امتیاز موضوع:
  • 50 رأی - میانگین امتیازات: 3.04
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
تمدن ایران به روایت تاریخ جالب و خواندنی (قسمت اول)
#1
(آزاد شدن ایران خاوری از سلطه عربان)
یعقوب لیث مبارز خستگی ناپذیر راه تجدید استقلال و یکپارچگی ایران، حاکمیت ملّی ایرانیان و قهرمان میهن كار آزادكردن هرات، بامیان، بلخ، كابل، غزنه و بُست از سلطه عرب (تازیان) را نهم فوریه سال867 مصادف با 20 بهمن تكمیل كرد. یعقوب در طول یازده سال بعد نیشابور، گرگان، كرمان، فارس و خوزستان را هم از چنگ عرب خارج ساخت و و درجریان پیشروی به سوی بغداد در ناحیه دیرالعاقول (کنار دجله) با سپاه اعزامی حکومت عباسیان رو به رو شد و به نبرد پرداخت. یعقوب پیشنهاد سازش خلیفه را رد کرد. وی درخوزستان خودرا برای لشکرکشی دیگری به سوی بغداد آماده می کرد که براثر بیماری قولنج درگذشت و در همانجا مدفون شده است.




(غفلت بود، یا خیانت؟!)
دولت وقت تهران در بهمن سال 1291 هجری خورشیدی (فوریه 1913) به فاصله یك هفته امتیاز ایجاد راه آهن آذربایجان و استخراج معادن طرفین آن را به روسیه و عینا چنین امتیازی را درخوزستان به علاوه اسكله ها و باراندازهای خرمشهر به انگلستان واگذار كرد كه آغاز جنگ جهانی اول در سال بعد، استفاده از هر دو امتیاز را دچار مشكل ساخت و در سال 1917 دولت تزاری روسیه از میان رفت و همه امتیازهای اكتسابی آن دولت ابطال شد. مورخان بکاررفتن عبارت "استخراج معادن طرفین خطوط راه آهن" را بدون تعیین طول و عرض محدوده، غفلت و یا خیانت مقامات مربوط وقت ذکر کرده و نوشته اند که این امتیازها که به دلیل تغییر وضعیت جهان عملی نشد نه تنها مغایر منافع ملی بلکه خارج از وظایف یک و یا چند مقام دولتی بود.




(روزی که نخجوان منطقه خود مختار اعلام شد و ...)
منطقه نخجوان كه طبق قرارداد ترك مخاصمه ایران و روسیه در سال 1828 موسوم به «تركمن چای» از ایران جدا شده است نهم فوریه سال 1924 از سوی دولت مسكو به صورت یك منطقه خود مختار اعلام شد. در قدیم، نخجوان «نكزوانا» و «نكزوان Naxuan» تلفظ می شد و از زمان تاسیس كشور ایران به دست كوروش بزرگ تا 1828 گوشه ای از خاك اصلی ایران بود. قرارداد ننگین ترکمن چای هم بمانند قرارداد گلستان با پادرمیانی انگلستان به سران ناآگاه و حرمسرادار مغول تبار وقت تهران قبولانده شده بود. در سال 1991 و در پی فروپاشی شوروی که برجای امپراتوری روسیه نشسته بود، بسیار از میهندوستان ایرانی انتظار داشتند که دولت ایران ولو به صورت سمبولیک دو قرارداد مورد بحث را لغو و کان لم کن اعلام دارد زیرا که طرف دوم قرارداد، دیگر وجود نداشت.




(مذاكرات نفت، رادیو دهلی و بی اعتمادی ایرانیان به رسانه های كشور - قضیه "خودی" و "ناخودی - بی خودی" در وطن ما!)
فعالیت های مربوط به نفت ایران در سراسر بهمن 1332( ژانویه و فوریه 1954 و چهار - پنج ماه پس از براندازی 28 امرداد) به اوج خود رسیده بود. دولت وقت (معروف به دولت كودتا) یك خارجی را به عنوان كارشناس و مشاور نفتی خود استخدام كرده بود تا مردم باور كنند كه در معاملات با كنسر سیوم مغبون! نخواهند شد.
نمایندگان و كارشناسان کمپانی های نفتی بلوک غرب - تشكیل دهنده كنسرسیوم نفت ایران! در طول بهمن ماه میان تهران و مناطق نفتی جنوب در رفت و آمد بودند.
ایرانیان كه تجربه دوران حكومت دكتر مصدق و وجود نشریات و احزاب مستقل و فعالیت های سیاسی آزاد آنان را نسبت به گذشته روشنتر و به مسائل وطن حساس كرده بود به گزارشهای منتشره در رسانه های تهران اعتماد نداشتند و شبها اخبار را از بخش فارسی رادیوهای دهلی و مسكو می شنیدند. كودتاگران پس از برانداختن حكومت دكتر مصدق، سلاخی گسترده ای در نشریات به راه انداخته بودند و نشریات باقیمانده تهران به افراد مورد اعتماد دولت وقت (خودی ها) تعلق داشتند. قضیه "خودی" و "ناخودی - بی خودی" مسئله قدیمی ایران بوده است و تا کنار گذارده نشود تحولی به چشم نخواهد خورد.
به سبب حكومت نظامی در تهران، اصفهان و شهر های بزرگ دیگر و منع اجتماع غیر مجاز بیش از سه نفر، شبی نبود كه ماموران به چند خانه كه همسایگان و دوستان برای گوش كردن به اخبار رادیو دهلی جمع می شدند حمله ور نشوند و آنان را دستگیر و رادیو را ضبط نكنند. بخش فارسی رادیو دهلی در آن زمان وسیعا و به صورت بی طرفانه اخبار مربوط به ایران را پخش می كرد و « نهرو » زیر بار فشار سانسور آن نمی رفت. بسیاری از رهبران سیاسی وقت هند علنا گفته بودند که ژنرال زاهدی نماینده ایرانیان نیست که از جانب آنان سخن بگوید و از ما بخواهد که مطالب رادیو دهلی را محدود کنیم. تا زمانی که ایرانیان بخواهند و به این رادیو گوش کنند این رسانه به همین صورت به کار خود ادامه خواهد داد.




(آغاز خانه سازی در نارمك از سوی دولت - اراضی واگذاری دولت تا سالها قابل انتقال نبود)
در این روز در سال 1333(فوریه 1955) كار خانه سازی در اراضی نارمك واقع در شرق تهران كه به اقساط و به متری چهل ریال (چهار تومان = 40 قران) به كارمندان دولت و معلمان تهران فروخته شده بود از سوی بانك ساختمانی (بانک مسکن امروز) متعلق به دولت آغاز گردید و در مدتی كمتر از 3 سال، هزار خانه دو و سه اطاقه ویلایی در این اراضی ساخته شد و به اقساط در اختیار صاحبان همان اراضی قرار گرفت. این خانه ها به سبك خانه سازی در آمریكا فاقد دیوار (حصار) بود. انتقال (فروش) این اراضی و ساختمانها تا سالها ممنوع بود. به علاوه، تا ده سال سند قطعی به صاحب زمین داده نشده بود.
در آن زمان نارمك یك شهرك مدرن در حاشیه تهران بود که شهردار آن را هم بانك ساختمانی تعیین می کرد.




(شكایت عراق از ایران به شورای امنیت سازمان ملل در فوریه 1974 و حمایت مسکو)
نهم فوریه 1974 (20 بهمن 1352) دولت مسکو که از اپریل 1972 با عراق پیمان دوستی همه جانبه داشت ضمن انتقاد از دولت وقت ایران اعلام داشت که از شکوائیه عراق علیه ایران در شورای امنیت دفاع خواهد کرد و اگر بغداد تقاضاکند ناوگان به خلیج فارس خواهدفرستاد. روز پیش از آن (هشتم فوریه) بغداد علیه تهران به شورای امنیت سازمان ملل شكایت برده و مدعی شده بود كه نه تنها ایران واسطه انتقال پول، اسلحه و كمكهای دیگر آمریكا به كُردهای عراقی برای ادامه جنگ با دولت عراق شده است بلكه نیروهای مسلح ایران به حمایت از كُردها و همچنین در نقاط مرزی دیگر وارد خاك عراق شده، جمعا بیش از 30 نظامی عراقی را كشته و زیانهای مالی وارد ساخته اند. در شکوائیه آمده بود که در یك مورد تانکهای ایران تا عمق پنج كیلومتری وارد خاك عراق شده و تخریب ایجاد کرده بودند.
در پی حمایت مسکو از متحد خود ـ عراق، شورای امنیت كار رسیدگی به شکایت را آغاز کرد.
کتاب خاطرات هنری كیسینجر ـ مقام وقت دولت آمریكا که دو دهه بعد انتشار یافت نشان داد که اعتراض ها و شکایت دولت عراق از دولت وقت ایران بی مورد نبود. طبق خاطرات کیسینجر، دولت پهلوی دوم كمكهای آمریكابه كردهای عراقی را كه با دولت این كشور در حال جنگ بودند منتقل می کرد، رابط دو طرف بود و بعدا به مصطفی بارزانی اجازه داده بود كه در ایران [شهرستان کرج] سكونت و از اینجا مبارزه و ضدیّت با حكومت بغداد را رهبری كند.



(هلاكوخان مغول به مناسبت سالگشت مرگ او)
هولاگوخان، ایلخان متصرفات مغولان در آسیای غربی و از جمله ایران هشتم فوریه 1265 میلادی (19 بهمن ماه) در 48 سالگی درگذشت و در جزیره كبود واقع در دریاچه ارومیه دفن شد. [اعراب «هُلاكو» می نویسند زیرا كه حرف «گ» ندارند]. وی كه نوه چنگیز و برادر قوبیلای قاآن (خان بزرگتر مغولان و خاقان چین) بود در طول ایلخانی خود، بین النهرین، سوریه و قسمتهای دیگری از آناتولی را تصرف كرد، شهر بغداد را در دهم فوریه 1258 و شهر دمشق را در یكم مارس 1260 میلادی تصرف، قتل عام و ویران ساخت و به خلافت «اسمی» عباسیان [در بغداد] و حكومت ایّوبیان [برسوریه] پایان داد، ولی ارتش او در سوم سپتامبر 1260 در ناحیه «عین جالوت» از نیروهای سلطان مصر (از دودمان مملوك) شكست خورد و فلسطین و بیشتر سوریه را ازدست داد و به شرق فرات عقب نشست. هولاگو (هُلاكو) كه مادرش مسیحی نسطوری و زنش [دوقوز خاتون] نیز عیسوی بود از حمایت مسیحیان منطقه و اروپا برخوردار بود و با سلاطین دیار فرنگ و پاپ مكاتبه داشت. برخی از مورخان، وی را ضد مسلم نوشته اند. هلاكو پس از انتصاب به سمت ایلخان آسیای غربی، ایرانیان «لُر ـ بختیاری» را كه دربرابرش ایستاده بودند شكست داده بود و پیروان حسن صباح (فدائیان) را با تصرف و انهدام دژهای کوهستانی شان از میان برداشته بود.




(در واقع حكمران هند همسر ایرانی امپراتور بود)
هشتم فوریه سال 1627 بانو «نورجهان» همسر ایرانی جهانگیرشاه امپراتور گوركانی هند كودتای ژنرال محبت خان فرمانده پادگان دهلی را برضد شوهرش سركوب و توطئه گران را به بند كشید. هنگام كودتا، جهانگیرشاه در بستر بیماری بود و ژنرال محبت خان در نظر داشت كه پس از پیروزی كودتا، «خرّم» پسر نابینای شاه را بر تخت بنشاند و خود، عملا صاحب اختیار هند شود؛ حال آن كه «اورنگ زیب» پسر دیگر جهانگیرشاه شایستگی بیشتری داشت و با فساد و خودسری دولتمردان مخالف بود.
جهانگیرشاه بسال 1605 پس از درگذشت پدرش اكبرشاه بر جای او نشسته بود و چهار پسر به نام های خرّم، خسرو ، دارا شكوه ، و اورنگ زیب داشت. نورجهان كه نام او قبلا «نورالنساء» بود همسر دوم جهانگیرشاه بود. از علاقه جهانگیر شاه نسبت به همسر ایرانی اش با وجود دو شكست نظامی از ایران در دهه 1620 در منطقه قندهار كاسته نشده بود و پدر او را هم به وزارت منصوب و از كمك به گسترش فرهنگ، هنر و ادب ایرانی در هند فرو گزار نكرده بود.
جهانگیر شاه كه از اواخر سال 1626 میلادی بیمار و بستری شده بود 28 اكتبر 1627 درگذشت. پیش از بیماری او هم، امور كشور عملا در دست نورجهان بود، زیرا جهانگیرشاه به علم و هنر و ادب بیش از سیاست علاقه داشت.
«توماس رو Thomas Roe» انگلیسی در خاطرات خود از اقامت در هند نوشته است كه به سبب بی علاقگی جهانگیرشاه به امور سیاست، در بیشتر سالهای سلطنت او، زمام امور هند عملا در دست همسرش بانو «نورجهان» دختر اعتمادالدوله ایرانی بود كه زنی باهوش و جسور بود و اطلاعات منطقه ای و تاریخی فراوان داشت. به نوشته توماس رو ، جهانگیرشاه پژوهشهای علمی و بحث و همنشینی با دانشمندان و ادیبان را بر كار سیاست ترجیح می داد. یك نمایشگاه بزرگ مینیاتور و یك هزار و 400 نقاشی ترسیم شده بر پرده داشت. زبان دربار او «فارسی» بود و شاعران فارسی گو بیش از شاعران هندی به آنجا رفت و آمد داشتند. نورجهان تعمدا از داخل حرمسرا حكومت می كرد؛ زیراکه نمی خواست مقامات اداری به او دسترسی داشته باشند، چاپلوسی کنند، دروغ بگویند و نظر اورا تغییر دهند . او حتی احكام اعدام را از جانب شوهرش امضاء می كرد. نورجهان از همان نخستین روز ازدواج با جهانگیرشاه، کار اندرزدادن به او را آغاز كرده بود.




(ایران، یا منطقه تحت نفوذ اعلیحضرت تزار همه روسیه؟!)
هشتم فوریه سال 1908 (19 بهمن) دولت روسیه در پی دادن اخطار به دولت عثمانی (تركیه) كه نیروهایش را از مرز ایران باز گرداند به اعزام واحدهای تازه نفس به مرزهای عثمانی دست زد. دولت مسكو در اخطاریه خود به دولت استانبول به جای بردن نام ایران نوشته بود: «منطقه تحت نفوذ اعلیحضرت تزار همه روسیه»!. این هشدار یك سال و پنج ماه و هشت روز پس از امضای سازشنامه مورخ 31 اوت 1907 انگلستان و روسیه معروف به معاهده سن پترزبورگ مبنی بر تقسیم ایران به دو منطقه نفوذ میان این دو قدرت اروپایی به عثمانی داده شده بود.




(ایران متهم به شركت در توطئه بر ضد دولت عراق شد)
دولت عراق [دولت حزب بعث] نوزدهم بهمن 1348 (هشتم فوریه 1970) ضمن صدور اعلامیه ای شدیداللحن دولت وقت ایران را متهم كرد كه در توطئه كودتای عراق كه سركوب شده بود به آمریكا كمك كرده و در تحریك كردها برضد دولت بغداد ابزار سیاست آمریكا شده و آمریكا از طریق ایران پول و اسلحه به كردهای عراق می رساند. دولت ایران پاسخی صریح به این اعتراض دولت عراق نداد. دولت عراق در همین سال با کردهای این کشور به توافق رسید و به آنان امتیازهایی داد تا شاید از تحریک خارجی بکاهد. دولت بغداد بعدا از اجرای توافقنامه سر باز زد و درگیری با کردها ازسرگرفته شد که از 1974 شدت گرفت. در این درگیری دوباره، آمریکا و ایران ایفای نقش سابق را ازسرگرفتند و همچنین اعتراض های مجدد دولت بغداد.
مندرجات كتاب خاطرات هنری كیسینجر مقام وقت دولت آمریكا که دو دهه بعد انتشار یافت نشان داد که اعتراض فوریه 1970 و اعتراض های بعدی دولت عراق بی مورد نبود. طبق خاطرات کیسینجر، دولت ایران كمكهای آمریكارا به كردهای عراقی كه با دولت این كشور در حال جنگ بودند منتقل می کرد، رابط دو طرف بود و بعدا به مصطفی بارزانی اجازه داده بود كه در ایران سكونت و از اینجا مبارزه و ضدیّت با حكومت بغداد را رهبری كند.
این رویداد شباهت معکوسی به مبادله اعتراضیه های شوروی و ایران نسبت به یکدیگر در سال 1326 (سوم فوریه 1948) داشت. دولت مسكو اعتراض كرده بود كه چرا ایران بر خلاف قراداد 1921 رفتار كرده و با مساعی آمریكا بر ضد شوروی همكاری می كند و دولت ایران در پاسخ 14 بهمن ماه سال 1326 خود به اعتراض دولت مسكو متقابلا به این دولت اعتراض كرده بود كه چرا مصطفی بارزانی را كه همدست تجزیه طلبان ایران [قاضی محمد] بوده پناه داده است.
( مشروح انتقال كمكهای نظامی آمریكا به كردهای عراق از طریق ایران را می توانید در كتاب خاطرات هنری كسینجر بخوانید)



منبع:
سایت تمدن پرشکو ایران باستان

آخرین ارسال های من :
پاسخ
 سپاس شده توسط atelieahjam


موضوع‌های مشابه…
موضوع نویسنده پاسخ بازدید آخرین ارسال
  تاریخ نقاشی و رنگ در معماری ایران reza1366 1 2,314 ۱۳۹۴-۱-۱۴، ۰۸:۰۹ عصر
آخرین ارسال: atelieahjam
  توجه به آشفتگی در معماری مدرن امری ضروری است leila 0 1,237 ۱۳۹۳-۲-۲۸، ۱۰:۳۸ عصر
آخرین ارسال: leila
  الگوی شهرهای ایران؛ دوبی یا استانبول؟ MHAKBARI 0 1,385 ۱۳۹۱-۷-۴، ۱۲:۲۲ عصر
آخرین ارسال: MHAKBARI
  پاویون ایران در اکسپوی 1967 مونترال Ƒanos 0 2,644 ۱۳۹۱-۶-۲۴، ۱۲:۳۷ عصر
آخرین ارسال: Ƒanos
  ساختمان سفارت ایران ،طرحی براساس هندسه باغ ایرانی Ƒanos 0 3,904 ۱۳۹۱-۶-۲۲، ۱۱:۴۷ صبح
آخرین ارسال: Ƒanos
  تبدیل جعبه سفید تهی به خانه شفاف توکیو Ƒanos 0 1,260 ۱۳۹۱-۶-۸، ۰۴:۴۲ عصر
آخرین ارسال: Ƒanos
  رد صلاحیت طرح اول بخش مسکونی سومین مسابقه طراحی و معماری داخلی saeed nasiri majd 0 1,803 ۱۳۹۰-۹-۱۸، ۱۲:۴۴ عصر
آخرین ارسال: saeed nasiri majd
  انرژیهای نو در کشورهای دنیا و در ایران peyman 0 1,752 ۱۳۹۰-۳-۲، ۱۲:۱۸ عصر
آخرین ارسال: peyman
  آفتاب تابان ایران و انرژی خورشیدی ALI XxX 0 2,284 ۱۳۸۹-۱۲-۲۳، ۱۱:۵۹ عصر
آخرین ارسال: ALI XxX
  نگاهی به استفاده از انرژی نو یا پاک ALI XxX 0 1,626 ۱۳۸۹-۱۲-۲۳، ۱۱:۵۴ عصر
آخرین ارسال: ALI XxX

پرش به انجمن:


کاربرانِ درحال بازدید از این موضوع: 1 مهمان