امتیاز موضوع:
  • 19 رأی - میانگین امتیازات: 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
خبر رادیو 808- مصاحبه با پروفسور تاکا با موضوع درس ها و تجربیات گرفته شده از زلزله سال 2011
#1
مصاحبه با پروفسور شیرو تاکادا

زلزله شناس و رئیس اسبق دانشکده عمران دانشگاه کوبه ژاپن

برای اینکه شنوندگان رادیو 808 را بیشتر با چند و چون این زلزله و درس های گرفته شده از آن مطلع کنیم تصمیم گرفتیم تا از فرصت به وجود آمده ناشی از سفر کوتاهی که پروفسور شیرو تاکادا ، زلزله شناس معروف و استاد دانشگاه کوبه ژاپن در هفته گذشته به ایران داشتند استفاده کنیم و مصاحبه ای با ایشان با موضوع " زلزله ژاپن و درس ها و تجربیات آن " برای شنوندگان محترم رادیو 808 آماده پخش کنیم که در ادامه این مصاحبه را با هم خواهیم شنید


پروفسور شیرو تاکادا، زلزله ‌شناس برجسته ژاپنی و رئیس اسبق دانشکده مهندسی عمران دانشگاه کوبه ژاپن میباشند که به دعوت شورای شهر تهران و چند کنفرانس مهم کشوری برای بیان تجربیات و درس های گرفته شده توسط مردم ژاپن از زلزله سال گذشته توهوکو ژاپن چند روزی به ایران سفر کرده اند.
· قبل از هر چیز تشکر میکنیم از شما بابت وقتی که در اختیار ما و شنوندگان ما قرار دادید و به جهت حضورتان در ایران خیر مقدم میگوییم.
متشکرم، این برای من هم افتخاری محسوب میشه که بتونم در ایران حضور داشته باشم.
· چند روزی از سالگرد زلزله کوبه ژاپن می گذرد، زلزله ای که تا تاریخ 11 مارس 2011، مهمترین زلزله تاریخ ژاپن محسوب میشد اما سال گذشته مردم توهوکو ژاپن، زلزله ای به مراتب تلخ تر از زلزله 16 سال گذشته کوبه را تجربه کرده اند، تفاوت های این دو زلزله از لحاظ زمین شناختی چه مواردی بوده است؟
شدت زمین لرزه کوبه 7.2 ریشتربود در حالیکه زلزله توهوکو تقریبا 9 ریشتر قدرت داشت و سطح ترک خورگی و شکست در این دو زلزله با یکدیگر تفاوت زیادی داشت ، در زلزله توهوکو کل سطح تحریک زلزله حدود 2هزار کیلومتر در 60 هزار کیلومتر بوده اما در زلزله کوبه حدود 20 کیلومتر در هزار کیلومتر بوده بنابراین از این نظر این دو زلزله تفاوت زیادی با یکدیگر داشتند.
· ایران و ژاپن هر دو روی گسل های فعال زلزله قرار دارند که البته سهم ژاپن بیشتر از ایران است و این باعث شده که همواره این دو کشور در معرض یکی از فاجعه بارترین رویدادهایی طبیعی باشند که هر چند سال یکبار با آن مواجه هستند، دولت ژاپن برای روبرویی با اینگونه رویداد ها چه تمهیداتی پیشبینی کرده است و آیا به نظر شما در زلزله اخیر ژاپن موفق بوده است؟
بعد از زلزله کوبه و قبل از زلزله توهوکو،دولت مرکزی ژاپن خیلی خودشان را آگاهانه برای فاجعه ای مشابه آماده کرده بودند اما در زمان زلزله توهوکو ، سونامی بزرگی شکل گرفت که همراه با حمله به تاسیسات انرژی هسته ای ژاپن که قابل پیشبینی نبود، به خصوص اینکه زلزله کوبه در یک منطقه شهر نشین و پیشرفته رخ داد اما سطح زیادی از زلزله توهوکو مناطق روستایی و غیر شهری را در بر گرفته بود که این خوب بر وسعت آسیب ها افزوده بود.
· سوال رایجی که البته در بین قشر عام مطرح است این است که اصولا چرا نمی توان وقوع زلزله را پیش بینی کرد یا اینکه چگونه می شود که یک پیشگویی می تواند زلزله ای را از قبل از روی علایمی حدس بزند اما علم به طور دقیق نمی تواند تاریخ دقیق وقوع زلزله را اعلام کند؟
ما در زلزله توهوکو زلزله ای به مراتب بزرگ همراه با سونامی تجربه کردیم که انتظار آن نمیرفت شاهد سونامی به ارتفاع 8 متر و همچنین بحران راکتور های هسته ای باشیم. ما هیچ موقع نمیتونم بگیم که کاری میتونیم بکنیم که در برابر بالایای طبیعی کاملا امن باشیم اما می توانیم از قبل خودمان را برای مدیریت بحران قبل و بعد از زلزله آماده کنیم. بشر هیچوقت نمیتونه به مبارزه با بالایای طبیعی بره و نمیتونیم این ادعا رو داشته باشیم که روزی بشر به بلایای طبیعی غلبه کنه
· آیا فکر میکنید روزی بشود که علم بتواند تاریخ دقیق وقوع زلزله را پیشبینی کند؟
من فکر میکنم پیشبینی دقیق اینکه زمین لرزه چه زمانی ، کجا و با چه شدتی رخ خواهد داد خیلی پیچیده و مشکل است و من عقیده دارم که پیشبینی دقیق زمین لرزه غیر ممکن است و استراتژی ها برای پیش بینی زلزله ها در هر بار تغییر میکند، در حال حاضر در ژاپن با کمک سیستم اعلام خطر آنی زلزله Ru warning System به محض رخداد هر نوع زمین لرزه ای سیستم اعلام خطر هشدار می دهد و محل و شدت زمین لرزه را پیش بینی می کند که این موضوع در سونامی توهوکو باعث شد تا چند دقیقه زودتر از آنکه سونامی به ساحل توهوکو برسد مردم زیادی بتوانند با سرعت اونجارو ترک کنند، اما اینکه بتوان از قبل زمان وقوع زلزله را اعلام کرد در حال حاضر به نظر من غیر ممکن است.
· شما در دانشگاه کوبه و به طور کلی در ژاپن از چه شیوه هایی برای کاهش خطرات تلفات جانی در هنگام زلزله استفاده کرده اید؟ تکنولوژی هایی چون میز زلزله در عمل تا چه اندازه مثمر ثمر بوده است؟
پس از زلزله کوبه ، دولت مرکزی و دولت محلی باهم در تشکیل سازمانی بین المللی همکاری کردند که منجر به به وجود آوردن سیستم اعلام خطر آنی زلزله Ru warning System ، Ru Sonamy System و پیدایش تکنولوژی میز زلزله و همچنین توجه ویژه ای به زیر سازه ها و طرح لرزه ای آنها در نواحی گسل های فعال شد اما با همه اینها هدف از ابتدا این نبوده که از بروز خسارت در زلزله جلوگیری کنیم بلکه هدف این بوده که تا حد امکان بتوانیم خسارات ناشی از زلزله را کاهش دهیم
· شما در چند روز اخیر سخنرانی هایی در نهاد های مختلف ایرانی با موضوع مدیریت بحران در هنگام زلزله داشتید و در دیدار هایی هم به طور جداگانه با رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام و نیز شورای شهر تهران و داشتید به این موضوع تاکید داشتید، این موضوع را در ایران در چه سطحی میبینید؟
اینجا دو مساله وجود دارد ، مدیریت بحران و مدیریت هزینه ،مدیریت بحران قبل از وقوع خطر برای بالا بردن انتظارات از مخاطراتی که به وجود خواهد آمد و مدیریت هزینه بعد از رویداد زلزله معنی پیدا میکند.در هر شهر و دولتی مدیریت بحران بسیار بسیار مهم میباشد که لازم است خودمان را برای آن آماده کنیم که شامل بحث آموزش عمومی و فرهنگ سازیست که میبایست از قبل زلزله برای آن آماده بود که اگر روزی شاهد یک زلزله بزرگ پیشبینی نشده باشیم چه مدیریتی داشته باشیم.
· به نظر شما اگر خدای نکرده یکی از شهرهای بزرگ ایران شاهد یکی از این زلزله های متداول در ژاپن باشد، زلزله در ایران به خصوص شهر های بزرگ و زلزله خیز ما چون تهران و تبریز چه تبعاتی به بار خواهد گذاشت؟
در ایران، امکان وقوع زلزله در شهر هایی چون ، تهران ، مشهد و تبریز بسیار زیاد است و سطح تخریب و فجایع بسیار زیاد خواهد بود که در درجه اول بهسازی لرزه ای و مقاوم سازی سازمان های حیاتی مثل مدارس، بیمارستان ها و سازمان های دولتی از حساسیت بالایی برخوردار است کاریکه در کشور هایی چون ژاپن ،آمریکا و چین با تدوین آیین نامه ها روی آن کار میشود. بهتر است از تکنولوژی هایی مثل جدا ساز های لرزه ای که در ژاپن و همچنین در آمریکا استفاده می شود برای کاهش میزان تخریب و فجایع استفاده شود که اقتصادی هم خواهد بود.
· با تشکر از شما از بابت وقتی که در اختیار ما و شنوندگانمان قرار دادید.
منم از شما تشکر میکنم، موفق باشید.
آخرین ارسال های من :

خدایا:
مرا ببخش ،  
به خاطر تمام درهایی که کوبیدم  
و خانه تو نبود....!!!!
63
پاسخ
 سپاس شده توسط shahryar ، Sadeghpour ، .Utopia


موضوع‌های مشابه…
موضوع نویسنده پاسخ بازدید آخرین ارسال
  مجموعه ای از قوانین مهم شورای عالی شهرسازی و معماری ایران کنکور ارشد و دکتری شهرسازی alireza 1 15,908 ۱۳۹۶-۹-۵، ۰۵:۰۵ عصر
آخرین ارسال: milad93
  سوالات ارشد برنامه ریزی شهری 1396 با جواب تشریحی alireza 0 1,961 ۱۳۹۶-۴-۲۸، ۰۲:۴۰ عصر
آخرین ارسال: alireza
  مصاحبه اختصاصی سایت ایران شهرساز با رتبه 2 کشور در گرایش برنامه ریزی شهری 96 alireza 1 1,817 ۱۳۹۶-۳-۲۰، ۱۲:۰۸ صبح
آخرین ارسال: gholamirayan
  مصاحبه اختصاصی سایت ایران شهرساز با رتبه 26 کشور در گرایش برنامه ریزی شهری 96 alireza 0 1,477 ۱۳۹۶-۳-۱۶، ۰۶:۰۳ عصر
آخرین ارسال: alireza
  مصاحبه اختصاصی سایت ایران شهرساز با رتبه 20 کشور در گرایش طراحی شهری 96 alireza 0 1,380 ۱۳۹۶-۳-۱۶، ۰۶:۰۳ عصر
آخرین ارسال: alireza
  سوالات سراسری ارشد برنامه ریزی شهری از سال 84 تا 95 به همراه پاسخنامه alireza 0 972 ۱۳۹۶-۱-۲۷، ۱۱:۲۱ عصر
آخرین ارسال: alireza
  شهرنشینی در امریکا (چند نکته ی ساده از کتاب تاریخ شکل شهر) alireza 0 992 ۱۳۹۵-۸-۷، ۰۲:۲۳ صبح
آخرین ارسال: alireza
  چکیده ای از شهرسازی در دوران صفویه alireza 0 799 ۱۳۹۵-۸-۷، ۰۲:۲۲ صبح
آخرین ارسال: alireza
  پایتخت های ایران از دوره ماد تا معاصر alireza 0 793 ۱۳۹۵-۸-۷، ۰۲:۱۹ صبح
آخرین ارسال: alireza
  خلاصه شماره 1 از 14 ،خلاصه کتاب طرحها و برنامه های شهرسازی ( دکتر مصطفی بهزادفر ) alireza 0 962 ۱۳۹۵-۸-۳، ۰۳:۳۱ صبح
آخرین ارسال: alireza

پرش به انجمن:


کاربرانِ درحال بازدید از این موضوع: 1 مهمان