طرحي مطابق ذوق و سليقه خود ارائه نمايد و نتيجه كار او پس از پياده شدن قابل مقايسه مي باشد.
3-ذوق و سابقه طراحان پارك كه تابع مطالعه، ديد، معلومات عمومي، وسعت فكر، تيزي هوش و ابتكار آنان در ايجاد پارك است ، هرگز يكسان نيست و چه بسا كه طراحي، طرحي را به وجود آورده پياده كند كه به نظر خود او عالي ترين است و به نظر ديگر طراحان ناخوشايند وغير جالب بوده و رضايت خاطر بينندگان را نتواند فراهم آورد و برعكس .
4- چون برخي پاركها در داخل شهرها ايجاد مي شود كه شبكه ترافيك، وجود ايستگاه هاي راه آهن، مراكز تراكم جمعيت و غيره قبلا در آن وجود داشته است و در هر شهري با هم متفاوت مي باشد و همچنين در هر نقطه از يك شهر ممكن است باهم متفاوت باشد، لذا بايد ايجاد پارك تابعي از اين مسائل نيز باشد .
5- فرهنگ، عقايد، مذاهب، عادات و سنن مردم در هر محل معمولا متفاوت است، بنابراين هنگام طراحي پارك نمي توان از يك الگوي محدود استفاده نمود و يك استاندارد وچهارچوب محدود براي پارك سازي را در نظر گرفت . معمولا خواسته هاي قشر اكثريت مردم و بازديدكنندگان از پارك بايد در اولويت قرارگيرد، به هر حال يك طراح پارك مجبور است همه نياز هاي مردمي و شرايط عمومي اجتماعي و اقتصادي و فرهنگي مردم محل استقرار پارك را كاملا در نظر بگيرد .
قبل از هر چيز بايد يادآوري كنيم كه نكات لازم براي توجه در پارك هاي شهري گرچه در بسياري از موارد بالا با نكات لازم توجه در پارك هاي جنگلي مشابهت داد ولي در برخي موارد اختلافاتي نيز بين آنها وجود دارد .
هدف پارك سازي
فكر ايجاد پارك و تفرجگاه جهت استراحت مردم و به دست آمدن آرامش اعصاب در جهان و در ايران خيلي جديد نيست و قدمت تاريخي دارد. در زمان هاي قديم پارك هاي مختلفي به صورت باغ هاي خصوصي، خانه باغچه ها، پارك هاي سلطنتي، پارك هاي شهري، پارك هاي ملي، پارك هاي باغ وحش، محوطه سازي هاي اطراف بناهاي بزرگ و غيره متداول بوده است. چنانچه امروزه هم در ايران نمونه هايي از آنها را مانند پارك ارم شيراز، باغ فين كاشان، باغ گلستان تبريز و غيره مشاهده مي نماييم.
ولي از آنجايي كه با پيشرفت زمان و پيش آمدن پديده هاي جالبي مانند تكنولوژي، سرعت و غيره تقريبا همه ستون زندگي مردم جهان تغيير مي يابد و در واقع اين تحولات در رفتار، لباس پوشيدن، موزيك، شعر، ادبيات، تئاتر، سينما وحتي هنرپارك سازي ملاحضه مي شود. بايد توجه كرد كه همه اين مطالب در اثر تغيير ذوق و سليقه مردم صورت مي گيرد. در اين صورت فقط شيوه ايجاد پاركها مي باشد كه در طي زمان تغيير يافته و متناسب نياز مردم و تمدن آنها پيشرفت داشته تا به صورت امروزي رسيده است .
ادامه دارد....
آخرین ارسال های من :

پاسخ
 سپاس شده توسط hamidneshat ، اندیشه ، Kiana ، isatis92
#2
از مقاله خوبتون ممنون برای سمینارم میتونم ازش استفاده کنم:)
راسی بخش دوم مقله رو کی میذارید؟:huh:

آخرین ارسال های من :
پاسخ
#3
(۱۳۹۰-۵-۱۱، ۰۴:۱۶ عصر)اندیشه نوشته است: از مقاله خوبتون ممنون برای سمینارم میتونم ازش استفاده کنم:)
راسی بخش دوم مقله رو کی میذارید؟:huh:

سلام

بخش دوم و سوم و پایانی را برای استفاده شما و دوستان در سایت قرار دادم.

برای دانلود بقیه قسمت ها به لینک های زیر بروید.


مقاله:نکات لازم برای طراحی پارک های شهری و جنگلی(بخش دوم )



مقاله:نکات لازم برای طراحی پارکهای شهری و جنگلی (بخش سوم )



مقاله:نکات لازم برای طراحی پارک‌های شهری و جنگلی(بخش پایانی)

پاسخ
 سپاس شده توسط Kiana ، isatis92


موضوع‌های مشابه…
موضوع نویسنده پاسخ بازدید آخرین ارسال
  مقاله موزه هنرهای معاصر و موزه فرش MHAKBARI 2 2,438 ۱۳۹۴-۹-۱، ۱۱:۵۶ عصر
آخرین ارسال: atelieahjam
Bug چند مقاله در باب تکنیک لیدار masoudjavadpoor 0 1,828 ۱۳۹۴-۴-۱۶، ۰۷:۵۵ صبح
آخرین ارسال: masoudjavadpoor
  مقاله ی ویژیگیهای تاریخ شهرنشینی در ایران دوره اسلامی(پرفسور احمد اشرف) meysam rezaei 0 1,760 ۱۳۹۴-۴-۱۳، ۰۹:۲۶ صبح
آخرین ارسال: meysam rezaei
  آشنایی با شیوه های تولید و چاپ مقاله های علمی-پژوهشی در مجله های آی. اس. آی atelieahjam 0 1,849 ۱۳۹۴-۱-۱۹، ۱۰:۲۹ عصر
آخرین ارسال: atelieahjam
  مقاله دانلود مقاله جایگاه اکوتوریسم بیابانی در توسعه سکونتگاه های روستایی atelieahjam 0 1,910 ۱۳۹۴-۱-۱۹، ۰۲:۴۲ عصر
آخرین ارسال: atelieahjam
  مقاله نام مقاله : اطوار مرکز، تحلیلی بر مراتب مفهوم مرکز در معماری khansa 0 1,148 ۱۳۹۳-۱۲-۲۶، ۰۱:۰۶ عصر
آخرین ارسال: khansa
  مقاله نام مقاله : تحلیل فرهنگی خانه‌ی سلماسی تبریز بر پایه‌ی نظریه‌ی رپوپورت khansa 0 1,403 ۱۳۹۳-۱۲-۲۶، ۱۲:۵۱ عصر
آخرین ارسال: khansa
Lightbulb مقاله نام مقاله : سنجه‌های پیاده‌پذیری (نقش پیاده‌راه‌سازی در بهبود حس مکان) khansa 0 1,460 ۱۳۹۳-۱۲-۲۶، ۱۲:۳۶ عصر
آخرین ارسال: khansa
  مقاله 10 مقاله در حیطه " مدیریت مناطق کلان شهری" faezeh1372 0 1,655 ۱۳۹۳-۱۲-۱۹، ۱۱:۳۹ عصر
آخرین ارسال: faezeh1372
  3 مقاله +1 پاورپونت از" شهر الکترونیک" faezeh1372 0 1,391 ۱۳۹۳-۱۲-۱۹، ۰۸:۳۰ عصر
آخرین ارسال: faezeh1372

پرش به انجمن:


کاربرانِ درحال بازدید از این موضوع: 1 مهمان