امتیاز موضوع:
  • 20 رأی - میانگین امتیازات: 2.95
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
گذشت یک دهه از عمر پروژه انتقال آب به قم/ طرحی که مهرماندگار شد
#1

گذشت یک دهه از عمر پروژه انتقال آب به قم/ طرحی که مهرماندگار شد
یک دهه از عمر طرح انتقال آب از سرشاخه‌های دز به قم می‌گذرد ولی قرار است امسال کام شهروندان از آب گوارای زاکرس شیرین شود.
یک دهه از عمر طرح انتقال آب از سرشاخه‌های دز به قم می‌گذرد ولی قرار است امسال کام شهروندان از آب گوارای زاکرس شیرین شود.

به گزارش خبرنگار مهر، ایده اولیه طرح تامین آب مورد نیاز شهروندان قم از سالیان دور توسط علمای بزرگواری همچون آیت‌الله العظمی بروجردی و آیت‌الله العظمی مرعشی نجفی مطرح شد.

در سال 1356 قراردادی بین وزارت نیرو و شرکت خدمات مهندسی آب برای تامین آب شرب شهرهای قم و کاشان به صورت طرح‌های اضطراری، میان مدت و درازمدت انعقاد شد که مرحله اضطراری آن با توسعه و گسترش شبکه آب شهری قم پایان یافت. برای مرحله میان مدت انتقال آب چاه‌های علی‌آباد مورد مطالعه قرار گرفت و به اجرا درآمد.

مطالعات درازمدت شامل کنترل جریان‌های سطحی رودخانه قمرود از طریق احداث سد مخزنی بر روی رودخانه مزبور و تعیین بهترین گزینه انتقال آب از سرشاخه‌های حوضه دز به قمرود بود که به دلایلی به تعویق افتاد.

در سال 1360 الحاقیه‌ای با عنوان مطالعات مرحله اول احداث سد بر روی رودخانه قمرود و انتقال آب از سرشاخه‌های دز به این قرارداد اضافه و مطالعات آن در سال 1364 پایان یافت اما مطالعات مرحله دوم در سال 1368 آغاز ولی به دلیل احداث سد 15 خرداد متوقف شد.

به گفته مدیرعامل آب منطقه‌ای استان قم، در آن زمان تامین آب کاشان از پروژه زاینده رود پیگیری شد و از آنجایی که برای تامین آب شرب شهر قم و سایر شهرهای مرکزی از جمله خمین، گلپایگان، محلات، نیمور، سلفچگان و... تنها راه حل موجود انتقال آب از سرشاخه‌های دز بود از این رو مقرر شد مطالعات انتقال آب از این حوضه مجدداً انجام شود به نحوی که مطالعات مرحله اول بازنگری و همزمان با آن نیز مطالعات مرحله دوم آغاز شود.

[تصویر:  528117_orig.jpg]
پیش بینی کمبود آب

حسن رضوی گفت: کلنگ اجرای این پروژه در سال 80 در قالب تامین آب 10 شهر استان‌های قم، مرکزی و اصفهان به زمین زده شد و به خاطر احداث تونل بلند 36 کیلومتری در این طرح، از ابتدای اجرای آن مشکلاتی از نظر اجرای پروژه به وجود آمد که برطرف شد.

وی اظهار کرد: این پروژه فرااستانی است و در چهار استان کشور اجرا می‌شود، بنابراین از نظر تامین اعتبار لازم هم اما و اگرهایی وجود داشت که این مسئله نیز حل شد، تا اینکه اواخر سال 80 پیش بینی‌ها حاکی از آن بود که اگر این پروژه اجرا نشود، صرف نظر از کیفیت نامناسب آب قم، در سال 90 با مشکل جدی تامین آب مواجه می‌شویم.

آن گونه که رضوی گفت از ابتدای آغاز پروژه انتقال آب از سرشاخه‌های دز پیش بینی می‌شد که روند اجرای آن حدود 10 سال زمان می‌برد، به خاطر اینکه این پروژه سازه‌های متعددی دارد و بسیاری از این سازه‌ها به نوعی یک پروژه مستقل محسوب می‌شود.

به گفته مدیرعامل آب منطقه‌ای استان، این پروژه از نظر تعدد سازه‌هایی که دارد یک ابرپروژه تلقی می‌شود.

[تصویر:  403598_orig.jpg]
بزرگ‌ترین و پیچیده‌ترین طرح آبی

طول مسیر انتقال آب در این طرح بیش از ۲۷۰ کیلومتر است که ۱۸۰ کیلومتر آن، خط انتقال با لوله گذاری اجرا شده و برای
اجرای این طرح ۴ سد انحرافی چشمه سردار، دره لکو، دره دزدان و دره دایی ایجاد شده و این ۴ سد با ۴ تونل به یکدیگر پیوند خورده و آب را به تونل بزرگ ۳۶ کیلومتری انوج به قمرود و سدهای گلپایگان و کوچری رسانده و از آنجا به خط انتقال آب به شهرهای تحت پوشش منتقل می‌کند.

این طرح یکی از بزرگ‌ترین و مهم‌ترین طرح انتقال آب کشور است که به گفته مدیرعامل آب منطقه‌ای استان از نظر مقدار و طول تونل، یکی از پیچیده‌ترین طرح‌های آبی خاورمیانه محسوب می‌شود.

رضوی با بیان اینکه در حال حاضر 800 متر از احداث تونل انتقال آب باقی مانده است، تصریح کرد: دستگاه TBM تعمیر شده و حفاری تونل از 15 فروردین آغاز شده و بر اساس برنامه زمان بندی شده به اتمام می‌رسد.

تسریع در اجرای سد کوچری

احداث سد کوچری یکی از مراحل اجرای این طرح است که به گفته رضوی سازه‌های آن با سرعت مناسبی در حال احداث است و پیش بینی می‌شود که تا پایان سال عملیات اجرایی آن به پایان برسد و عملیات آبگیری اولیه انجام شود.

وی 180 کیلومتر خط انتقال، 23 کیلومتر رینگ شهری، 70 هزار متر مکعب مخازن شهری، 90 هزار مترمکعب مخازن بین راهی، تصفیه خانه، 4 بند انحرافی و... را از دیگر سازه‌های این طرح برشمرد و افزود: احداث سد کوچری، احداث 800 متر تونل و ایجاد رینگ شهری باقی مانده است.

رضوی تاکید کرد: البته ایجاد رینگ شهری از اولویت بالا برخوردار نیست به خاطر اینکه اگر طرح انتقال آب به پایان برسد شبکه توزیع بیش از 90 درصدی امکان پذیر است.

[تصویر:  403579_orig.jpg]
جلوگیری از جیره‌بندی آب

اما همان گونه که مدیرعامل آب منطقه‌ای استان اشاره کرده بود بر اساس پیش بینی‌های انجام شده، قم در سال 90 با مشکل کمبود آب شرب مواجه شد، بنابراین برای تامین آب مورد نیاز شهروندان طرح اضطراری انتقال آب به اجرا درآمد و در مرحله اول حدود 2500 لیتر در ثانیه آب شرب وارد قم شد.

به اعتقاد مسئولان استان اگر این طرح در اوایل سال گذشته اجرا نمی‌شد، مصرف آب در شهر قم جیره‌بندی می‌شد.

در روزهای نخست افتتاح این طرح اضطراری - که به عنوان فاز اول طرح انتقال لقب گرفت-، آبی که از کوه‌های پر از برف عالی کوه شهرستان الیگودرز در استان لرستان با طی کیلومتر‌ها مسافت از دل کوه‌ها، دره‌ها و کویر به شهر قم رسید، کام مردم را شیرین کرد اما دیری نپائید که شهروندان قمی شاهد افت شدید فشار آب شرب و به دنبال آن تزریق آب شور به شبکه آب شرب شدند.

گویا بالارفتن مصرف آب و کافی‌نبودن حجم آب شیرین ورودی به قم، مسئولان را مجبور به استفاده از منابع آب زیرزمینی کرده بود.

عنایت ویژه مقام معظم رهبری

یکی از جلوه‌های طرح انتقال آب از سرشاخه‌های دز به قم پیگیری رهبر فرزانه انقلاب اسلامی برای تسریع در اجرای آن بوده است، به گونه‌ای که به دستور ایشان 230 میلیون یورو برای این پروژه در نظر گرفته شد.

حجت‌الاسلام علی بنایی نماینده مردم قم در خانه ملت در مورد پیگیری مقام معظم رهبری گفت: ایشان هر لحظه پیگیر وضعیت اجرای طرح انتقال آب به قم بودند و با حساسیت ویژه‌ای این مسئله را دنبال می‌کردند.

به گفته حجت‌الاسلام بنایی هر زمان این پروژه عظیم با مشکل اساسی مواجه می‌شد مساعدت رهبر معظم انقلاب راهگشا و امید بخش برای مسئولان بود.

نیاز به 200 میلیارد تومان اعتبار

آن گونه که مدیرعامل آب منطقه‌ای استان گفته است تاکنون برای اجرای این پروژه حدود هزار میلیارد تومان هزینه شده و برای اتمام آن نیز بین 200 تا 250 میلیارد تومان اعتبار نیاز است.

رضوی گفت: این پروژه جزو پروژه‌های مهر ماندگار قرار گرفت تا در تامین اعتبار آن مشکلی به وجود نیاید.

مدیرعامل آب منطقه‌ای استان با اشاره به همکاری و مساعدت نمایندگان مردم قم در مجلس شورای اسلامی، مسئولان استان و وزارت نیرو در اجرای این پروژه اظهار امیدواری کرد که این پروژه در سال جاری به اتمام برسد.

با اتمام این پروژه مهم، عمر یک دهه‌‌ای آن به پایان رسیده و رویای دیرینه شیرین شدن آب قم به واقعیت تبدیل می‌شود.

آخرین ارسال های من :
پاسخ
 سپاس شده توسط alireza


موضوع‌های مشابه…
موضوع نویسنده پاسخ بازدید آخرین ارسال
  افزايش شوري آب رودخانه كارون aramo 0 1,117 ۱۳۹۱-۲-۷، ۱۱:۲۳ عصر
آخرین ارسال: aramo
  آغاز عمليات اجرايي پروژه انتقال آب به درياچه اروميه در آينده نزديک .Utopia 0 1,077 ۱۳۹۱-۲-۷، ۰۸:۵۱ عصر
آخرین ارسال: .Utopia
  ورود 915 ميليون متر مکعب آب به درياچه اروميه .Utopia 0 996 ۱۳۹۱-۲-۷، ۰۸:۴۳ عصر
آخرین ارسال: .Utopia
  آیا انتقال آب خزر به کویر امکان‌پذیر است اما به دریاچه ارومیه نه؟ aramo 0 967 ۱۳۹۱-۲-۷، ۰۸:۱۰ عصر
آخرین ارسال: aramo
  انتقال آب دريا به كوير؛ طرح يا رويا aramo 0 1,187 ۱۳۹۱-۲-۷، ۰۸:۰۸ عصر
آخرین ارسال: aramo
  ناپیوسته های علمی کاربردی و تکنولوژی معماری قربانی یک تصمیم غیر قانونی aramo 0 1,206 ۱۳۹۱-۲-۷، ۰۴:۲۷ عصر
آخرین ارسال: aramo
  تخریب یک گور دخمه ساسانی + تصویر! aramo 0 1,127 ۱۳۹۱-۲-۷، ۰۴:۲۳ عصر
آخرین ارسال: aramo
  تغییر نام ابوموسی به بوموسی aramo 0 758 ۱۳۹۱-۲-۶، ۱۱:۵۲ عصر
آخرین ارسال: aramo
  بافتهای فرسوده با یک ترمز تریلی ریزش می‌کنند aramo 0 996 ۱۳۹۱-۲-۶، ۱۱:۴۶ عصر
آخرین ارسال: aramo
  روستاي احمد آباد مستوفي در استان تهران به شهر تبديل شد aramo 0 1,000 ۱۳۹۱-۲-۶، ۰۳:۵۶ عصر
آخرین ارسال: aramo

پرش به انجمن:


کاربرانِ درحال بازدید از این موضوع: 1 مهمان