امتیاز موضوع:
  • 2 رأی - میانگین امتیازات: 2.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
جلبک ها به غار علی‌صدر حمله کردند!+عکس
#1

ما برای جابه جایی،حفاظت و نگهداری از یك سفال چند هزار ساله قوانین سفت و سختی داریم اما دریغ از یك دستورالعمل چند خطی برای حفاظت از غاری كه طی2میلیون سال به وجود آمده است و هر ساله پذیرای ده ها هزار بازدید كننده مشتاقی است كه ناخواسته سبب تخریب نگین همدان می شوند.


فردا:
رویش جلبك ها بر روی دیواره های غار علیصدر ؛این تهدیدی است كه این روزها بزرگترین غار آبی جهان با آن روبرو ست،تهدیدی كه به گفته كارشناسان اگر در سایه بی توجهی مسئولان ادامه پیدا كند،مانند رد چاقویی می ماند كه ما به دست خودمان بر چهره زیبای علی صدر انداخته ایم.

ماجرا از چندی پیش و با انتشار خبر رشد جلبك ها بر دیواره های غار آغاز شد اما همه چیز خیلی زود به دست فراموشی سپرده شد تا آن طور كه «بهروز عشقی ملایری» استادیار دانشگاه بوعلی همدان می گوید كار به جاهای باریك بكشد.به گفته وی،دانشجویانی كه به تازگی از این غار بازدید كرده اند خبر داده اند شرایط به گونه ای پیش رفته كه اكنون از مرحله رشد جلبك به مرحله رشد سرخس بر روی دیواره های غار رسیده ایم.توضیح ساده این موضوع یعنی مرحله به مرحله پوشش گیاهی در این غار رشد كرده و با رشد گیاهان دیگر مثل گلسنگ و خزه كه صخره ها را تجزیه می كنند،شاهد فرو ریختن سقف چشم نواز علیصدر خواهیم
بود.

[تصویر:  116205_837.jpg]
در حالی كه رویش جلبك ها در دیواره های غار به یكی از دغدغه های دوستداران محیط زیست تبدیل شده است، «قربانعلی محمدپور» مدیرکل محیط زیست استان همدان هم این موضوع را تایید می كند و از احتمال از دست رفتن زیبایی و درخشش سقف كریستالی این غار در صورت ادامه روند رشد جلبك ها خبر می دهد.
محمد جمالی،یكی از فعالان محیط زیست همدان هم علت اصلی رویش جلبك در دیواره های غار علیصدر را استفاده از نورپرژكتورها برای ایجاد روشنایی در داخل غار می داند و می گوید: در گذشته ناظران و كارشناسان محیط زیست جلوی رشد و رویش جلبك های داخل غار را گرفتند، اما این جلبك ها دوباره در دیواره های غار مشاهده می شود.
فرو ریختن زیبایی نه فقط یك سقف
اما فروریختن سقف غارعلیصدر به چه معناست؟عشقی ملایری زوایای مختلف این تهدید را تشریح می كند:«

با مطالعه تاریخ جنگل های اروپا متوجه می شویم که 15 هزار سال پیش که ذوب شدن برف ها آغاز شد، در ابتدا چیزی جز آب نبود، اما بعدها جنگل های عظیم سوزنی برگ ایجاد شد. یعنی روند طبیعی این است که در ابتدا موجودی در این محیط نیست و سپس تک سلولی ها و رشد می کنند و کم کم زمینه رشد گیاهان ایجاد می شود. این می تواند برای غار علیصدر هم اتفاق بیفتد. یعنی در این محیط بکر هم با ورود موجودات زنده، کم کم حالت بکر بودن غار از میان می رود. زیبایی غار به وجود سقف دوجداره آن است که از ریزش آب در آهک ها به وجود آمده است. اگر سقف تخریب شود، مانند بخشی از دیوار غار که اکنون هست، ما با یک سقف سیاه مواجه خواهیم شد. این غار سنگی و صخره ای است و به خودی خود زیبایی ندارد. سقف زیبای غار ناشی از رسوبات آهکی است که قطره قطره ایجاد شده است. این سقف در خطر است و موجودات زنده آن را تخریب می کنند.»
حمله مهاجمان به علیصدر!
اما علت به وجود آمدن این جلبك ها چیست؟ورود نور به غار مساوی است با ظهور حیات،ظهور جلبک‌ها! وجود صخره، جلبک و قارچ و همزیستی بین قارچ و جلبک، گلسنگ‌ها را پدیدار می‌کند. گلسنگها برای حیات احتیاج به صخره دارند، گیاهانی با ریشه‌های سطحی که صخره را تجزیه کرده و خاک را تولید می‌کنند و منجر به حفظ رطوبت می‌شوند. افزایش عمق خاک، پیدایش گیاهانی با ریشه عمیق‌تر را در پی دارد، که ادامه چنین روندی سبب ظهور خزه‌ها و گیاهان علفی و آبزی در جای جای اکوسیستم می‌شود.
[تصویر:  116207_187.jpg]
ورود گونه های مهاجم با رفت و آمد به غار به وسیله لباس و کفش، سبب تخریب آهک‌ها و تغییر فضای داخلی غار شده و حذف دکوراسیون و جذابیت آن را در پی دارد. سقف 2 جداره‌ و وارونه‌ی غار در اثر ورود مواد شیمیایی و آلی استقامت خود را از دست داده و لایه‌های نازک‌تر ریزش می‌کنند.اما به این تهدیدات اضافه كنید ورود آب‌های سطحی از بالا دست غار به درون آن را.این احتمال وجود دارد كه با ایجاد آلودگی در مسیر و ورود آلاینده‌ها به علیصدر، شاهد تغییر اکوسیستم غار باشیم.
سالانه یك میلیون نفر از این غار بازدید می كنند.حالا تصور کنید هر نفر مقداری دی اکسید کربن وارد جو بسته غار کند، این گاز اضافی همراه با نور حاصل از لامپ‌های روشنایی حجم عظیمی از گاز را وارد غار می‌کند كه این موضوع نه فقط سبب افزایش دمای غار كه فضای مناسبی برای رشد جلبك ها فراهم می كند.
غاری بدون پشت و پناه
ما برای جابه جایی،حفاظت و نگهداری از یك سفال چند هزار ساله قوانین سفت و سختی داریم اما دریغ از یك دستورالعمل چند خطی برای حفاظت از غاری كه طی2میلیون سال به وجود آمده است و هر ساله پذیرای ده ها هزار بازدید كننده مشتاقی است كه ناخواسته سبب تخریب نگین همدان می شوند.

[تصویر:  116208_628.jpg]
عشقی ملایری ،استادیار دانشگاه بوعلی همدان یك پیشنهاد منطقی برای جلوگیری از تخریب بیش از اندازه غار علیصدر ارائه می دهد:«با توجه به ویژگی های این غار به نظر می رسد مشكلی برای ثبت آن در فهرست آثار ملی طبیعی وجود نداشته باشد.بر این اساس قانون مشخص می كند كه تحت چه شرایطی باید از این غار بهره برداری شود و با چه محدودیت هایی روبرو هستیم.غار علیصدر باید تحت یك نظام خاص بین المللی حفاظت شود و این حفاظت هم محدود به یك زمان خاص نشود و دائمی باشد.متاسفانه عملا شاهد هیچ اقدام جدی برای نگهداری و حفاظت از این غار نیستیم در حالی كه جاذبه های غارعلیصدر باعث شده هر ساله هزاران گردشگر به همدان بیایند و از این راه پول خوبی نصیب استان شود.»
[تصویر:  116211_880.jpg]
عشقی ملایری درباره اهمیت غار علیصدر می گوید:« مهم این است که ما هرچه مکان های باارزش این چنینی داریم را به كمك مطالعه و بررسی های دقیق، حفظ کنیم. سرنوشت دریاچه ارومیه پیش روی ما است،ما شاهد بی توجهی به مشکلات این دریاچه و بلایی كه سر آن آمد بوده ایم.»
زباله ها در دل غار
اما كاش حجم تخریب ها به همین جا ختم می شد.محمد جمالی از فعالان محیط زیست همدان با بیان این نكته كه بخش بزرگی از تخریب ها به وسیله گردشگران انجام می شود می گوید:«

در خلوت ترین زمان های بازدید از غار که نیمه دوم سال است آنجا بودم، قوطی های خالی نوشابه و پاکت های خالی چیپس و پفک شناور در آب های داخل غار، من را از گردشگر بودن عده ای بازدید کننده، شرمگین کرد. در زمانی که من و دوستانم آنجا بودیم، گروه گردشگر ما به 9 نفر می رسید، و البته گروهی کم و بیش به همین تعداد هم از بازدید غار برگشته بودند. تصور اینکه در تابستان که حجم بازدیدکننده و گردشگر به هزاران هزار نفر می رسد و محوطه داخلی غار به چه صحنه ای از زباله های گردشگران عزیز در می آید، مرا متعجب می کرد! در تابستان حجم زیاد زباله های باقی مانده از گردشگران آنقدر زیاد است که کارکنان داخلی غار مجبور به جمع آوری کیسه کیسه زباله در پایان هر روز می شوند. البته زباله هایی که روی آب می مانند، ولی چه بر سر آنهایی می آید که به زیر آب می روند؟»
[تصویر:  116210_142.jpg]
به نظر می رسد باید مرهمی اساسی برای زخم های سبز غار علیصدر پیدا كرد،زخم هایی كه اگر مثل قارچ رشد و در سرتاسر غار پراكنده شود،درمان آن سخت خواهد شد.

آخرین ارسال های من :
پاسخ
 سپاس شده توسط nazanin.gh ، .Utopia ، elham90 ، Ƒanos ، روجا


موضوع‌های مشابه…
موضوع نویسنده پاسخ بازدید آخرین ارسال
  آبگرفتگی ها ناشی از عدم لایروبی نیست javad jamshidi 0 774 ۱۳۹۱-۸-۵، ۱۰:۵۶ صبح
آخرین ارسال: javad jamshidi
  بخشی از طبقه دوم بزرگراه صدر ریزش کرد javad jamshidi 0 928 ۱۳۹۱-۸-۴، ۱۰:۳۵ صبح
آخرین ارسال: javad jamshidi

پرش به انجمن:


کاربرانِ درحال بازدید از این موضوع: 1 مهمان