امتیاز موضوع:
  • 3 رأی - میانگین امتیازات: 3.33
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
محله ای با جغرافیای در هم تنیده؛ معرفی محله صفا
#1
محله صفا در منطقه 13 شهرداری تهران و در ناحیه 1 این منطقه ، در محدوده شرق تهران و ناحیه ی جنوب شرقی میدان امام حسین (ع) قرار دارد.


محدوده جغرافیایی محله صفا:

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی محلات شهر تهران"پامنیوز" ، محله صفا در منطقه 13 شهرداری تهران و در ناحیه 1 این منطقه ، در محدوده شرق تهران و ناحیه ی جنوب شرقی میدان امام حسین (ع) قرار دارد.

بر اساس تقسیمات شهرداری منطقه 13 تهران، محله ی صفا از شمال به خیابان ثارا...، از جنوب به خیابان پیروزی، از شرق به بزرگراه در حال ساخت امام علی (ع) و از غرب به خیابان 17 شهریور منتهی می شود. این محله در نزدیکی خیابان های پیروزی، 17 شهریور و میدان امام حسین است که این امر موجب تردد و ترافیک سنگین در ساعات اولیه صبح و عصر ( شروع و پایان ساعات تعطیلی ادارات ) می شود.

عارضه های شهری محله صفا:

بزرگراه در حال احداث امام علی (ع) که از مهمترین طرح های کنترل ترافیکی شرق تهران است نیز بر اهمیت موقعیتی این محله می افزاید؛ جالب توجه آنکه این قسمت از بزرگراه امام علی اولین بزرگراه دو طبقه در تهران است که به صورت مسیر بزرگراه در زیر گذر و مسیرهای دسترسی فرعی در روگذر ها اجرا می شود که نمونه بارز آن در تقاطع های شهر اصفهان قابل مشاهده است.

علاوه بر این در سال 1391 ایجاد پیاده راه 17 شهریور و ساماندهی میدان امام حسین (ع) نام این محله را مدتها بر سر زبانها و رسانه ها انداخت.

تراکم جمعیتی و بافت محله صفا :

بر اساس آمارهای مدیریت بحران شهری تهران درج شده در نقشه مدیریت بحران محله، جمعیت کل محله در حدود 23000 نفر است که در صورت بروز حوادث طبیعی مانند زلزله به دلیل بافت فرسوده محله حدود 490 واحد مسکونی با خسارت سنگینی مواجه می شوند که طبق برآورد منجر به کشته شدن بیش از 100 نفر و مجروحیت حدود 150 نفر و ایجاد وضعیتی اضطراری برای پناهجویی به حدود 15000 نفر خواهد شد.

 بر اساس اعلام شهرداری منطقه منطقه بخش قابل توجهی از نقاط این محله به جز بخش اندکی از بافت ساخته شده در دهه های اخیر جزو بافت فرسوده تهران محسوب می شود و سازمان نوسازی شهر تهران تسهیلاتی به صورت تخفیف در عوارض نوسازی و اعطای تراکم تشویقی در صورت تجمیع و ارائه تسهیلات بانکی ساخت و ودیعه مسکن در طول اجرای پروژه اعطا می کند تا نوسازی بافت فرسوده محله را تسریع بخشد اما به گفته اهالی محل و دبیر شورایاری محله این امر به دلیل مدیریت های ناپایدار و فساد اداری در شهرداری و عدم جذب شهروندان ساکن در بافت فرسوده برای استفاده از این تسهیلات در سالهای اخیر موفق نبوده اما در 6 ماه اخیر خوشبختانه تا حدودی تسریع پیدا کرده است.

 تاریخچه محله صفا:

در حدود سال های پیش از 1300 زمین های این محله و مناطق اطراف آن، زمین های کشاورزی بوده و هیچ سکونتگاه شهری در آن یافت نمی شده است اما کم کم از سالهای 1300 تا 1310 تنها مراکز ایجاد شده در این محله مربوط به کارخانجات جنگ افزارسازی و خانه های مستشاران آلمانی مستقر در محدوده منطقه بوده که در نزدیکی این محله و در ناحیه ای جنوبی تر از خیابان پیروزی قرار داشته است که بعدها در شمال غربی کارخانجات جنگ افزارسازی، کارخانه ی شراب سازی احداث گردیده که در محوطه آن مجموعه ای تفریحی ایجاد گردیده بود.

بعدها از سال 1320 به بعد بافت شهری اطراف کارخانجات ایجاد شد که در سالهای 1329 رشد چشمگیری پیدا کرد و تا سالهای 1340 خانه هایی با متراژ های بزرگ و تراکمی محدود، شکل ظاهری محله را شکل بخشیده بود که اکثر ساکنان آن را مهاجرانی از استان آذربایجان شرقی و غربی و بعدها جمعیتی از از سبزواری ها تشکیل داده بود که اکثرا در حوزه خدمات شهری فعالیت می کردند و از طبقه کارگری و کم سواد و ضعیف از لحاظ اقتصادی بودند.

از سالهای 1340 اکثر واحدهای مسکونی نسبتا وسیع کارگران برای فرزندان تازه ازدواج کرده و طالب استقلال خانوادگی به صورت واحدهای خرد مسکونی درآمد که بافت تراکمی محله را بعد از آن تغییر داد و به مرور به صورت خانه هایی با متراژ های حدود 150 تا 200 متری در کوچه هایی با متراژ های کمتر از 6 متر درآمد که به خیابان های فرعی کوچک و یک طرفه منتهی می شود.

تنها خیابان دو طرفه و نسبتا عریض محله همان خیابان صفای شرقی ست که خیابان های اقبال لاهوری و شهید منتظری آن را قطع می سازند؛ از سمت پیروزی نیز خیابان های افروز و شهبازی ( پشت اداره برق ) جزء خیابان های پر تردد است که تنها راه دسترسی از خیابان پیروزی به سمت میدان های امام حسین و شهدا می باشد.

 مراکز مهم مستقر در محله صفا :

بزرگترین و مهمترین مرکز مستقر در محله، کارخانه جنگ افزار سازی است که وسعتی در حدود یک پنجم محله را به خود اختصاص داده است و در حال حاضر به صورت نیمه تعطیل درآمده است و مقرر شده است در برنامه ای طولانی مدت به فضاهای شهری مناسب تغییر کاربری دهد.

دیگر مکان مهم مستقر در محله مجموعه ادارات برق است که در وسعتی حدود نصف کارخانجات جنگ افزار سازی و در ناحیه جنوب غربی محله و در مجاورت خیابان های پیروزی و 17 شهریور قرار دارد و امکانات ورزشی نسبتا وسیعی چون سالن تیراندازی و فوتسال دارد که قبلا تنها مختص کارکنان شاغل در اداره برق و خانواده هایشان بوده اما در سال های اخیر به جهت بالا بودن هزینه های نگهداری و تلاش برای درآمدزایی قابل استفاده برای عموم گردیده است.

دیگر مرکز مهم محله چاپخانه ی ملی ایران است که در بخشی از همان کارخانه های شراب سازی احداث گردیده است. در این مکان به چاپ اسناد رسمی مهم مانند شناسنامه، کارت ملی، گذرنامه و ... پرداخته می شود.

دومین پارک شهری تهران به نام بوستان خیام در این محله قرار دارد. علاوه بر این فرهنگسرای سالمند و مجموعه ورزشی خیام نیز در این محله قرار دارد.

 خاطره ای جالب از یکی از ساکنین قدیمی محله صفا:

در جریان موشک باران دوران جنگ تحمیلی اهالی محل برای پناه گیری به مدرسه ای که در مجاورت پارک خیام و روی قسمتی از کارخانه ی شراب سازی احداث گردیده بود پناه برده اند که بر اثر اصابت یک خمپاره به مدرسه حفره ای ایجاد می شود که باعث کنجکاوی اهالی محل می گردد و پس از بررسی و مشاهده محل متوجه می شوند که در زیر مدرسه، انباری از خمره های بزرگ و بلند از شراب است و طبق برآوردها هم اکنون نیز بقایای انبار کارخانه ی شراب سازی در زیر چاپخانه قرار دارد ولی به دلیل ریسک تخریب امکان جستجو و کشف آنها مقدور نمی باشد.

 آمارها موقعیتی و جمعیتی محله صفا:

موقعیت : منطقه 13 ناحیه 1

جمعیت محله : 22591

درصد جمعیت به کل منطقه : 9.2

درصد مساحت به کل منطقه : 5.2

 کیفیت خدمات شهری در محله صفا :

به دلیل تراکم بسیاری از خانه های محله در کوچه های تنگ و غیرسواره رو و بافت فرسوده آنها خدمات رسانی از قبیل جمع آوری زباله های شهری و پاکسازی محله به صورت سنتی و نیمه مکانیزه و نه چندان مطلوب انجام می پذیرد که برای  اصلاح این وضعیت نیاز به نوسازی و عریض کردن معابر می باشد.

 مراکز مذهبی محله صفا:

با توجه به محدوده محله می توان گفت وجود 8 مسجد و 14 حسینیه در این مساحت به نظر بیشتر از سرانه مراکز مذهبی محله های مشابه است. به گفته اهالی مهمترین مرکز مذهبی محله مسجد باب الحوائج واقع در چهارراه اقبال است که با فعالیت های مختلف در مناسبت های گوناگون در طول سال و همچنین جذب بسیاری از کسبه محل توانسته است نقش موثرین مرکز مذهبی محل را به خود اختصاص دهد.

در این محله تعداد 70 خانواده شهید زندگی می کنند و در کل هم محله ای مذهبی به شمار می رود.

البته باید اشاره نمود که علت زیاد بودن حسینیه های موجود در محله به دلیل تفکیک قومیتی آنهاست.

 اقتصاد محله صفا:

اهالی این محله بیشتر از قشر متوسط به پایین و ضعیف شهر هستند.

 تعداد مدرسه های محله صفا :

تعداد 8 مدرسه در کلیه مقاطع تحصیلی در محله فعالیت می کنند که یکی از آنها غیردولتی می باشد.

 پارک، فضای سبز و مراکز آموزشی و ورزشی :

تنها فضای سبز محله پارک خیام می باشد که مساحت نسبتا محدودی هم داردو قسمتی از فضای آن را کتابخانه و فرهنگسرای امید تشکیل می دهد.

بزرگراه در دست احداث امام علی (ع) :

قسمتی از پروژه در دست احداث بزرگراه امام علی در قسمت غربی محله صفا قرار دارد که مهمترین تغییر در حال انجام محله است و موجب گردیده است شکل وشمایل محله تا حدود زیادی تغییر پیدا کند از جمله اینکه بخش قابل توجهی از بافت فرسوده دو طرف بزرگراه برای تعریض محور عبوری، تخریب گردیده و طبق آمار شهرداری منطقه 13 حدود 430 واحد پلاک ثبتی از منازل موجود در محدوده جزو پروزه معارض محسوب گردیده است.

فعالیت شورایاری محله ( سرای محله صفا ) :

در سال های اخیر محله محوری در برنامه ریزی و مدیریت شهر تهران نقش بسزای پیدا کرده است و نیاز سنجی و سیاست گذاری به گونه ای از خرد به کلان صورت می گیرد و انتخاب اعضا به از طریق انتخابات محلی انجام می پذیرد. در مجموع از فعالیت های شورایاری محله به موارد زیر اشاره داشتند :

پیگیری ساماندهی نقاط دارای آسیب های اجتماعی با همکاری شهرداری و نیروی انتظامی

برگزاری برنامه های شب نشینی در مجتمع ها و آپارتمانهای سطح محله

ارتباط با سازمان ها و نهادها همچون نیروی انتظامی، برق، گاز ، مخابرات و ... جهت خدمات رسانی مطلوب تر به اهالی

برنامه های فرهنگی آموزشی در سرای محله مانند خوشنویسی نقاشی و ...

کلاسهای های آموزش قرآن، مهارت های زندگی ، زبان خارجه و ....

کلاس های ادبی مانند داستان نویسی ، کتابخوانی

منابع :

مراجعه به شهرداری منطقه 13     

مراجعه به  شورایاری محله صفا

صحبت با دبیر شورایاری محله صفا

استفاده از منابع مکتوب موجود در شهرداری منطقه 13 و شورایاری محله صفا

صحبت با یک نفر از از اهالی قدیمی محله

مراجعه حضوری به محل و اطلاعات شخصی
آخرین ارسال های من :

پاسخ


موضوع‌های مشابه…
موضوع نویسنده پاسخ بازدید آخرین ارسال
  ریشه رشته شهرسازی در چیست؟(گردآوری ایران شهرساز) alireza 1 1,197 ۱۳۹۵-۱۰-۱۷، ۱۱:۱۷ صبح
آخرین ارسال: 1374taraneh
  تکلیف ثبت نام در کنکور دکتری 96 مشخص شد/ بازگشت هزینه ثبت نام آزاد Sahab 0 465 ۱۳۹۵-۹-۲۶، ۰۱:۴۹ صبح
آخرین ارسال: Sahab
  نوسازی شهری در نیویورک، چه بود و چه هست؟ yalda118 0 640 ۱۳۹۵-۱-۶، ۰۹:۵۸ عصر
آخرین ارسال: yalda118
  سوپر گروه 5000 نفری فایلهای مهندسی شهرسازی و معماری در تلگرام alireza 0 14,810 ۱۳۹۵-۱-۳، ۰۵:۳۴ عصر
آخرین ارسال: alireza
  ساخت باغ‌شهر و باغ‌ویلا در شهرهای جدید ممنوع شد Sahab 0 627 ۱۳۹۴-۱۱-۲۱، ۰۱:۴۴ صبح
آخرین ارسال: Sahab
  مقایسه متروی تهران و لندن با معیار جا‌به‌جایی alireza 0 1,474 ۱۳۹۴-۸-۱۹، ۰۸:۳۶ صبح
آخرین ارسال: alireza
  [خبر شهرسازی] صدور پروانه ساخت 2 مرحله‌ای می‌شود khansa 0 1,229 ۱۳۹۴-۲-۱۹، ۰۷:۵۶ صبح
آخرین ارسال: khansa
  چراغ سبز به «برج‌باغ»‌ در پايتخت behrad mazhari 0 1,110 ۱۳۹۳-۹-۲۹، ۱۰:۱۵ عصر
آخرین ارسال: behrad mazhari
  خبر ویژه انتشار کتاب طبیعت و شهر در تعالیم و فرهنگ اسلامی ir_amir_am 0 1,240 ۱۳۹۳-۹-۲۷، ۱۲:۰۵ صبح
آخرین ارسال: ir_amir_am
Wink تونل اميركبير، نمونه‌اي از اداره شهر با آزمون و خطا behrad mazhari 0 1,130 ۱۳۹۳-۹-۲۴، ۰۶:۲۱ عصر
آخرین ارسال: behrad mazhari

پرش به انجمن:


کاربرانِ درحال بازدید از این موضوع: 1 مهمان