امتیاز موضوع:
  • 9 رأی - میانگین امتیازات: 3.11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
حوضچه دختر گبر اقلید سند هویتی فراموش شده
#1
در مرکز شهر اقلید ، بر دامنه تپه ی سنگی قلات ، یادمانی از عهد ساسانی برجای مانده که حوض دختر گبر معروف است.

حوض دختر گبر با سه پله ، یک حوض با عمق کم و کتیبه ای به خط پهلوی ساسانی به طول دو متر و عرض 88 سانتی متر یادگاری از گذشته های دور است که گفتنیهای زیادی را در دل خود دفن کرده است.
یک محقق اقلید شناس می گوید: حوضچه دختر گبر بخشی از شناسنامه و اقلید و سند هویتی آن محصوب می شود که این مهم گواهی بر قدمت تاریخی این شهرستان دارد.
سید جعفر مرتضوی گفت: این اثر تاریخی در سال 1334 پیدا شده و در زمره آثار ملی به ثبت رسیده است ، اما همانند بسیاری از آثار بدون توجه رها شده است.
وی افزود: بر اساس مدارک تاریخی این اثر مربوط به قبل از اسلام و جزیی از عبادتگاه زرتشتیان و متعلق به قلعه ای در بالای تپه بوده است.
وی ادامه داد: در آن دوران خانه حاکم اقلید بالای این قلعه قرار داشته و در روزهای عید بویژه عید نوروز این حوضچه را پر از حنا می کرده اند و دختر حاکم مقداری از حنا را بعنوان تبرک به مردم می داده است .
مرتضوی اظهار داشت : در تعبیری دیگر ، با استناد به آثار دری که در بالای آن تعبیه بوده و هم اکنون از بین رفته است ، از این اثر بعنوان قبر یاد شده که نوشته های حک شده بر آن نیز می تواند گواهی بر این مدعا باشد.
وی بیان کرد: همچنین وجود استودانهایی مربوط به زرتشتیان در بالای این تپه نیز این تعبیر را تقویت می کند.
وی معتقد است : بر اساس باورهای زرتشتیان ، این قوم مردگان خود را در بالای تپه قرار می دادند ، اگر کرکسها ابتدا چشم راست مرده را در می آوردند ، این فرد را دارای کردار نیک می دانستند و جسد وی را به استودان منتقل می کردند در غیر اینصورت جسد در همان تپه باقی می ماند.
وی گفت : حوضچه دختر گبر بدون هیچگونه حفاظی در برابر عوامل طبیعی رها شده و به مرور زمان نابود می شود.
یکی از دوستداران میراث فرهنگی در این شهرستان گفت: آثار و یادمانهای تاریخی سند هویتی ملی است که باید بعنوان میراثی ارزشمند برای آیندگان حفظ شود.
صمد پرهیزگار افزود: حوضچه دختر گبر اثر بی نظیری است که در ابتدای تپه سنگی قلات واقع شده و نیاز به حفظ و نگهداری دارد.
وی ادامه داد: این آثار تاریخی اگر در کشورهای دیگر وجود داشت با دقت نظر بیشتری حفظ می شد و از آنها در توسعه صنعت گردشگری بهره کافی می بردند .
وی اضافه کرد: میراث فرهنگی باید با ایجاد حفاظ شیشه ای کتیبه روی این سنگ را از آسیبهای ناشی از عوامل طبیعی نجات دهد و با معرفی این اثر گرد فراموشی را از چهره آن بزداید.
یک محقق اقلید شناس نیز گفت: حوضچه دختر گبر که یکی از یادمانهای دوره ساسانی و مرتبط به استودانهای بالای تپه سنگی قلات است ، مورد بی مهری قرار گرفته است.
محمد علی تدین افزود: این اثر تاریخی در باورها و اعتقادات مردم این منطقه بسیار ارزشمند و مبارک است و برخی افراد اعتقادات خاصی به آن دارند.
وی بیان کرد: از مسوولان انتظار می رود تا در حفظ و نگهداری این بناها یاری رسان مسوولان شهرستان باشند تا این یادمانهای با ارزش که بیانگر هویت تاریخی منطقه است به آیندگان سپرده شود.
رییس شورای اسلامی شهرستان اقلید گفت: حوضچه دختر گبر بدلیل بی توجهی میراث فرهنگی در معرض آسیبهای جدی قرار گرفته و هشت سطر اول کتیبه آن شکسته شده است.
حمیدرضا ثابت اقلیدی اظهار داشت: حفاریهای غیر مجاز در اطراف این اثر تاریخی نابودی آن را به دنبال دارد اما این مهم به چشم میراث فرهنگی نمی آید.
وی ادامه داد: در نزدیکی بسیاری از آثار تاریخی از گذشته حفاریهای غیر مجازی انجام شده و آثار بدست آمده به خارج از کشور منتقل شده است.
وی اضافه کرد: یگان حفاظت میراث فرهنگی دو نفر هستند که انصافا تلاش خود را می کنند اما پوشش حفاظتی وسعت هفت هزار کیلومتری شهرستان با دو نیرو امکان پذیر نیست.
فرماندار اقلید نیز معتقد است : سازمان میراث فرهنگی آنچه که شایسته حفظ و نگهداری آثار تاریخی در این شهرستان است را انجام نداده است.
سیروس پاک فطرت گفت: حوضچه دختر گبر در نزدیکی مسجد جامع اقلید ، در مرکز شهر واقع شده اما درجهت معرفی این اثر ارزشمند اطلاع رسانی انجام نشده است.
وی افزود: مسیر دسترسی به این آثار نامناسب است و باید در جهت مناسب سازی مسیر این دو اثر تاریخی و مهم تلاش شود.
وی خاطر نشان کرد: در شورای اداری شهرستان به ادارات مختلف تذکر داده شده تا از حفاریهای غیر مجاز در نزدیکی این آثار خودداری کنند و دکل های غیر مجاز نزدیک آن را به مکان دیگری منتقل نمایند.
وی بیان داشت: میراث فرهنگی می تواند با ایجاد فضایی مناسب در نزدیک این اثر تاریخی در جهت حفظ ، نگهداری و در معرض دید قرار دادن آن اثر گذار باشد.


کتیبه دختر گبر اقلید

شهر اقلید مرکز شهرستان‌ اقلید است‌ و در ارتفاع‌ 2250متر از سطح‌ دریا قرار دارد. در مرکز شهر اقلید به چند تپه بر میخوریم .در پای تپه دوم امامزاده ای با گورستانی بزرگ قرار دارد. در نیمه های این تپه در صخره سنگی، حوضی تراشیده شده است که در نمای جلوی آن در قابی 160*56 سانتیمتری نبشته ای در 21 سطر عمودی حک شده است. این حوض به حوض گبر معروف است.بخشی از هشت سطر نخست نبشته آسیب دیده است.تاریخ نبشته 11-12 آبان از ششمین سال فرمانروایی یزدگرد است.با توجه به سبک قبر احتمالا این نبشته مربوط به زمان یزدگرد سوم است.این نبشته به همراه نبشته های دربند قفقاز و چند نبشته در حوالی تخت جمشید از مهمترین نبشته های پهلوی به خط شکسته با سطرهای عمودی هستند.این حوض سنگی در نبشته یاد شده دخمه نامیده می شود.هومباخ به این نتیجه رسیده که دخمه در اصل آرامگاه محصور است. به این ترتیب در حوض سنگی، یک نفر به راحتی می توانسته است با زانوی جمع شده دفن شده باشد.در روزگاری این حوض سرپوشی از تخته سنگ داشته است. این کتیبه قدیمی ترین کتیبه سنگ مزار کشف شده در ایران به خط پهلوی است .


[تصویر:  gabr1.jpg]


[تصویر:  gabr_3.jpg]
آخرین ارسال های من :

خدایا:
مرا ببخش ،  
به خاطر تمام درهایی که کوبیدم  
و خانه تو نبود....!!!!
63
پاسخ
 سپاس شده توسط aramo


موضوع‌های مشابه…
موضوع نویسنده پاسخ بازدید آخرین ارسال
  سند توانمندسازی و ساماندهی سکونتگاه های غیر رسمی ماراویا 0 1,545 ۱۳۹۲-۵-۸، ۰۶:۳۰ عصر
آخرین ارسال: ماراویا
  مقاله :ارتباط رفتار شهروندی سازماندهی شده با هوش احساسی ماراویا 0 1,049 ۱۳۹۱-۱۰-۱۵، ۱۲:۰۶ صبح
آخرین ارسال: ماراویا
  بيشابور سند شهرسازی مدرن در تاریخ جهان ماراویا 0 1,074 ۱۳۹۱-۹-۲۷، ۰۶:۴۰ عصر
آخرین ارسال: ماراویا
  یادداشت ارائه شده به کلاس نظریه های جدید انسان شناسی دکتر ناصر فکوهی ماراویا 0 1,365 ۱۳۹۱-۹-۱۲، ۰۹:۱۷ عصر
آخرین ارسال: ماراویا
  محله های تهران درگیر بی هویتی ماراویا 0 1,098 ۱۳۹۱-۹-۹، ۱۰:۵۱ عصر
آخرین ارسال: ماراویا
  میدان های شهری، گوهر گم شده شهرهای ایران ماراویا 0 1,283 ۱۳۹۱-۹-۹، ۱۲:۲۵ صبح
آخرین ارسال: ماراویا
  شهرسازی درپیرامون دنیای جهانی شده Ƒanos 0 1,475 ۱۳۹۱-۸-۱، ۰۲:۳۷ عصر
آخرین ارسال: Ƒanos
  گور دختر FaTyJo0oN 0 963 ۱۳۹۰-۱۲-۲۶، ۰۱:۴۸ عصر
آخرین ارسال: FaTyJo0oN
  قلعه دختر و قلعه اردشیر در کرمان FaTyJo0oN 0 864 ۱۳۹۰-۱۲-۲۶، ۱۲:۵۹ عصر
آخرین ارسال: FaTyJo0oN

پرش به انجمن:


کاربرانِ درحال بازدید از این موضوع: 1 مهمان