ایران شهرساز

نسخه‌ی کامل: فرزانه پورحیدر شیرازی-عوامل موثر بر مشارکت مردمی در مداخله در بافت های فرسوده
شما درحال مشاهده‌ی نسخه‌ی متنی این صفحه می‌باشید. مشاهده‌ی نسخه‌ی کامل با قالب‌بندی مناسب.
[ltr]عوامل موثر بر مشارکت مردمی در مداخله در بافت های فرسوده[/ltr]

[ltr](ثبت شده در همایش شهرسازی ایرانی-اسلامی،چالش ها و راهبردها در شهرداری منطقه7 تهران-خردادماه 1393)[/ltr]

[ltr]فر[attachment=24416]زانه پورحیدر*[/ltr]

[ltr]FarzanePoorheydar@yahoo.com کارشناسی ارشد مدیریت شهری دانشگاه نورطوبی تهران [/ltr]

[ltr] [/ltr]

[ltr] [/ltr]

[ltr] [/ltr]

[ltr]چكيده[/ltr]

يكي از راه كارهاي مطمئن و عملي پيش روي برنامه ريزان شهري براي تامين مسكن مناسب،استفاده از پتانسيل بافت هاي فرسوده شهري است كه با ساماندهي اين بافتها ميتوان با كمترين هزينه وزمان به تأمين اين هدف رسيد. تجارب نشان داده اند كه با برنامه هايي آمرانه، يكجانبه، ازبالا به پايين و بدون مداخله و نظرخواهي از مردم به عنوان بهره برداران اصلي برنامه ها نمي توان راه به جايي برد. با توجه به چنین واقعیاتی، جاي آن دارد که از راهکارهاي مشارکت (Participation)و در سطحی بالاتر، شراکت (Partnership) و توانمندسازي اجتماع محلی و نیروهاي غیردولتی دخیل )شهروندان، بخش خصوصی، مالکین،و.. )در امر بهسازي و نوسازي بافتهاي فرسوده مدد جست. این مقاله به دنبال آن است تا ضمن بیان تعریفی مشخص از مشارکت شهروندان، ضرورت ها ومنافع و نیز معایب مشارکت به ارائه راهبردهاي کلی جهت تقویت نقش مشارکت شهروندان در طرح هاي نوسازي بافت هاي فرسوده شهري بپردازد.
واژگان کلیدي: بافتهاي فرسوده، مشاركت، فرايند مشاركتي،نوسازي
 
1-مقدمه
مشارکت مفهوم تازه اي نیست، بلکه ریشه هاي آن را در دولت_شهرهاي یونان باستان می توان یافت. در عصر کنونی، پس از دوران نوزایی و گذر از سده هاي میانی و همزمان با مهم شدن نقش مردم در جامعه، مشارکت سیاسی و اجتماعی در قالب اعطاي ح ق رأي مساوي و حق تشکیل نهادها و گروه ها بروز کرد . در کشورهاي توسعه یافته، مشارکت در شهرسازي همگام با مشارکت سیاسی و اجتماعی به پیش می رود. مشارکت مردمی به معنی گردهم آیی و تشکل آگاهانه و خودجوش جمعی از شهروندان ساکن در یک محدوده به منظور بهبودوضعیت زندگی به شیوه اي غیر انتفاعی و براساس آگاهی هاي فردي و جمعی آنها در کلیه مراحل تهیه طرح، نظارت و اجرا می باشد . امروزه به اثبات رسيده است كه حضور مردم در تمامي طول پروژه، امري انكارناپذير و مؤثر در پيشبرد اهداف و تحقق پذيري آن ميباشد.
2-مشارکت
1-1-مفاهیم و تعاریف مشارکت
واژه مشارکت از(participation)از حیث لغوی به معنای درگیری و تجمع برای منظوری خاص می باشد.در مورد معنای اصطلاحی آن بحث های فراوانی شده است ولی در مجموع می توان جوهره اصلی آن را درگیری،فعالیت و تاثیر پذیری دانست.(طوسی، 1370 :54)با پذیرش این جوهر برخی از صاحب نظران مدیریت،تعریف زیر را برای مشارکت ارایه نموده اند.
تعریف عام مشارکت،مفاهیمی مترادف با تعاون،همکاری،خود یاری و دگر یاری را مطرح می سازد.اما تعریف امروزین مشارکت آن را کنش ارادی و هدفمند مطرح می سازد که افرادی در یک موقعیت خاص،عملی را انجام می دهند تا اهداف مشترک خود را تحقق بخشند.(عندلیب،1387 :87)